Goldman Sachs'ın küresel cam fanusunda gördüğü 2013 falı

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

 

 

2013 yılı ile ilgili yayınlanan beklenti raporlarının çoğu, bulutlu bir havadan söz ediyordu. Karamsar tablolar çiziliyordu. Goldman Sachs'ın 2013 yılı beklentisi ise daha iyimser ve parçalı bulutlu bir havayı içeriyor. Arada güneşin görüleceği böyle bir 2013 havasının yaşanmasını ben de istiyor ve bekliyorum.
Her yeni yıla girerken farklı yorumlar, beklentiler gündeme gelir. Bugüne kadar yayınlanan 2013 yılı yorumlarında yılın bulutlu bir havada geçeceği tahminleri ağır basıyordu. Son olarak yayınlanan Amerikan finans kurumu Goldman Sachs'ın 2013 değerlendirmesi ise daha iyimser. Bulutlu bir 2013 havasından çok, arada güneşin görüldüğü "Parçalı-bulutlu" bir hava beklendiğini ortaya koyuyor.
Ne diyelim? Goldman Sachs'ın küresel cam küresindeki falında ortaya konan daha iyimser dünya beklentisinin sonuçlanmasını 2013 1ç1n biz de dileyelim.
Bu "Parçalı bulutlu" 2013 beklentinin ilk maddesinde küresel büyüme yer alıyor. Bu alandaki tahminlerde dünya ekonomisinin yılın ilk yarısında risklerini azaltarak sürdürülebilir bir canlanmaya geçeceği tahmini yapılıyor. En korkulan bölge olan Euro bölgesinde bile resesyona yakında olsa bir büyüme öngörülüyor. Global ekonomide İlk sıralarda yer alan Amerikan ekonomisinin yüzde 2, Çin ekonomiesinin ise 10 yıllık ortalamasının altında olsa da, yine önemli yılın en hızlı büyüyen ülkelerinden biri olacağı düşüncesini ortaya koyuyor. Global büyüme beklentisi ise yüzde 3.6 olduğu 2014'te bunun yüzde 4.1'e yükseleceği belirtilen çalışmada, Global ekonominin "Kamburdan kurtulunca yolunun açılacağı" değerlendirmesi yapılıyor.
Küresel Cam Fanustaki ikinci görülen sonuç, "Amerikan konut piyasasında istikrar ve özel sektörde iyileşme." Yani 2008 krizinin başlangıç noktasında yer alan ve dünyaya krizin yayılmasına yol açan Amerikan konut sektörü için de iyimser bir 2013 falı söz konusu.

Hemen ardından Cam Fanusta Çin'in 2013'üne bakarlarken "Eski günlerdeki büyüklük geçse de istikrarlı büyüme" tahminini yapıyorlar. Bu Çin'in yeni yönetiminin sorunları ortaya koyup önlemlerden söz eden açıklamalarını doğrular nitelikte görülüyor.
Euro bölgesi konusundaki beklenti, bu alandaki beklenen değişimi ortaya koyuyor. Çekirdek ülkelerle çevre ülkeler arasındaki uçurumun büyüyeceği beklentisiyle, oralarda "Bir şeylerin değişebileceğini" ortaya koyuyor. Ancak, bunun yanı sıra Avrupa Kaynaklı risklerin küresel risk tablosunda ağırlığının azalacağı bilgisine de yer veriliyor.

Goldman Sachs'a göre 2013 yılında da gelişmekte olan ülkelerde yine dünya ortalamasının üzerinde bir büyüme yaşanacak. Ama, Çin ve Güney Kore'nin büyümeleri son yıllara göre daha mütevazi bir sürece girecek. Daha yüksek büyümeye karşın, bizim de içinde bulunduğumuz bazı gelişmekte olan ülkelerde sorunlar yaşanacağı da Goldman Sachs Küresinde 2013 için görünenler arasında yer alıyor, Küre'den okunanlar arasında 2013'te faiz oranlarının düşük, likidite sorununun az olacağı bilgisi de yer alıyor. Bunun doğal sorucu olarak yatırımcıların daha iyi getiri arayışının süreceği de ortaya konuluyor.

Küreden çıkan son sonuç ise emtia piyasalarındaki arz sıkışıklığının azalacağı tahmini. Küre'nin bunu göstermesine uzmanlar Amerika'da kaya gazı üretimi ve kullanımının artmasını kaynak olarak gösteriyorlar. Ve 2013 petrol varil fiyatını 2012'nin altında 80/90 dolar olarak görüyorlar. Ancak, iyileşen ekonomik büyüme talebinin bazı emtia fiyatlarında artışa neden olabileceğini de ifade ediyorlar.
Birçok 2013 karamsar tahmininin ardından Goldman Sachs'ın tahminini ben olumlu karşılıyorum. Bizimle ilgili biraz olumsuzluk içeren tahminlerini iyileştirmek için, bizim 2013 yılını daha iyi geçirmemiz için atmamız gereken adımlar, hayata geçirmemiz gereken reformlar olduğuna inanıyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar