İtalyan Oldrati’den Türkiye’ye fabrika yatırımı

Avrupa'da beyaz eşya sektörüne yönelik kauçuk parça üretiminde lider konumunda olan ve 2013 yılını 108 milyon euro ciroyla kapatan Oldrati Group, 10 milyon euroluk yatırımla dünya genelindeki dördüncü tesisini Bursa'da devreye aldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GÜLAY SOYDAN PEHLEVAN

BURSA - Kauçuk ve plastik parça üzerine üretim yapan İtalyan Oldrati Group, Bursa’da yatırımını gerçekleştirdiği tesis ile iç pazarda dengeleri zorlamaya hazırlanıyor. 2014 yıl sonu cirosunu 4 milyon euro olarak öngören Oldrati Türkiye, bu rakamı 2018’de 15 milyon euroya çıkarmayı hedefliyor. 
İtalya, Slovakya ve Brezilya’nın ardından dördüncü üretim tesisini Türkiye’de faaliyete geçiren Oldrati Group’un CEO’su Manuel Oldrati, Ortadoğu’ya yakınlaşmak adına doğru lakosyon olarak gördükleri Türkiye’de 2011 yılında arsa ve bina yatırımı yaptıklarını, Mayıs 2013’te de seri üretime geçtiklerini söyledi. Kauçuk ve plastik parça üzerine üretim yapan Oldrati Group’un özellikle Avrupa’da beyaz eşyaya yönelik kauçuk parça üretiminde lider konumda bulunduğunu belirten Oldrati, “Yılda yaklaşık 7 milyon adet çamaşır makinesi kazan körüğü üretiyoruz. Türkiye’de beyaz eşya sektörü büyüyor. Özellikle Avrupa’nın üretimleri bu tarafa kayıyor. Amacımız Türkiye pazarına yönelik de çalışabilmek” dedi. 10 milyon euronun üzerinde bir yatırımla hayata geçirdikleri Oldrati Türkiye’de 2014 yılı ciro öngörülerinin yaklaşık 4 milyon euro olduğunu ve 2015’te bu rakamı 8 milyon euroya çıkarmak istediklerini anlatan Oldrati, “Türkiye iç pazarında büyüyerek 2018 yılında 15 milyon euroluk ciroya ulaşmayı hedefliyoruz. Şu an yüzde 60 kapasiteyle çalışıyoruz. Kapasite kullanımında yüzde 70-80’in üzerine çıkınca yeni yatırımlar gündeme gelecek. Bu doğrultuda önümüzdeki yıl sonuna doğru 4-5 milyon euroluk ilave yatırım öngörüyoruz. Yeni hatlar kurup üretim hattını genişleteceğiz. Şu an 60 olan personel sayımızı da 100 kişiye çıkaracağız” diye konuştu. 

Entegre tesis haline gelmeyi ve iç pazarda büyümeyi hedefliyor 

Kauçuk sektöründe Ar-Ge, üretim, tasarım ve hammadde de dahil her işlemi kendi içinde yapabilen nadir şirketlerden biri olduklarına işaret eden Oldrati, yüksek kaliteye sahip ürünleri ve müşteriye özel çözümleri ile rakiplerinden ayrıştıklarını vurguladı. Oldrati Türkiye’nin kalıp üretimi ile ilgili yatırım planını hayata geçirdikten sonra entegre tesis haline geleceğini ve bunun Türkiye için bir avantaj olduğunu vurgulayan Oldrati, “Şu an yüzde 50 olan ihracat oranımızı önümüzdeki yıl yüzde 35’lere çekeceğiz. Asıl hedefimiz Türkiye’ye satış yapabilmek. Özellikle otomotiv sektöründe T1 ve OEM müşterileri zor parçaları ithal ediyor. Bu doğrultuda Türkiye’de üretimi bulunmayan parçaları imal ederek iç pazarın ihtiyacını karşılamayı hedefl iyoruz” ifadelerini kullandı.

Grubun 2014 ciro hedefi 115 milyon euro 

Oldrati, temelleri 1964 yılında İtalya’da atılan ve bugün gelinen noktada bünyesinde 12 şirket bulunan Oldrati Group’un aile şirketi olarak faaliyetlerine devam ettiğini aktardı. Kuruluşunun 50. yılını kutlayan grubun 2013’te 108 milyon euro olan cirosunu bu yıl 115 milyon euroya çıkarmayı hedefl ediğini dile getiren Oldrati, sözlerini şöyle sürdürdü: “Grup cirosunu yüzde 26-28’ini beyaz eşya ve otomotiv, yaklaşık yüzde 20’sini de ısıtma ve soğutma sektörüne yönelik üretim oluşturuyor. Medikal de önemli bir paya sahip. Aktif olarak 30 binin üzerinde ürünümüz var. 1100’ü aşkın çalışana sahibiz. Emek yoğun bir sektörde faaliyet gösteriyoruz. Bu nedenle personelimizle iyi ilişkiler kurmaya çalışıyoruz.”

Bu konularda ilginizi çekebilir