Japonya silahlı müdahaleye girişemez

Japonya hükümeti, iki Japon'u rehin alan IŞİD'e karşı silahlı müdahalede bulunulamayacağı raporunu hazırladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Japon hükümetinin isteği üzerine hazırlanan bir rapora göre Japonya, Suriye'de İslam Devleti militanlarınca kaçırılan iki yurttaşını kurtarmak için askeri bir harekata girişemez.

Reuters'ın gördüğü belge, başbakanlığın talebi üzerine, militanların rehinelerin serbest bırakılması karşılığında istedikleri fidyenin ödenmesi için tanıdıkları sürenin dolmasından kısa bir süre önce hazırlandı.

Sürenin sona erdiği TSİ 0750'den bu yana rehinelerin akıbeti hakkında bir bilgi alınamadı.

Raporda iki Japon vatandaşının kaçırılmasının "kabul edilemez bir terör eylemi" olduğu belirtiliyor, ancak durumun Japon askeri güçlerini seferber etmek için gerekli yasal koşuları karşılamadığı sonucuna varılıyor.

Japonya'nın barışçı nitelikteki anayasası, askerlerinin ülke toprakları dışında savaşmasını yasaklıyor.

Hazırlanan rapor dışişleri ve savunma bakanlıkları ile diğer ilgili kurumaların durum hakkındaki görüşlerini derleyerek, Başbakan Shinzo Abe'nin bu konunda karşılaşabileceği sorulara yanıt getiren bir belge.

Ancak raporda, Japonya'nın Öz Savunma Güçleri adını taşıyan ordusunun söz konusu rehine krizi gibi durumlara karşılık verecek askeri yeteneğe sahip olup olmadığı sorusunun açık bir yanıtı bulunmuyor.

Japonya İslam Devleti militanlarından zarar gören ülkelere askeri nitelikte olmayan insani yardım veriyor. Bu yardımın devam edeceği görüşü raporda yer aldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir