Şaire tekzip: Yolun yarısı artık 40

Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Dahiliye Uzmanı Dr. Semiha Ayaydın Kaplan, artık yolun yarısının 35 değil 40 olduğunu söylüyor. İşte Kaplan’ın uzun yaşam için tüyoları...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yaşlanmaktan kim korkmaz, Cahit Sıtkı’nın o meşhur dizelerdeki belirtileri aynada görmek kimi mutsuz etmez ki... Uzmanlara göre zamana dur demek imkânsız ama ruhu şen kılarak o hain belirtilere kafa tutmak mümkün. Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Dahiliye Uzmanı Dr. Semiha Ayaydın Kaplan, ileri yaşlara yatırım için şimdiden kolları sıvamak gerektiğini vurguluyor ve iyi yaşam koşullarının artmasıyla artık yolun yarısının 35 değil 40 olduğunu söylüyor. İşte Kaplan’ın uzun yaşam için tüyoları:

1- ZİHİN EGZERSİZİ YAPIN Dikkati, odaklanmayı ve beyin sağlığını korumak adına yoga ve meditasyon tarzında rehabilitasyon sağlayacak çalışmalarda bulunun.

2- HAREKET ŞART! 30 yaş sonrası daha hareketsiz bir yaşam nedeniyle kas kitlesinde yüzde 3-5 oranında azalma oluyor.Bunu engellemek için bol hareket edin, yürüyün, koşun.

3- KEMİKLERİ KORUYUN! Kemik yoğunluğu ve D vitamini seviyenizi kontrol edin. Özellikle kadınlarda menopoz sonrası osteoporoz artıyor. Kemikleri korumak için yeşilliklerin bol olduğu diyetler seçin, egzersizi unutmayın.

4- STRESİ EN AZA İNDİRİN Stres, özellikle kalp ve beyin sağlığını tehdit eden en önemli faktör. Bu nedenle kendinize eğlence ve hobi için için daha fazla zaman ayırın.

5- CHECK-UP YAPTIRIN Erken tanı tüm hastalıkların tedavisinde çok önemli. Bu nedenle rutin sağlık kontrollerinizi yaptırmayı aksatmayın.

6- PROBİYOTİK BESLENİN Probiyotik ürünler, sağlıklı yaşamda olmazsa olmazımız. Buna engel olacak bir sağlık sorununuz yoksa doğal probiyotikler olan yoğurt ve kefir tüketimini artırın.

7- UZAK DURUN! Kaliteli bir uzun yaşam için bütün uzmanlar şu ortak tavsiyede buluşuyor: Yüksek şeker içeren gıdaları beslenme alışkanlıklarınızdan çıkarın.

8- UYKUNUZU ALIN! Unutmayın uyku vücudunuza tamir için ayrılan süre. Yeterli uyku alınmazsa stres hormonu olan kortizol düzeyi artar, bu da yaşam kalitenizde negatif etki yaratır.

9- POLYANNACILIK! Olaylara olumlu tarafından bakın. Biraz Polyanna gibi olup bardağın dolu tarafını görmeye çalışın.