Kadınlar için hazırlanan tasarı Meclis'te

Kadınlara yarı zamanlı çalışma imkanı getiren Ailenin ve Dinamik Nüfusun Korunması Tasarısı TBMM'ye sunuldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı aile paketi çerçevesinde hazırlanan ve doğum yapan kadınlara yarı zamanlı çalışma imkanı getiren yasa tasarısı TBMM'ye sunuldu.

Davutoğlu, 8 Ocak'ta ailenin ve dinamik nüfus yapısının korunması amacıyla öngörülen paketi açıklamış ve bu çerçevede kadınlara doğuma bağlı olarak yarı zamanlı çalışma imkanı getirileceğini, her doğum için de kademeli olarak ödeme yapılacağını kaydetmişti.

Bu çerçevede hükümet tarafından hazırlanan "Ailenin ve Dinamik Nüfus Yapısının Korunması Amacıyla Bazı Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

Yürürlük ve yürütme dahil 28 maddeli tasarı ile kadınların doğum nedeniyle ücretsiz izinde geçen süresinin erkeklerdeki askerlik gibi derece-kademe ilerlemede değerlendirilmesi hükme bağlanırken, doğum yapan anneye yardım olarak ilk çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü çocuk için 600 TL ödenmesi öngörülüyor.

Tasarıya göre doğuma bağlı yarı zamanla çalışma için de düzenlemeler yapılarak, analık izni bitiminden sonra kadınlara ilk çocuk için iki ay, ikinci çocuk için dört ay, üç ve üzeri çocuklar için altı ay olmak üzere yarı zamanlı çalışma imkanı getiriliyor. Düzenleme bu haklardan faydalanan kadın çalışanların ücretlerinde bir eksilme olmamasını, aradaki farkın işveren tarafından değil devlet tarafından ödenmesini de öngörüyor.

Hükümetin bu yasama döneminde yasalaştırmak istediği tasarı ile "özel istihdam bürosu aracılığıyla geçici iş ilişkisi" hükmü tanımlanarak, bu ilişkinin Türkiye İş Kurumunca izin verilen özel istihdam bürosunun işçisini geçici olarak bir başka işverene yazılı devri ile kurulacağı belirtiliyor.

Tasarının gerekçesinde ise özel istihdam bürolarının tanımının değiştirilerek, faaliyetleri arasına geçici iş ilişkisi kurma yetkisi getirildiği kaydedilerek, böylelikle kadın işçilere getirilen yeni haklar nedeniyle bazı işverenler tarafından kadın işçi istihdamını tercih etmeme yönünde oluşabilecek tutumun önlenmesinin amaçlandığı belirtildi.

Tasarı ile ayrıca belediyelere çocuklar için kreş ve gündüz bakımevleri kurma yükümlülüğü getiriliyor.