İtalya’da cumhurbaşkanlığı seçimi 3. tura kaldı

İtalya’da 12. cumhurbaşkanını belirlemek için yapılan seçimin ikinci turunda da, aday gösterilen isimlerin hiçbiri 3’te 2 çoğunluk sayısına ulaşamayınca seçim 3. tura kaldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ülkede cumhurbaşkanlığı seçim kanuna göre, iki kanatlı parlamentonun üst kanadı Cumhuriyet Senatosu üyesi 315 senatör ve 6 hayat boyu senatör, alt kanat Temsilciler Meclisi’ne üye 630 milletvekili ile 20 idari bölgeden gelen 58 temsilcinin katılımıyla oluşan bin 9 üyeli cumhurbaşkanını seçecek olan meclis, bu sabah ikinci tur oylama için toplandı.

2.tur oylamada 953 seçici delege oy kullanırken, en yüksek oyu 123 oyla muhalefetteki 5 Yıldız Hareketi’nin aday gösterdiği Ferdinando Imposimento aldı. Aşırı sağ partilerin adayı Vittorio Feltri ise 51 oy alabildi. Oylamada, 531 oyun boş atıldığı açıklandı.

Oylama sonucunu açıklayan ve oturumu yöneten Temsilciler Meclisi Başkanı Laura Boldrini, partiler ve parlamenterlerce aday gösterilen hiçbir ismin, cumhurbaşkanı seçilebilmek için bu turda da gerekli olan 3’te 2’lik çoğunluk sayısına erişemediğini, bu nedenle seçimin öğleden sonra yapılacak 3. tur oylamaya devam edeceğini söyledi. 

Büyük Seçici Meclis’te 3. tur oylama TSİ 16.00’da başlayacak.

Bu arada, hayat boyu senatör olduğu için “Büyük Seçici Meclis”in doğal üyesi olan eski Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, 2. tur oylama için sabah erken saatlerde oyunu kullanmak üzere meclis genel kurul salonuna geldi. Napolitano, oyunu kullandıktan sonra oturumu yöneten Temsilciler Meclisi Başkanı Laura Boldrini ile Senato Başkanvekili Valeria Fedeli’nin yanına giderek bir süre sohbet etti.-

Gözler 4. turda

Mecliste 446 ile en çok seçici delegesi bulunan iktidardaki Demokrat Parti’nin dün Anayasa Mahkemesi Yargıcı Sergio Matarella’yı adayı olarak belirlediğini ve salt çoğunluğa bakılacak 4. turdan itibaren kendisini aday göstereceğini açıklamasının ardından 3. turda da bir sonuç çıkması beklenmiyor.

Renzi'nin Matarella isminde diretmesini kabul etmeyen ve ilk iki oylamada boş oy atan ana muhalefetteki Silvio Berlusconi'nin lideri olduğu Forza Italia partisinin 4. tur oylamaya katılmamayı planladığı ifade edildi. 

Demokrat Parti’nin adayı Matarella’ya, diğer sol ve merkez partilerin destek vermesi durumunda gerekli olan 505 oya ulaşılacağı ve 73 yaşındaki yüksek yargıcın, İtalya’nın 12. cumhurbaşkanı olacağı beliritiliyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir