Kadın çiftçi eğitiminde hedef 1 milyon

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, "1 milyon kadın çiftçimize eğitim vermeyi amaçlıyoruz" açıklaması yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 1 milyon kadın çiftçiye eğitim vermeyi amaçladıklarını bildirdi. 

Bayraktar, yazılı açıklamasında, 14 Mayıs 2012'de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan huzurunda dönemin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile imzaladıkları protokol kapsamında kadın çiftçilere eğitim vermeye başladıklarını belirtti.

Bu çerçevede İzmir'de 104, Kayseri'de 105, Diyarbakır'da 102, Sakarya'da 322 ve Gaziantep'te 138 kadın çiftçiye eğitim verdiklerini belirten Bayraktar, şunları kaydetti:

"Kadın çiftçiler, 'İklim Değişikliği ve Kadın', 'Kooperatifçilik ve Kadın', 'Girişimcilik, Liderlik ve Kadın', 'Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadın Hakları', 'Sosyal Güvenlik' konularında eğitim aldılar. Ayrıca, kadın çiftçilere, talepleri doğrultusunda diğer eğitimler verildi. Bu çerçevede, kadın çiftçiler, Sakarya'da, çilek yetiştiriciliği, kivi yetiştiriciliği ve budama yöntemleri, gıda hijyeni ve gıda muhafazası, tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği, karışık sebze yetiştiriciliği, sebzelerde gübreleme, örtü altı ve açık arazide sebze yetiştiriciliği, zirai mücadele ilaçlarının kullanımında dikkat edilecek noktalar, bilinçsiz ilaç kullanımının çevreye, ürüne ve insan sağlığına etkileri, hayvan bakımı ve beslemesi, süt sığırcılığı yetiştiriciliği, hastalık ve sağım yöntemleri konularında eğitim gördüler."

Bayraktar, kadın çiftçilerin Diyarbakır'da, organik tarım ve iyi tarım uygulamaları, meyvecilikte ve bağcılıkta budama teknikleri, bahçe bitkileri, Kayseri'de şap hastalığı, tüberküloz hastalığı, ahırlarda hijyen ve sağım şekilleri, İzmir'de organik tarım, tarımda başarılı kadın girişimci örnekleri, keçi yetiştiriciliği, hayvan hastalıkları ve bakımı, Gaziantep'te ise sağlıklı süt üretimi konularında eğitim aldıklarını ifade etti.

5 pilot ilde gerçekleştirdikleri eğitimle 771 kadın çiftçiye sertifikalarını verdiklerini belirten Bayraktar, amaçlarının tüm illerde 1 milyon kadın çiftçiye eğitim vermek olduğunu bildirdi.

2023 yılında 150 milyar dolarlık tarımsal hasılaya, 40 milyar dolarlık tarımsal ihracata ulaşmayı amaçladıklarını, bu hedeflere ulaşmanın yolunun ise eğitimle sağlanan verimlilik artışı olacağını belirten Bayraktar, verimlilik artışının da sadece erkek çiftçilerle sağlanamayacağını, kadın-erkek tüm çiftçilerin eğitilmesi gerektiğini kaydetti.

Desteklemelerde kadın çiftçilere öncelik 

Bayraktar, desteklemelerde, projelerde, zirai kredilerde kadın çiftçilere öncelik verilmesi, pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğini bildirdi.

Desteklerin sertifika alanlardan başlatılmasını isteyen Bayraktar, "Bu aynı zamanda eğitim çalışmalarına da ivme kazandırır. Eğitim gören kadın çiftçilerimiz arasından ihtiyaç sahibi, muhtaç kadın çiftçilerimize, mevcut Kırsal Alanda Sosyal Destek Projelerinden faydalanma imkanı getirelim. Kadınlar gübreyi, kaliteli tohumu, teknolojiyi bilinçli kullanırsa dünyada açlık kalmaz" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir