Jackson Hole'u yükselişle bekliyor

Merkez bankaları başkanları ve akademisyenlerin katıldığı toplantılar bugün başlıyor. Fed'in faiz artırımına dair vereceği ipuçlarının aranacağı toplantılar öncesinde dolar, euro karşısında 1.33'e yükseldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Küresel piyasalar ABD Merkez Bankası’nın (Fed) parasal genişlemeden çıkış süreci nedeniyle bu yıl önemi daha da artan Jackson Hole toplantılarını merakla bekliyor. Dün açıklanan Fed toplantı tutanakları bugün piyasaları şekillendirirken, önümüzdeki dönem için gündemi, cuma günü Jackson Hole’da konuşma yapacak olan Fed Başkanı Janet Yellen’in belirleyeceğini tahmin ediyor. 

ABD’de açıklanan TÜFE ve konut başlangıçları verisinin beklentilerden iyi gelmesinin ardından euro/dolar paritesi 9 ayın en düşük seviyesi olan 1.33 sınırına kadar geriledi. Ancak bundan sonra yönü Yellen’in yarınki konuşmasının belirleyeceği tahmin ediyor. Fed Başkanı Janet Yellen’in bu haftasonu Jackson Hole’de yapılacak toplantılarda gündeminde istihdam olacak.Jackson Hole’daki toplantıda istihdam piyasasına odaklanması beklenen Yellen’in özellikle sayıları 7.5 milyona ulaşan yarı zamanlı çalışanların durumuna, bunların sayısının istihdam piyasasının sağlığını ölçmede kullanılan eksik istihdam üzerine etkilerine yoğunlaşacağı öngörülüyor. ABD’de gönülsüz olarak yarı zamanlı istihdam edilenlerin sayısı Şubat ayındaki 5 yılın dip seviyesinden bu yana 325 bin artış gösterdi. 

New York’ta bulunan Standard Chartered kıdemli döviz stratejisti Mike Moran, “Bu hafanın odak noktası Jackson Hole, Yellen’dan güvercin bir ton bakış açısı bekliyoruz. Bu da geniş çapta bakacak olursak dolar için pek iyi değil” dedi. 

Faiz artışı için ipucu aranacak 

Saxo Capital Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy, “Piyasaların arayıp da fiyatlamaya çalışacağı ipucu, ana trend faiz artışının ne zaman gerçekleştirileceği olacak” dedi. Toplantıda rutin olarak dünyanın o dönemki ekonomik konularının konuşulduğunu belirten Paksoy, dönemin ekonomik sorunlarının masaya yatırılarak, sorunlara karşı çözümler arandığını, ayrıca toplantıda merkez bankası politikaları, hükümetlerin ekonomik yaklaşımları ve dünya ekonomisinin önündeki büyüme hedefl eri ve büyüme hedefl erinin karşısındaki sorunların akademik bir dilde konuşulduğunu söyledi. Paksoy, Fed eski başkanı Ben Bernanke’nin ilk parasal genişleme açıklamasını bu toplantıda yapmış olmasının toplantıya ayrı bir önem kazandırdığına dikkati çekerek, şunları kaydetti: “Piyasaların açıklamadan sonra kriz ortamından pozitif ortama doğru hareket etmesi bu toplantıya özel bir önem atfetti ve her toplantıda özellikle Fed Başkanı herhangi bir sinyal verecek mi ona odaklanıldı. Ortada bir Fed gerçeği var ve Fed parasal genişlemeden eylül-ekim gibi çıkacak. Ama faiz artırımı noktasında Fed’in ekonomideki iyileşmenin kalıcı olup olmaması gibi baktığı kriterler var. Büyüme hedefinin tutturulması ve kalıcı olması, istihdamda yüzde 5,5’lara doğru ilerleme ve enflasyonun da yüzde 2,5 civarına gelmesi. Bu konuşmanın içeriği açısından bugün yayınlanacak Fed tutanakları da belirleyici olacaktır. 

Şu ana kadar mevcut fiyatlamalar faiz artırımının en azından 2015’in ilk 6 ayında gerçekleşmeyeceği ve ölçülü adımlarla gerçekleşeceği yönünde. Beklentiler toplamda 1.25 baz faiz artışı olacağı yönünde ama Yellen bunu değiştirecek mi, faiz artış zamanlamasına sokacak mı veya oranında bir değişiklik yapacak mı ve bununla ilgili takip ettiği kriterlerde - büyüme veya enfl asyonda - bir değişiklik yapacak mı. Bütün bunları bekleyeceğiz. Piyasalar, konuşma içerisinde bu konulara ilişkin ayrıntıları bekleyecek. Onun dışında rutin bir konuşma olarak ekonomide büyüme sorunları nasıl aşılabilir, merkez bankaları politikaları bu anlamda yeterli mi, hükümetler ve diğer ekonomik oyuncular ne yapmalı, konuları konuşulacak."

MB başkanları ve akademisyenler buluşuyor

Fed tarafından ilki 1978 yılında yapılan toplantı, Wyoming eyaletinin Jakson Hole kasabasında her yıl düzenli olarak gerçekleştiriliyor. Merkez bankalarının başkanları, ünlü akademisyenler ve basın mensuplarının katıldığı toplantı, bu yıl 21-23 Ağustos’ta yapılacak. Erdem Başçı da katılıyor Bu yıl ki toplantıya Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın da katılması bekleniyor. Toplantıda yer alması beklenen diğer konuşmacılar arasında Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, İngiltere Merkez Başkanı Yardımcısı Ben Broadbent, Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda ve Brezilya Merkez Bankası Başkanı Alexandre Antonio Tombini yer alıyor. Finansal piyasalar bu yılki Jackson Hole toplantısının şaşırtıcı bir etki oluşturmasını beklemezken, daha önceki iki parasal genişlemenin duyurulduğu bu toplantıda Fed Başkanı Janet Yellen’ın konuşması piyasaların öncelikli gündem maddesini oluşturuyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir