İzmir'den Türkmenistan'a gebe düve ihracatı

İzmir İli Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Birliğince Türkmenistan'a 173 adet damızlık gebe düve ihracına başlandığı bildirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - Birlikten yapılan yazılı açıklamaya göre, daha önce Türkmenistan Tarım Bakan Yardımcısı ve devlet veteriner hekiminin İzmir'e yaptığı ziyaretle seçtikleri gebe düvelerin ilk bölümü, tırlarla Türkmenistan'a doğru yola çıktı. 

Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Ali Gülkaynak, düve ithal eden değil ihraç etmeyi, ülke ekonomisine katkı sağlamak ve üreticilere genetik potansiyeli yüksek, yüksek verimli ırk yetiştirmeye uygun düveler temin etmeyi hedeflediklerini belirtti. 

173 adet damızlık gebe düvenin ilk 35'inin, tır ile Gürcistan ve Azerbaycan üzerinden Türkmenistan'a doğru yola çıktığını aktaran Gülkaynak, şunları kaydetti: 

"Her bir düvemiz 3 ila 6 ay arası hamile. Hayvanlarımızın hepsinin sağlık kontrolleri, kayıt işlemleri, karantina işlemleri yapıldı. Türkmenistan Devleti de kendi ülkesindeki üreticilerine, kredi yoluyla çiftlik kurduruyor. Türkmenistan Taşovuz bölgesinde kredi yoluyla 250 başlık bir çiftlik kuruluyor ve ilk 173 düvesini, Türkiye'den, İzmir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğinden alıyor. Ülkemize ve birliğimize hayırlı uğurlu olsun." 

Birlik Müdürü Feridun Azeroğlu da ihraç öncesi hiç büyükbaş hayvan ihracatı yapılmamış olmasından dolayı, gümrükleme işlemlerinde ihraç hayvan kodunun bile birlik tarafından yapılan işlemlerle oluşturulduğuna dikkati çekerek, İzmir'in bu konudaki önderliğini ve başarısını görmek gerektiğini bildirdi.