Kadın girişimci sayısı rekor kırdı

TOBB Başkanı REıfat Hisarcıklıoğlu, bu yılın ilk 9 ayında yeni kurulan 60 bin şirketten 20 bininin kadın girişimcilerce kurulduğunu bildirerek, bunun tarihi bir rekor olduğuna dikkat çekti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, kadın girişimcilerin bu yıl müthiş bir rekor kırdıklarını belirterek, "Bunu ilk defa burada açıklıyorum; bu yılın 9 ayı itibarıyla yeni kurulan 60 bin şirketin 20 bin tanesi kadın girişimciler tarafından kuruldu, yüzde 33'ü yani" dedi. 

Hisarcıklıoğlu, Uluslararası Girişimcilik Merkezi, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu, TOBB Genç Girişimciler Kurulu ve GATE ev sahipliğinde, Vodafone ana sponsorluğu ve TEB Özel Melek Yatırım Platformu desteğiyle gerçekleştirilen "Geleceğin Gücü Girişimciler - G3 Forum" kapsamında düzenlenen "Türkiye ekonomisi ve girişimcilik" konulu panele katıldı. 

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve Rifat Hisarcıklıoğlu, Gazeteci Cüneyt Özdemir moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde Türkiye ekonomisi 2023 vizyonu çerçevesinde girişimciliğin öngörülen rolünü tartıştı. 

Hisarcıklıoğlu konuşmasının başında Cüneyt Özdemir'in ana haberleri sunmaya başladığını hatırlatarak, "Haberciliğe yeni bir ses, nefes getirdin. Mehmet Ali Birand'dan sonra haberciliği büyük zevkle izlenir hale getirdin, seni kutluyorum" yorumunda bulundu. Girişimciliğin Türkiye için önemine işaret eden Hisarcıklıoğlu, "Girişimciliği moda olduğu için mi istiyoruz? Bizim gibi kurumların bu işi moda olduğu için takip etmesine gerek yok. Ülke olarak zenginleşmek istiyoruz, dünyada zenginleşmenin tek yolu da girişimcilikten geçiyor. Ne kadar çok girişimcin varsa o kadar zenginsin, eğer ülke olarak zenginleşmek istiyorsan girişimci sayını artıracaksın" diye konuştu. 

"Her yıl en az 70 bin girişimci çıkartmamız lazım"  

Hisarcıklıoğlu, işsizliğin çözümünün de yine girişimcilikten geçtiğini vurgulayarak, "Türkiye'de 1,5 milyon işletme var, bizim yanımızdaki çalışan sayısı 15 milyon. Yani her bir işletme demek, 10 kişiye istihdam demek. Her yıl istihdam nüfusuna 700 bin kişi katılıyor. Bu 700 bin kişiye iş bulabilmek için her yıl en az 70 bin girişimci çıkartmamız lazım. Resmi rakamlara göre iş aramayanları çıkartıp sadece 'işsizim' diyenler 3 milyon kişi. Her yıl 700 bin istihdam katılıyor, bunları nasıl eriteceğiz? Tek çözümümüz girişimci sayısını artırmak" ifadelerini kullandı. 

Hisarcıklıoğlu, 2. Dünya Savaşı'nda Almanya ve Japonya'nın 2 kaybeden ülke olarak bugün geldikleri noktaya girişimci ekosistemi sayesinde ulaştıklarına dikkati çekti. Türkiye'nin dünyanın ilk 10 ekonomisi içine girmesi için girişimciliğin yeri ve önemine işaret eden Hisarcıklıoğlu, konuşmasında kendi girişimcilik hikayesine de değindi. Babasının bir girişimci olmadığını hatırlatan Hisarcıklıoğlu, buna karşın ailede girişimciler olduğunu söyledi. 

Hisarcıklıoğlu, "Girişimcilik bir kültür meselesi" vurgusunu yaptı, Kayseri'de yazın çalışmak için çocukların ustaların yanına verildiğini aktardı. Ustanın 'Bu çocuk başarılı' demesi halinde çalışmaya devam ettiğini, başarısız olanların da okutulduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, "Yani bizde işe yaramayanı okutuyorlar, işe yarayanı da iş adamı yapıyorlar" dedi. 

"Başarılı olmak istiyorsanız işin hilesi dürüstlüktür"   

Hisarcıklıoğlu, ilkokulda yazları bir eczanede çalıştığını, üniversitede harçlık için çorap sattığını da anlatarak, girişimcilere şu önerilerde bulundu: 

"Çalışma prensibini elde etmek önemli. İş hayatında 5 tane prensip edindim. Başarılı olmak istiyorsanız işin hilesi dürüstlüktür, kazanmak istiyorsanız dürüst olacaksınız. Giderleriniz her zaman gelirlerinizden az olacak, önce kontrol edeceksiniz sonra itimat edeceksiniz. Hafızanıza güvenerek iş yapmayacaksınız, yazılı olması önemli. Bir de arkadaşlıkta 'idare' olur, işte 'idare' olmaz." 

Hisarcıklıoğlu, Türk toplumunun girişimciliği kabul etmeyen bir kültürden geldiğine işaret etti. Bu durumun yavaş yavaş değişmeye başladığının altını çizen Hisarcıklıoğlu, Turgut Özal'dan sonra girişimciliğin keşfedildiğini, girişimciliğin olmazsa olmazının ise cesaret olduğunu dile getirdi. 

Hisarcıklıoğlu, kadın girişimcilerin Türkiye'de müthiş bir başarı hikayesi yazdığına dikkati çekerek, kadın girişimci istatistiklerine ilişkin şu bilgileri de paylaştı: 

"TOBB Kadın Girişimciler Kurulu şu an Türkiye'nin en geniş kadın girişimciler kurulu. 81 ilde 7 bin kadın örgütlü vaziyette şu an... Türkiye'deki kadın girişimci sayısı 70 bindi, hedefimiz bu sayıyı artırmaktı. Toplum nüfusunun yarısı kadın ama girişimciler içindeki payı yüzde 5'ti, geçen yıl itibarıyla toplam Türkiye'deki kadın girişimci sayısı oran itibariyle yüzde 7'ye geldi. Esas bu sene müthiş bir rekor kırdılar, bunu ilk defa burada açıklıyorum; bu yılın 9 ayı itibarıyla yeni kurulan 60 bin şirketin 20 bin tanesi kadın girişimciler tarafından kuruldu, yüzde 33'ü yani." 

Panel sonrası foruma ve girişimciliğe verdiği destek nedeniyle Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'a, G3 Platform Başkanı Gülden Yılmaz tarafından ödül takdim edildi.