İz Tarım arzdan geleni elmaya yatıracak

Canlı hayvan ithalatının serbest bırakıldığı dönemde faaliyete başlayan İz Tarım ve Hayvancılık, 2 yıl sonunda halka arz ediliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BORSA / FİNANS SERVİSİ

ABD’den getirilen 300 büyükbaşla  2 yıl önce kurulan İz Tarım ve Hayvancılık, yüzde 45’ini halka arz ediyor.  6-7 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek arzda pay fiyatı 2,73 TL olacak.  28 yıldır kıymetli maden sektöründe faaliyet gösteren Özcan Gümüş’ün yeni sektör arayışı sonucu ortaya çıkan firma, süt kapasitesini artırmak ve elma üretimine kaynak yaratmak amacıyla yatırımcılara açılıyor. Sabit fiyatla talep toplamaksızın satılacak hisseler, BİAŞ Gelişen İşletmeler Piyasası’nda işlem görecek.

Halka arz öncesi düzenlenen basın toplantısında konuşan İz Hayvancılık ve Tarım AŞ.  Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Araç,  arz maliyetlerini düştükten sonra toplam 7,6 milyon TL gelir beklediklerini söyledi.  Araç’ın verdiği bilgilere göre bu gelirin 4 milyon lirası başta elma olmak üzere tarım yatırımlarına, 2 milyon liralık kısmı kısa vadeli kredilerin ödemesine, 600 bin lirası sermaye kullanımına, 500 bin lirası perakende süt satışına, 500 bin lirası ise tesis-ekipman yatırımına ayrılacak. Şirket ortakları bir yıl boyunca hisselerini satmayacak ve şirket bir yıl boyunca bedelli sermaye artırımı yapmayacak.

Sözlerine devam  eden Araç, “2011’de ABD’den getirdiğimiz 300 büyükbaşın sayısı 2 yıl içinde bini aşmış durumda. Hayvanların 400’ü günde ortalama 30 litre süt veren sağmal ineklerden, gerisi ise düve, buzağı ve besiliklerden oluşuyor. Lüleburgaz’daki 178 bin metrekarelik arazimizde hem tarım hem de hayvancılık yapıyoruz” diye konuştu.

7,6 milyon liralık gelirin 2 milyon lirası kredi ödemelerine ayırma nedeninin 250 bin liralık faiz avantajı olduğunu söyleyen Araç, “Tarım ve hayvancılık kısa vadeli kredilerle dönecek bir sektör değil. Hayvan sayısının artması, verimin yükseltilmesi vakit alıyor. İnek sayımızın artmasıyla önümüzdeki iki yılda güçlü bir büyüme yakalayacağız. Bu büyüme yatırımcıya cazip gelecektir” dedi.

Sütün tamamını Ülker’e satıyor

2010 yılında sektöre, 7,5 milyon liralık, 2 yıl geri ödemesiz sıfır faizli kredi ile girdiklerini bildiren Araç, günde 12,5 ton süt ürettiklerini kaydederek şunları söyledi: Maliyetler iyi yönetilirse süt işinden zarar etmek mümkün değil. Ürettiğimiz sütün tamamını Ülker grubuna bağlı Ak Gıda’ya satıyoruz. Üretim kalitemiz yüksek olduğu için Ak Gıda’dan yüzde 10 kalite primi alıyoruz.  Sütümüzü almak isteyen onlarca firma var ancak yıllık kontratla sadece Ak Gıda’ya satış yapıyoruz. Ayrıca devletten süt destek primi de alıyoruz. Halka arzdan elde ettiğimiz gelirle şişeleme yaparak, İstanbul’a günlük taze süt dağıtmayı  ve ‘sütmatik’ler kurmayı planlıyoruz.

Elma yatırımı Kayseri ve Niğde’ye yapılacak

Kayseri’de doğup büyüdüğünü belirten  Araç, yılda 28 milyon dolar ciro yapan 40 yıllık bir firmadan sonra yeni sektörde kısa sürede tanınır hale geldiklerini bildirerek, tarım yatırımları hakkında da şu bilgileri verdi: Memleketim olan Kayseri’de ve Niğde’de tam bodur elma üretimi planlıyoruz. Avrupa Birliği’ne ihracatta büyük bir açık bulunuyor. Bu açığı değerlendirmek gerekiyor. Türkiye’de tarım verimli yapılamıyor. İtalya’daki elma bahçelerini dolaştık, bu işin nasıl yapılması gerektiğini gördük.  Modern bir tarım sistemi üzerinde çalışıyoruz. Ayrıca fidan üretimi yapıp, soğuk depo kuracağız. Paketlemeyi de kendi bünyemizde yaparak doğrudan ihracata yönelik çalışmak istiyoruz. Tarımda yatırımların dönüş süresi uzun olduğu için satın alma fırsatlarını da araştırıyoruz.

İhraççı Şirket

İz Hayvancılık Tarım ve Gıda San. Tic. A.Ş.

Yetkili Kuruluş

A1 Capital Menkul Değerler A.Ş.

BİST Kodu

IZTAR

Kayıtlı Sermaye Tavanı

25.000.000 TL

Halka Arz Öncesi Sermaye

3.661.000 TL

Halka Arz Sonrası Sermaye

6.650.000 TL (%25'lik kısmı dahil değil)

Halka Arz Edilecek İhraç Miktarı

2.989.000 TL

Halka Arz Büyüklüğü

8.159.970 TL

Satışa Hazır Hale Getirilecek Paylar

747.250 TL (Arz edilecek payların %25’i)

Bir Payın Satış Fiyatı

2,73 TL

Halka Arz Oranı

44,95% (%25'lik kısım dahil değil)

Satış Yöntemi

Sabit fiyatla talep toplamaksızın satış

İşlem Göreceği Pazar

BİAŞ Gelişen İşletmeler Piyasası

Halka Arz Tarihi

6 – 7 Kasım 2013

Bu konularda ilginizi çekebilir