İTM, uyuşmazlığı daha ucuza çözecek

Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR
Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR EKONOMİ GÜNLÜĞÜ julide.yigitturk@dunya.com

 

Ticari sözleşmelerden kaynaklanan uyuşmazlıkların çözümü amacıyla kurulan ve geçtiğimiz ay faaliyete geçen İstanbul Tahkim Merkezi (İTM), tahkim kurallarını oluşturdu ve davalara ilişkin ücret tarifelerini belirledi. Merkez, taraf olunan ulusal ve uluslararası nitelikteki uyuşmazlıkları yargıya göre hem daha hızlı hem de çok daha az masrafla çözme iddiasını taşıyor. DÜNYA’ya konuşan İTM Başkanı Prof. Dr. Ziya Akıncı, mahkemelerde yıllar süren davaları üç ayda çözüme ulaştıracaklarını söyledi. Oluşturulan Milli ve Milletlerarası Tahkim divanlarında Türkiye ve dünyadan alanında bir numara gösterilen pek çok ünlü ismin yer aldığına işaret eden Akıncı, dava ücretlerinin de mahkemelere göre çok daha ucuz olacağını açıkladı. Prof. Dr. Akıncı, uyuşmazlık miktarı 100 milyon TL olan bir davada mahkemelerde masrafın 6.8 milyon TL’ye ulaştığını, İTM’de çözülmesi halinde ise ödenecek miktarın 563 bin TL olduğunu bildirdi. İstanbul’daki duruşmalarını TOBB Plaza’da gerçekleştirecek İTM, İstanbul dışındaki kentlerde de davalara bakabilecek. Kapsamında olduğu İstanbul Finans Merkezi projesinden önce kuruluşunu tamamlayan ve 22 Ekim’de yaptığı genel kurul ile tahkim kurallarını oy birliği ile kabul eden İstanbul Tahkim Merkezi, dava kabul edebilecek duruma geldi. Paris, Londra, Stockholm gibi dünyadaki en ünlü tahkim merkezlerini inceleyerek tahkim kurallarını oluşturan İTM, dünyada çağdaş tahkim alanında uygulanan acil durum hakemi, seri tahkim gibi enstürmansları da Türkiye’ye getirdi.

İTM, bünyesinde oluşturduğu Milli ve Milletlerarası Tahkim Divanı’nda sadece Türkiye’den değil dünya çapında, alanında bir numara gösterilen pek çok ünlü ismi de bir araya getirdi.

Proje sözleşmelerine ‘Uyuşmazlıklar İstanbul Tahkim Merkezi’nde çözülecektir’ maddesini ekleyen tüm şirketler, uyuşmazlıklarını çözmek için İstanbul’a gelmek zorunda da kalmayacak. Örneğin, Trabzon’daki uyuşmazlık için bölgedeki otel, odalar birliği veya üniversite bünyesinde tahkim yapılabilecek. Öte yandan, Türkiye’deki en büyük projelerden biri olan 3. Havalimanı projesi uyuşmazlık için seçtiği İstanbul Tahkim Merkezi, kamu ve özel sektörden de çok ilgi görüyor. Merkezin iki yıllık bütçesi de Başbakanlık tarafından karşılanacak.

Yaz boyunca çok yoğun bir hazırlık dönemi geçirerek; dünyada bu alandaki tüm başarılı tahkim kurallarını incelediklerini ve Paris, Londra, Stockholm, Dubai gibi merkezlere uyumlu tahkim kuralları oluşturduklarını ifade eden İstanbul Tahkim Merkezi (İTM) Başkanı Prof. Dr. Ziya Akıncı, “Bunu yaparken insanların aşina oldukları kurallarla tahkim yapılmasına önem verdik. Bu nedenle çok orijinal olmamaya dikkat ettik. Herkesin bildiği kurallar esas alınarak yaptık. Bunu oluştururken mümkün olduğu kadar şeffaf davranmaya çalıştık. Türkiye’deki bütün hukuk fakültelerine ve bütün ilgili sivil toplum kuruluşlarına kurallarımızı gönderdik. Çok güzel geri dönüşler aldık. 22 Ekim’de genel kurulumuzda kurallarımız oybirliği ile kabul edildi Şu andan itibaren artık dava kabul edebilecek durumdayız” diye konuştu. İstanbul Tahkim Merkezi Başkanı Prof. Dr. Ziya Akıncı, şu açıklamaları yaptı:

