Her derde deva: Nane-limon

Şarkılara, filmlere konu olmuştur nane-limon birlikteliği. Her sezon hit olan bu ikiliyi kışın çay-çorba, yazın da içeceklerimizde, tatlılarımızda kullandık. Ancak her şeyde olduğu gibi nane-limonda da püf noktalar var...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

FARUK ŞÜYÜN

Barış Manço’nun bir zamanlar 7’den 70’e herkesin dilinden düşürmediği “Nane limon kabuğu bir güzel kaynasın aman, içine hatmi çiçeği biraz tere otu katasın aman, hatta biraz tarçın, bir tutam zencefil aman, bin derde deva geliyor” dediği o unutulmaz şarkısını bilmediğimiz yıllarda bizde nane-limon kaynatılır, “her derde deva, içmelisin” denilirdi…

Güzel yanı, nane-limon kaynatmanın yazı- kışı yoktu; üşütünce de midemiz rahatsız olduğunda da bu reçeteyi denerdik. Eğer yaz aylarındaysak buzdolabında mutlaka içine birkaç nane yaprağı ve limon dilimi atılmış ferahlatıcı bir sürahi soğuk suyumuz da olurdu…

Sabah kahvaltılarında üzerine limon sıkılmış taze nane yapraklarını her zaman pek sevdim, bol limon sıkılmış akşam salatalarımız da sofralarımızı süsleyen vazgeçilmezler arasındaydı…

Evde yaptığımız limonataların üzerine de birkaç nane yaprağı her zaman ekledik…

Kendimi bildim bileli naneye para vermedik desem yalan olmaz; oturduğum bahçeli evlerin bir köşesinde ya da balkonlarımda daima mis gibi kokan yemyeşil nane bahçelerim oldu. Taze taze koparıp oradan yedik / yiyoruz.

Kendi naneni kendin kurut!

Kendi nanemizi de kendimiz kuruttuk. Taze nane yapraklarını parçalayıp bir tepsiye yayarak beklettik; çıtır çıtır hale geldiklerinde biraz ufalayıp cam kavanozlara doldurduk; kimi zaman çayını yaptık kimi zaman da mis gibi kokusunu içimize çeke çeke yemeklerimize ekledik…

Hangi yemeklere yakışır?

Nane, sebze yemekleriyle uyumludur. Tatlı servislerini süsleyerek çok güzel görüntüler verir örneğin. Yoğurt çorbasının üzerine tereyağında yakılmış nane eklendiğinde hem lezzeti fersah fersah artar hem de kokusu çok daha davet edici hale gelir.

Faydaları say say bitmez

İştah açan, sinirleri yatıştıran, ferahlatan nanenin yararları kendimi bildim bileli kulağıma küpe oldu:

• Çağımızın sorunları stres ve baş ağrısının düşmanıdır.
• Sindirimi kolaylaştırır, mide bulantısına, ülsere ve mide yanmasına devadır.
• Gaz gidericidir.
• Soğuk algınlıklarında limon ile birlikte kaynatıldığında vazgeçilmezdir.
• Ateş düşürücüdür.
• Diş ağrısına, ağız kokusuna iyi gelir.

Çok pratik, nane çayı

Bir demlik kaynamış suya 2 -3 çay bardağı kurutulmuş nane yaprağı atılıp ateşten alınır. 10-15 dakika demlenmesi beklendikten sonra yapraklar süzülerek çayı afiyetle içilir. Şeker koyulmaz, tatlandırılmak istenirse yarım veya bir çay kaşığı bal eklenilebilir…

Küçücük fıçıcık, içi dolu turşucuk

Nasıldı o bilmece “Bir küçücük fıçıcık, içi dolu turşucuk”. Hep bir ağızdan coşkuyla cevap verirdik, “limon, limon, limon” diye… Öğrendik ki nane ile birlikte kış aylarında soğuk algınlıklarının en büyük düşmanı oymuş. Hacmine bakmayın, dev bir C vitamini deposu. Günde bir limon, ihtiyacımız olan C vitamininin yarısını karşılıyor. Daha yeşilken koku ve lezzet versin diye ince ince dilimleyip içeceklerimize katmaya başlıyoruz limonu.

Çaya, çorbaya sıkıyor, yaz günlerinde buz gibi içecekler yapıyoruz limonla. Yalnızca limonata bile ayrı bir yazı konusu olabilir. Peki turşu limonla mı yapılır, sirke ile mi? İşte yılların tartışma konusu.

Aman dikkat

Limon üretilirken çok fazla tarımsal ilaç kullanılıyor. Bunlar da limon kabuğunda birikiyor. Bu nedenle limonları iyice ama iyice yıkamadan kullanmayın; kabuğunu yememeye çalışın. Yıkanmadan sıkılan limonun bile tehlike arz edeceğini lütfen unutmayın…

10 maddede fayda

Karaciğeri ve bağırsakları temizler.
Antibakteriyel ve antioksidandır.
Yüksek tansiyona, şekere iyi gelir.
Soğuk algınlıklarında vücut direncini artırır.
Bağışıklık sistemini güçlendirir.
İskorbüt hastalığının tedavisinde kullanılır.
Cilt bakımında yararlanılır.
Suyu pencerelerin dış çerçevelerine sürülürse sinekleri kaçırır.
Kabuğu yakılırsa eve sinen soğan, balık kokularını yok eder.
Eğer çocukluğunuz 60’lı – 70’li yıllarda geçmişse bilirsiniz, saçları tararken jöle olarak da kullanılır!
DATE:04-02-17