Dövme bir pişmanlık haline geldiyse...

Kimi aşkını kimi tuttuğu takımı kimi de o dönemdeki ruh halini kazıyor vücuduna... Çoğu kez de bin bir güçlükle yaptırılan dövmeler bir ömür yaşıyor sahibiyle. Ancak istisnalar da yok değil. Bu yazı pişmanlıklar listesine dövmesini de ekleyenlere gelsin...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YASEMİN SALİH

Dövme bir kimlik ifadesi, kendini anlatma biçimi ya da sadece süslenmek için neolitik çağlardan beri insanoğlunun vücudunu renklendiriyor. Çok estetik görünenleri de var ekstrem olanları da. Vücudunu tepeden tırnağa bir tuvale dönüştürenler de görüyoruz küçük bir noktadaki imzayı kendine saklayanlar da. Kesin olan bir şey var ki çoğu kişi ciddi bir karar sürecinden sonra bu işlemi tercih ediyor. Hem şekli hem de yeri konusunda pişmanlık yaşamamak için en doğrusu ince eleyip sık dokumak. Ancak her zaman hayat size o andaki gibi görünmeyebiliyor. Her konuda olduğu gibi dövmeniz hakkında da fikirleriniz değişebiliyor. İşte böylesi pişmanlıklarda dövmeden kurtulmanın yollarından biri lazerle sildirmek.
Düşününce insanın yüzünü allak bullak eden bu yöntem de en az dövmeyi yaptırmak kadar uzun araştırmalar yapmayı gerektiriyor. Çünkü sağlık açısından ciddi sonuçlar doğurma riski var. Öte yandan dövme sildirme işlemini yapan çok yer var artık. Seçenek çoğaldıkça insanlarda daha kolay dövme yaptırma eğilimi de artıyor. İşte uzmanlar bu noktada dövme meraklılarını dikkatli olmaya çağırıyor. Bu işin inceliklerini Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Bülent Cihantimur’a sorduk.

BİRKAÇ SEANS SÜREBİLİR

Dövmenin cildin dermis tabakasına uzanan pigmentlerle yapıldığına dikkat çeken Cihantimur, “Farklı sebeplerden dolayı dövmesinden kurtulmak isteyen kişiler doğru adreste olduklarından emin olmalılar. Artık Türkiye’de de kaliteli pigmentlerle tasarlanmış dövmeleri bile sağlıklı şekilde silen cihazlar var. Bu işlem duruma göre birkaç seans sürebiliyor” diyor.

DALGA BOYUNA DİKKAT!

Lazerle dövme sildireyim derken cildinize zarar vermeyin. Dr. Cihantimur, bunun için işin uzmanları ve kullanılan cihazların önemli olduğunu vurguluyor. En önemlisi de bu işi yapan kişinin doğru dalga boyunu kullanması. “Cihazlar nokta atışı yapmalı ve cildin diğer bölümlerine zarar verilmemeli” diyen Cihantimur, cildi tahriş etmeden, ne kadar, hangi ölçüde enerjinin verileceğine karar vermenin profesyonellik gerektirdiğinin altını çiziyor.

KALICI MAKYAJI SİLERKEN...

Son dönemde kadınların özellikle gözlerini daha belirgin kılmak için başvurdukları kalıcı makyaj da zamanla çeşitli nedenlerle zarar verebiliyor. Kalıcı makyajın da bir tür dövme olduğunun altını çizen Cihantimur, “Zamanla aynı makyajla görünmek sağlık açısından zarar vermese de kişilere sıkıcı gelebiliyor. Bu çok hassas bir konu. Çünkü yüzde uygulanan lazer uygulamalar kalıcı sonuçlar doğurabilir” diyor. Cihantimur, “Kalıcı makyajda pigmentler daha yüzeysel olarak uygulandığı için aslında daha kolay çıkarılabilir. Riski oluşturan unsur, işlemin yapılacağı bölgenin baş olması. Çok iyi araştırma yapmak, önceden kliniği dolaşmak, doktor hakkında bilgi almak çok önemli” uyarılarında bulunuyor.