‘Tahkimin Ronaldo’su Messi’si bizim divanda’

“Milli davalara ‘Milli Tahkim Divanı’, uluslararası davalara ise ‘Milletlerarası Tahkim Divanı’ bakacak. Milletlerarası Divan’da bu alanda dünyada çok iyi tanınan en ünlü hakemler görev yapacak. Futbol dünyasının Ronaldo’su, Messi’si kimse bu isimler de tahkim alanında bu derece önemli kişiler. Dünyada en sayılan, dünyanın en büyük davalarında yer almış bu isimler hatta Türkiye’nin de taraf olduğu Uzan ve Botaş davalarına da baktılar. Benimle beraber Milletlerarası Divan üyelerimiz; Prof. Dr. Bernard Hanotiau, Jan Paulsson, Dr. Hamid Gharavi ve Yrd. Doç. Dr. Candan Yasan. Milli Divan da ise Türkiye’de çok sayılan ve bilinen Prof. Sabih Arkan, Prof. Atila Altop, Doç. Dr. Cemile Gökyayla gibi isimler yer alıyor. Bu güçlü isimlerin divanda yer alması İTM’nin objektifliği ve uluslararası saygınlığı açısından büyük öneme sahip. Bu isimler tahkim merkezinin işleyişi, hiçbir etki altında kalmadan, konuya hakim olmaları açısından en büyük sermayesi olacak.”

6 yıl süren davaları 3 ayda bitirecek

“İstanbul Tahkim Merkezi, uyuşmazlıklar için en iyi hakemi belirleyecek. Yargılama ve karar kalitesi açısından büyük bir avantaj olacak. Ayrıca iş dünyası için uyuşmazlık çözümünde en önemli faktör hızdır. Maalesef yargıçlarımız inanılmaz bir fedakarlıklarla çalışıyorlar. Ama önlerine milyon tane dosya geliyor. Yarım günde 50 duruşmaya giriyorlar. Biz İTM olarak son derece süratlı bir yargılama yapacağız. Taraflar seçerlerse Türkiye’de olmayan yeni yöntemimiz seri tahkim ile tahkim yargılaması 3 ay içerisinde bitecek. Sıradan ticaret mahkemesinde 3 ayda dava bile başlamaz, 5-6 sene içerisinde nihayete erebilir. Seri tahkim yönteminin Türkiye’ye çok uygun olduğunu düşünüyoruz. Bir zaman çizelgesi olacak ve bu öngörülebilirliği artıracak. Bu arada, davalarda, büyüklüğe göre 1 veya 3 hakem hazır bulunacak. Davadaki taraflar birer hakem seçecek. 3. hakemi ise taraflar birlikte seçecek. Son derece adil bir yargımız olacak.”

SSK fiyatından ucuza özel hastane hizmeti

“SSK yerine özel hastaneye gidip 5 yıldızlı otel servisini aldığınızda bütün maaşınızı oraya bırakıyorsunuz. Fakat bizim ücretlerimiz böyle olmayacak. Evet 5 yıldızlı otel servisi vereceğiz ama ücretlerimiz SSK fiyatından bile daha ucuza gelecek. Özellikle uluslararası büyük davalarda kesinlikle devlet yargısından çok çok ucuza tahkimler yapacağız. Orta küçük davalarda da bizim merkezimizi tercih edenler devlet yargısından daha fazla ücret ödemeyecekler. Orta büyük davalarda ise devlet yargısına verilen harçtan daha az bir ücretle uyuşmazlığı çözeceğiz. Tarifelerimizi daima devlet yargısının altında tutmaya çalıştık. İş dünyası rahat olsun devlet yargısından çok daha ucuz yargılama yapacağız. Büyük davalarda zaten yeterli bir ücret aldığımızda dünya çapında bir hakemin dahi mesaisini rahatlıkla karşılayacak oranı tutturmamız mümkün olacak. Küçük orta davalarda ise hakemler açısından çok çok büyük gelirler söz konusu olmayacak. Fakat böyle bir kurulda hakemlik yapmak prestij olacak ve orta küçük davalarda hakemlik yapanlara büyük davalarda hakemlik görevi vereceğiz.”

