Kolon kanseri ‘geliyorum’ diyor

Polipleri mutlaka aldırın. Çünkü 5-10 yıl gibi bir sürede kansere dönüşme riski var.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kanser, uzun ve sağlıklı yaşamın önündeki en büyük engellerden biri. Dünyada her yıl 14 milyon insan kansere yakalanıyor ve 8 milyon kişi de bu hastalık nedeniyle hayatını kaybediyor. Ancak bu istatistik hastalığın bir kader olduğu anlamına gelmiyor. Çünkü kanser önlenebilir, erken tanınabilir ve tedavi edilebilir bir hastalık. Dünyada en sık görülen kanser türü akciğer. İkinci sırayı ise kalın bağırsak, diğer adıyla kolon kanseri alıyor. Kolon kanseriyle ilgili en güzel istatistik ise “önlenebilir kanser türleri” arasında ilk sırada yer alması. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yüksel Gümüldürlü DÜNYA İyilik&Sağlık okuyucuları için kolon kanserini önlemenin yollarını anlattı:

POLİPLERİ GÖZ ARDI ETMEYİN

Kolon kanserinde yaşam biçimi belirleyici rol oynuyor. 50 yaş ve üstündekiler en riskli grubu oluşturuyor, öyle ki bu aralıktaki kişilerde kolon kanseri görülme oranı yüzde 25-40. Her 100 vakadan 95’i ise polip denilen ve bağırsak duvarından gelişen mantar benzeri kitleler. Bu polipler gelecekte kansere dönüşeceği için çok önemli. Polipler, başlangıçta kesinlikle kanser değildir ama tedavi edilmezse 5-10 yıl içinde kansere dönüşme risleri çok yüksek. Polip kansere dönüşmeden herhangi bir dönemde yakalanır ve çıkarılırsa kanser kesinlikle önlenmiş olur.

AİLE FAKTÖRÜ

Kolon kanserinde yaş dışında bir diğer riskli grup da birinci ve ikinci derecede akrabalarında yani ailesinde bu benzer hikayesi olan kişiler. Ülseratif kolit ve crohn hastalığı (8-10 yıldan fazla süre ile hasta olanlarda risk artar), meme, yumurtalık ve rahim kanseri olanlar da riskli grupta yer alıyor.

KİLOYA DİKKAT!

Aşırı yağlı besinlerle beslenmek, sigara içmek, alkol almak, spor yapmamak, çok kilolu olmak riski artıran faktörler. Buna karşılık lifl i diyet, bitkisel yiyecekler, yulaf ezmesi gibi ürünleri tüketmenin bu hastalığı önlemede etkisi var. Her gün bir bardak limonlu ılık su içmek veya limonla beraber bir yemek kaşığı zeytinyağı tüketmek, aloe vera ve limon çayları oldukça sağlıklı. Probiyotikler, bağırsak fl orasını korur. Pancar, brokoli, enginar gibi sebzeler ve karbonhidratlar da polip oluşumunu azaltabilir ancak kalın bağırsak polipleri yüzde 100 önlenemez.”

KARIN AĞRISI SİNYAL OLABİLİR

Polipler genellikle büyüklükleriyle ilişkili olmakla birlikte çoğu zaman kanserleşene kadar hiçbir belirti vermezler. Ancak nadiren kanama, akıntı, dışkılama alışkanlığında değişiklik, polip çok büyümüşse karın ağrısı ve kabızlık, bazen ishal şikayeti olabilir.

SANAL KOLONOSKOPİ VAR

Kalın bağırsak poliplerinin tanısında altın standart kolonoskopi. İşlem süresi ortalama 15-30 dakika. Kolon grafisi de poliplerin tanısında kullanılabilir ancak kolonoskopi istemiyorsanız "sanal kolonoskopi" de mümkün. Bu yöntemde tomografi cihazından elde edilen bilgiler, özel yollarla endoskopik görüntülere dönüştürülüyor. 1 cm’den daha büyük poliplerin tanısı konulabiliyor ama bu yöntem klasik kolonoskopi kadar kesin sonuçlar vermeyebiliyor.