Kadınların pırlanta aşkı büyüyor

2020'de dünya elmas tüketimi 26 milyar doları geçecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
 
İSTANBUL - Bain& Company'nin Antwerp Dünya Pırlanta Merkezi (AWDC) işbirliği ile hazırladığı"Küresel Pırlanta Endüstri Raporu"na göre, 2011 yılında 15,6 milyarABD doları olan elmas tüketimi 2020'de 26,1 milyar ABD doları seviyesine erişecek.Bu artışta büyüyen Çin ve Hindistan orta sınıfının pırlanta tüketiminin önemlirol oynayacağı ifade ediliyor. 
 
Rapor, sekiz ayrıülkeden 5 binden fazla tüketicinin yer aldığı geniş kapsamlı bir anketinsonuçlarını ve dünyanın en büyük pırlanta pazarları olan ABD, Çin ve Hindistan'lailgili analizleri içeriyor. 
 
Pırlantada en büyük pazar Amerika
ABD, halen dünyanınaçık arayla en büyük pırlanta pazarı konumunda bulunuyor. 27 milyar dolardüzeyindeki elmas pazarı ile Çin ve Hindistan'ı neredeyse 3'e katlıyor. Çin, 9milyar dolara yaklaşan yıllık satışı ile dünyanın en büyük ikinci pırlantapazarı haline gelmiş durumda. Dünya’nın ilk elmas madenlerine sahip olan,pırlanta kesimi ve parlatmasında bir merkez haline gelen Hindistan'ın yıllıksatışı ise 8,5 milyar dolara yaklaştı ve hızla büyümeye de devam ediyor. 
 
2020’ye kadar pırlantasatışlarında %60 artış bekleniyor
KüreselPırlanta Endüstri Raporu’na göre, 2020 itibarı ile Çin ve Hindistan'ın büyüyen ortakesiminin taleplerinin artması sonucunda dünya pırlanta tüketiminin yüzde 60'ınüzerinde artış göstereceği tahmin ediliyor. Rapora göre Çin ve Hindistan'ıntoplam tüketiminin 2020 yılına gelindiğinde dünyanın toplam tüketiminin yüzde 36'sınıoluşturacağı öngörülüyor. Toplam ham elmas tüketiminin ise 2011 seviyesine göreyılda yüzde 5,9 artış göstererek 2020'de 26,1 milyar dolara ulaşmasıbekleniyor. Çin ve Hindistan'ın 2011 ve 2020 arasında pırlanta talebindekiartışın yarısından sorumlu olacağı tahmin ediliyor.
 
Zevkler ve satın alma eğilimleri değişiyor 
Tüm ülkelerde pırlantayüzük, nişan, evlilik ve aşkı temsil ediyor. 2012 Küresel Pırlanta Endüstrisi Raporu,kadınların çoğuna pırlantanın hediye olarak verildiğini gösteriyor. Bununlabirlikte, Çinli ve Hintli kadınlar kendi pırlantalarını seçme sürecinekatılırken, Amerikalı ve Rus kadınlar sürpriz yaşamaktan hoşlanıyorlar. Hindistandışındaki müşteriler için pırlanta denilince akla lüks perakende mağazalar olanCartier ve Tiffany geliyor.  
 
Bain Istanbul Ortağı Serhan Nadir  konu ile ilgili şunları söyledi: 
"Türk elmasmüşteri dinamikleri Hindistan’la yakın benzerlik gösteriyor. Pırlanta,Avrupa’da genelde lüks markaların zincir mağazalarından satın alınırken,Türkiye’de hala Hindistan’da olduğu gibi "aile kuyumcusu"ndan alınıyor. Türkmüşterisini Hintlilerden ayıran fark ise, pırlantaya hala altın gibi biryatırım aracı olarak değil, keyif için takılan bir aksesuar gözüyle bakılması.Son on yılda eğitim seviyesinin artması ve global oyuncuların pazardaki agresiftanıtım aktivitelerinin de etkisiyle, Türk müşteriler de yüzde 20-30 farkvererek marka ürünleri tercih etmeye başlıyor. Tercih edilen ürünler arasındadünya trendlerinin etkisini Türkiye’de de görmek mümkün. Yeni düzende artıkpahalı ve tek taş pırlanta almak yerine günlük kullanıma daha uygun, pahadançok tasarımıyla öne çıkan fiyat açısından ulaşılabilir ürünler tercih ediliyor."
 
ABD'de pırlanta nişan yüzükleri artık popüler değil
Pırlantakadınlara çekici gelmeye devam etse de, genç tüketiciler arasında pırlantayüzükleri tercih edenlerin sayısında bir düşüş gözleniyor. Genç kadınlar lüksharcamalarda artık elektronik ürünleri tercih ediyor. Amerikalı ve Hintli kadınlariçin pırlanta yüzükler duygusal olduğu kadar maddi bir önem de taşıyor.
 
Çin'de pırlanta nişan yüzüğü âdeti yaygınlaşıyor
Yıllık geliri 15 bindoların üstünde olan ailelerin yüzde 90'ında en az bir parça, birçoğunda isebirden çok pırlanta takı bulunuyor. Geliri 15 bin dolardan az olan ailelerinyüzde 20'sinde ise en az bir parça pırlanta bulunuyor. 
Pırlantalarısonsuzluk ve statü simgesi olarak gören Çinli kadınlar için pırlantanın manevive ruhsal değeri oldukça yüksek. Pırlanta nişan yüzüğü verme âdeti Çin'de gittikçeyaygınlaşıyor.
Çinli kadınlarküpe yerine, yüzük, kolye gibi daha görünür pırlantaları tercih ediyor. En azbir karat ve üstü pırlantalar Çin’de daha popüler. Çin'de Tiffany, Cartier ve Bulgari gibiprestijli perakendeciler pazarın büyük bölümünü elinde tutuyor. 
 
Hindistan'da kadınlar pırlantadan iyi anlıyor
Hindistan'da pırlantaülkenin ikinci en hızlı büyüyen lüks satış ürünü konumunda bulunuyor.Hindistan'ın yüksek gelirli kadınlarının yaklaşık yüzde 90'ında pırlantabulunuyor. Çoğu ilk pırlantasını düğün, nişan, doğum günü ve yıldönümükutlamalarında alıyor. Nişan yüzüğü vermek de ülkede oldukça yaygın bir adet. Düşükgelir grubuna dahil kadınların bile birçoğunu pırlanta kolye ve bileziklere sahip.Hindistan'da kadınlar pırlantadan iyi anlıyor. Taşın berraklığına, kesimi,boyutu ve renginden daha fazla önem veriyorlar.