Doğru beslenmeyle çocuğunuzu kanserden koruyun

Memorial Şişli Hastanesi Pediatrik Hematoloji ve Onkoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Atila Tanyeli’nin, çocuklarda doğru beslenmeyle ilgili önerilerde bulundu...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yanmış et, küflü peynir, iyi yıkanmamış sebzeler, pastörize olmayan meyve suları, açıkta satılan ekmek ve yağlar… Tüm bu gıdaların bilinçsiz tüketimi, çocuklarda kanser riskini artırıyor. Memorial Şişli Hastanesi Pediatrik Hematoloji ve Onkoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Atila Tanyeli’nin, çocuklarda doğru beslenmeyle ilgili önerilerine kulak verin...

1. YİYECEKLER İYİ PİŞMELİ

Kızartma yöntemi mümkün olduğu kadar az tercih edilmeli. Pişirilen besinler hemen tüketilmeli, arta kalanlar sonraki öğünlere saklanmamalı. Bunun yanında asla yanmış yemekler yenilmemeli.

2. BESİNLER İYİ YIKANMIŞ OLMALI

Sebze ve meyveler klor tabletleri kullanılmış sularda yıkanmalı veya 1 litre suya 2 yemek kaşığı sirke konularak sebze/meyve 15-20 dakika bekletilmeli. Ardından akan suyun altında çok iyi yıkanmalı.

3. ÇÜRÜK MEYVELERİ ALMAYIN

Çürük, ezik, patlak meyve/sebze alınmamalı. Taze ve mevsiminde olanlar tercih edilmeli, kabukları soyularak tüketilmeli. Katkılı ve hormonlu yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalı.

4. AMBALAJA DİKKAT!

Konserve besinler tercih edilmemeli. Özellikle kapağı kabarık konserveler yenilmemeli. Bu tür konservelerde mikrop üremesi var demektir.

5. YUMURTA ŞART AMA NASIL

Yumurta, 10 dakikadan uzun süre kaynatılmamalı.

6. BAHARAT ZAMANLAMASI

Baharat gibi lezzet vericiler yemeklere pişirme esnasında konulmalı, sonradan ilave edilmemeli.

7. CAMDA SAĞLIK VAR

Yemek hazırlanırken temiz ve cam kaplar kullanılmalı. Tahta kesim aletleri, bakteri oluşumunu artırıyor.

8. MAKİNE KULLANIN

Bulaşıklar mümkünse bulaşık makinesinde, en yüksek ısıda (70 derece) yıkanmalı.

9. GÜNLÜK ALIŞVERİŞ

Yiyecekler mutlaka günlük alınmalı. Son kullanma tarihine dikkat edilmeli, özellikle süt ve süt ürünleri UHT veya pastörize ve tek kullanımlık alınmalı.

10. SU İÇİRİN

Çocuğunuza bol su içirin. Mümkünse cam şişelerdekileri tercih edin. Yazın araba bagajında bekletilen plastik şişelerdeki suları tüketmeyin.