2016’da dünyanın en ünlü hakemlerini ağırlayacak

“Borsa İstanbul, SPK gibi aralarında bir çok kurumun bulunduğu 25 üyeden oluşan Genel Kurulumuz geçtiğimiz mayıs ayında 5 kişilik yönetim kurulumuzu seçti ve yönetim kurulumuz da başkan olarak beni seçti. 15 kişilik danışma kurulumuz bulunuyor. Merkez bünyesinde ayrı ayrı 5’en kişiden oluşan Millî Tahkim Divanı ve Milletlerarası Tahkim Divanı oluşturduk. 22 Ekim’de 25 kişiden oluşan üyelerimiz ile ilk Genel Kurulumuzu gerçekleştirdik ve kurallarımızı oluşturduk. Önümüzdeki günlerde bunları anlatacağımız toplantılar yapacağız. Özellikle 2016 Nisan ayında dünyanın en ünlü hakemlerinin de katılacağı bir toplantı yapacağız. Merkezimiz Levent’te TOBB binasında bulunuyor. 5 tane duruşma odamız, eğitimlerimizi yapmak için 1 konferans salonumuz bulunuyor. TOBB iş dünyasının Türkiye’de en büyük şemsiye kuruluşu. Fiziksel olarak orada olmak çok güzel bir mesaj. Belki ileride İFM’ye taşınırız.”

Taraflar Asyalı, merkez Londra ama vize engeli davayı İstanbul’a getiriyor

İstanbul Tahkim Merkezi’nin ciddi bir cazibe merkezi olacağını ifade eden Prof. Dr. Ziya Akıncı, “Tahkim merkezi Londra veya Paris’te olan davalar, tarafları Asyalı olmasına rağmen vize engeli nedeniyle duruşmalarını Türkiye’de yapıyorlar. Ayrıca bir işadamı için 4 saatlik uçuş kırılma noktasıdır. Bu saatten sonra günü birlik bir toplantı yapma imkanınız olmaz. Türkiye, haritaya baktığınızda 4 saatlik uçuş ile bu gezegenin yüzde 50 nüfusuna ulaşabiliyor. Artık burası merkez değilse neresi merkez? Biz coğrafi konumumuz nedeniyle kendiliğinden merkez olmuş durumdayız.Türkiye batının en doğulu, doğunun da en batılı ülkesi. Bir merkezden bahsediyorsak biz değilsek kim?” diye konuştu.

Yargıtay’da tahkim davalarına tek daire bakmalı

Türkiye’nin tahkimle ilgili mevcut yasalarının fevkalade çağdaş olduğunu dile getiren Ziya Akıncı, “Türkiye tahkimle ilgili dünyadaki hemen hemen bütün anlaşmalara taraf. Birçok Batılı ülkenin taraf olmadığı anlaşmalar da dahil. Uygulama itibariyle çok çok iyi Yargıtay kararlarımız var. Fakat bazı tahkimle bağdaşmayan kararlar da yok değil. Bu kararlardaki farklılıkları engellemek için Yargıtay’da tahkimle ilgili tek bir daire olması bizim çok önemli. Çünkü eni iyi merkezi kursak bile bir tane uluslararası standarda uymayan karar ülke itibarını zedeler” şeklinde konuştu.
 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar