Çekirdekten gelen mucize

Yaşamın kaynağı olan çekirdek, milyonlarca yıldır insanlara şifa oluyor. Buğdaydan vişneye, sakız kabağından nara birçok bitkinin çekirdeği özellikle kozmetik sanayisinin baş tacı. İşte size çekirdekten "güzellik ve sağlık" çıkaran bir yazı...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YASEMİN SALİH

Dünyanın en ünlü kozmetik firmaları, ilaç şirketleri sağlıklı koşullarda ve enzim değeri yüksek doğal yağların peşinde. Tıbbı bitki varlığı ve meyve üretimi açısından dünyanın ilk 8 ülkesi arasında olan Türkiye ise sahip olduklarını katma değerli ürüne dönüştürememenin sıkıntısını yaşıyor. Öte yandan meyve suyu fabrikaları başta olmak üzere birçok gıda tesisinde kullanılan bitki ve meyve çekirdeği de çürüyüp gidiyor.

Doğal Destek şirketi işte bu kaynakları ekonomik değere dönüştürmek için yola çıkan bir grup idealistin girişimiyle kuruldu. Solvent ve alkol yok Aydın’ın Söke ilçesine bağlı Atburgazı köyünde araştırma şirketleri, üreticiler, profesyonel yöneticiler ve Tüm Ezca Kooperatifl eri Birliği’nin de aralarında bulunduğu 16’sı bireysel 20 ortakla kurulan şirketin bir de markası var: Tabia.

Şirketin büyük ortağı iş dünyasının yakından tanıdığı bir isim. PwC Türkiye Vergi Bölümü Kıdemli Ortağı Zeki Gündüz. Gündüz 2009’da Söke’de bulunan üretim tesisini devraldıklarını ve 2010’da üretime başladıklarını söylüyor.

Doğal Destek, dünyanın en ileri yağ çıkarma yöntemi olarak gösterilen “süperkritik karbondioksit ekstraksoyonu” ile çekirdekleri işliyor. Burada amaç, solvent ve alkol kullanılmadan ve soğuk sıkma yönteminin aksine hijyen sorunu olmadan çekirdekten en yüksek mineral değeriyle yağ elde etmek.

Yılda 2 bin ton meyve ve bitkiden yağ çıkardıklarını belirten Gündüz’e göre bitkisel yağlar, özellikle kent insanının karşı karşıya olduğu yaşlanma, kanser, beyin sağlığı, obezite gibi sorunların önceden engellenmesi için en önemli yardımcılardan. İşte Gündüz’ün “vücudun kalkanı” olarak gösterdiği yağlar...

KAFKASLAR’IN UZUN ÖMÜR SIRRI

Buğdayın embriyo hali olarak adlandırabileceğimiz ruşeyme, laboratuvar araştırmaları iade-i itibarda bulundu. Kafk aslar’da yüzyıllardır “uzun yaşamın sırrı” olarak gösterilen bu tohumdan yağ elde edilmesi ise oldukça zor. Bir ton buğdaydan 20 kilogram (kg) ruşeym, ondan da 1 kg yağ çıkıyor. Bağışıklık sistemini güçlendiren ruşeymde, E vitamini dışında omega 3, 6 ve 9 bulunuyor. Kaslarda enerji depolamaya yardım eden bu yağı özellikle sporcular kullanıyor.

ÖLÜMDEN BAŞKA HER DERDE DEVA

Üzerinde en çok tıbbi araştırma yapılan bitkilerden biri çörek otu. Hakkında “Ölümden başka her derde deva” hadis bile var. Çörek otu yağında Omega 6 yağ asidinin yanı sıra enzimler ve vitaminler gibi 100’den fazla ögenin bulunduğu tespit edilmiş. Antibakteriyel etkilerinin güçlü olduğu belirtilen bu yağ, astım ve deri iltihaplarının önlenmesinde kullanılıyor. Adale gevşetici, uçuk (herpes) ve mide yaralarına iyi gelen, insülin direncini azaltan etkileri de var.

KİLO VERMEYİ HIZLANDIRIYOR

Son dönemde ilaç ve kozmetik şirketlerinin en çok peşinde koştuğu hammaddelerden biri de nar çekirdeği yağı. Yapısında antioksidan özellikteki polifenoller ve yüksek oranda E vitamini bulunduruyor. Ayrıca “üçlü çift bağ içeren konjuge yağ asitleri”ni de içeren ender bitkisel kökenli yağlardan biri. Bu özelliğiyle kanser hastalığının tedavisinde etkili olduğunu ortaya koyan araştırmalar var. Tansiyon ve obezite tedavisini de desteklediği tespit edilmiş.

GÜÇLÜ BİR OMEGA-3 KAYNAĞI KETEN

Keten tohumu yağı, bilinen en güçlü Omega-3 kaynaklarından biri. Ayçiçeği yağı gibi yağlardan aldığımız Omega-6 asidini dengelemek adına tıp dünyasının önemsediği bir ürün. Ayrıca keten tohumu yağının EPA adı verilen ve vücuttaki iltihapları önlemekte etkili olan yağ asidinin üretilmesinde de büyük payı bulunduğu saptandı. EPA, artritten mide ülserine kadar iltihap kökenli pek çok hastalıktan koruduğu bilinen PGE3 maddesinin üretimini sağlıyor.

PROSTAT SORUNUNA SAKIZ KABAĞI

ABD’deki Purdue Üniversitesi’nde yapılan araştırmalara göre sakız kabağının tohumlarından elde edilen yağlar, Omega-9 ve 6 asitleri yönünden oldukça zengin. Ayrıca yapısında özel steroller ve E vitamini bulunan bu yağlar prostat, idrar kaçırma gibi rahatsızlıkların azaltılmasında etkili sonuçlar veriyor. Bunun yanında iyi kolestrol olarak bilinen HDL seviyesinin yükselmesi ve bağırsak parazitlerinin temizlenmesinde de etkili olduğu ortaya konulmuş.

SİVİLCELERE VİŞNE ÇEKİRDEĞİ

Vişne çekirdeği yağı kozmetik üreticilerinin son yıllarda keşfettiği mucizelerden. İçeriğindeki zengin vitamin, mineral ve doymuş yağ asitleriyle en gözde hammaddelerden biri olarak adından uzun süre bahsettirecek gibi görünüyor. Doğal nemlendirici olarak gösterilen bu yağın cilde direkt uygulandığında UV ışınlarından korunmakla birlikte akneli ciltlerin bakımında da etkili olduğu laboratuvar araştırmalarında tespit edilmiş.