Kafadan kazanır

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Şampiyonluk yarışında arka arkaya aldığı deplasman mağlubiyetleri ile avantaj kaybeden Fenerbahçe, 21. haftanın önemli maçında Kasımpaşa’yı konuk ediyor. Bu maça ilişkin olarak; tüm analiz ve fikirlerin önüne konması gereken olgu, sarı-lacivertli ekibin teknik-taktik değişkenlerin çok ötesinde ve büyük oranda mental mücadele vereceği bir karşılaşmaya çıkacak oluşu. Bu anlamda tribünlerin Fenerbahçe’ye desteğinin de ciddi bir itici güç oluşturabileceğini düşünüyorum. Sarı-lacivertli ekip gibi, önemli avantajlar ellerinden kayıp giden takımların çok daha kırılgan hale gelebildiğini söylemeye gerek yok. Maç başında işlerin ters gitmesi durumunda veya yenilen bir gol ile kötü senaryonun gerçekleşmesi halinde futbolcu grubuna hâkim olacak “Eyvah, yine mi?” düşüncesi baş edilmesi çok da kolay olmayan bir sorun. Bu durum ancak ve ancak tribünlerin coşkun desteği ve itici gücüyle aşılabilir ki, ben pazar gecesi Fenerbahçe’nin söz konusu destekten mahrum kalmayacağını düşünüyorum.

Ev sahibinde can sıkan sakatlıklara son olarak Moussa Sow’un yaşadığı problem eklenmişti. Son gelen haberlere göre Sow ve Webo’nun yokluğunda hücum hattında Kuyt’a görev verilmesi gündemde. Durumu hızla iyiye giden Emenike’nin riske edilip edilmeyeceğine maç günü karar verilecek. Yıldız golcü maça kulübede başlayabilir ve ihtiyaç halinde sahaya sürülebilir. Kart cezaları bulunan Egemen Korkmaz ve Caner Erkin’in de forma giyemeyeceklerini belirtelim. Lacivert-beyazlı takımda ise Orhan Şam, Halil Çolak ve Matias Lionel Fritzler’in sakatlıkları sürüyor. İyileşme sürecine giren Ryan Donk’un oynayıp oynamayacağı henüz belirsizliğini koruyor. İç sahada yaptığı 10 maçta 8 galibiyet ve 2 beraberlikle 26 puan toplayan sarı-lacivertli takım, söz konusu karşılaşmalarda rakip filelere 29 gol gönderirken, kalesinde ise 8 gol gördü. Bu sekiz golün 3 tanesini Beşiktaş’tan yediğini hesaba katacak olursak, Fenerbahçe’nin Kadıköy’de sağlam bir takım savunması sergilediği görülüyor. Bu neden önemli? Ersun Yanal’ın takımı eksikleri yüzünden hücumda zorlansa bile savunma performansıyla maça tutunabilir. Rakip Kasımpaşa’nın da 9 dış saha maçında sadece 1 kez mağlup olduğunu (ilk hafta Karabükspor’a) hesaba katacak olursak, maçın çetin geçeceği söylenebilir. Bu noktada lacivert-beyazlı ekibin son dört deplasman maçını da berabere bitirdiğini söylemeliyiz. Açıkçası son dönemde bilindik görüntüsünden epey uzaklaşan Kasımpaşa, özellikle hücumdaki etkinliğini yitirmişe benziyor. Son haftada bu duruma defansif arazlar da eşlik edince Konyaspor’a farklı mağlup olmaktan kurtulamamışlardı. Açıkçası Pazar gecesi mücadelenin öne çıktığı bir maç izleyebiliriz. Erken bir golle denge bozulmadığı takdirde gol sayısı da beklenenin altında kalabilir. Gerçek şu ki, Fenerbahçeli futbolcular bu maçı daha çok kafalarında oynayacaklar. Dolayısıyla kafadan kazanacaklar ya da kaybedecekler. Şahsi kanaatim sarı-lacivertliler açısından bir reaksiyon maçı olacak ve eksiklere rağmen 3 puana uzanacaklar.

BU MAÇ KAÇMAZ!
Torku Konyaspor – SB Elazığspor 

Bu hafta kâğıt üzerinde seyir zevki vaat eden ve kaçırılmaması gerektiğini düşündüğümüz maç, Konya’da oynanacak olan Torku Konyaspor – Sanica Boru Elazığspor karşılaşması. Son dört maçında güçlü rakiplerle oynayan ve buna rağmen 11 gol atıp kalesinde 4 gol gören yeşil-beyazlı ekip, devre arasında yaptığı takviyelerin de yardımıyla hücum gücünü oldukça arttırdı. “Mahşerin dört atlısı” diyebileceğimiz Gekas, Hasan Kabze, Hleb ve Djalma gerek uyumları gerekse de maçlara koydukları ağırlık bakımından ciddi katkı sağlıyorlar. Konuk takıma geçecek olursak, onlar da uzun süren bir düşüşten sonra toparlandılar. Dört haftada 3 galibiyet ve 1 yenilgi alan bordo-beyazlılar, 19 puana ulaşarak düşme hattının üzerine çıktılar. Muhtemelen tehlike bölgesinden uzaklaşmak adına bu maça özel önem vereceklerdir. Ev sahibinde maç öncesi Ali Turan dışında önemli bir eksik bulunmuyor. Hafif sakatlığı bulunan Djalma’nın maç gününe kadar iyileşmesi bekleniyor. Elazığspor’da ise Çağlar Birinci kart cezası nedeniyle bu karşılaşmada forma giyemeyecek. Franco Cangele’nin tedavisine devam ediliyor. Sonuç üzerinde bir tahmin yapacak olursak, Konyaspor’un saha ve seyirci avantajıyla galibiyet için daha önde olduğu görülüyor. Futbolu çirkinleştirmeden oynamaya çalışan Elazığspor, bu maçta da etkili hücumlar geliştirebilir ve bu hücumları golle süsleyebilir. Dolayısıyla bol pozisyonlu ve gollü bir maç izlememiz sürpriz olmaz.

21. HAFTANIN SEYRİ

MP Antalyaspor – Galatasaray 
Kupa randevusunun ardından bu kez ligde kozlarını paylaşan iki takım. Antalyaspor’da Emre Güngör, Galatasaray’da Chedjou cezaları nedeniyle forma giyemeyecekler. Ev sahibinde Mehmet Sedef’in sakatlığı devam ediyor. Sarı-kırmızılı takımda ise son olarak Hakan Balta sakatlanmış ve bu durum moralleri epey bozmuştu. Sıklaşan fikstürden kötü etkilenebileceğini düşündüğüm Antalyaspor buna rağmen kontratak anlayışıyla, önde basacak Galatasaray’a zorluk çıkarabilir. Sarı-kırmızılı takımın avantajı, geniş kadrosu. Maçta her iki takımın da gol bulmasını bekliyorum.

Beşiktaş – Bursaspor 
Tekrar maçında Kasımpaşa’yı mağlup eden Beşiktaş, yeniden iddialı konuma geldi. Bu iddianın sürmesi için Bursaspor maçını galibiyetle kapatmaları gerek. Siyah-beyazlılarda Serdar Kurtuluş cezalı. Sivok’un oynama şansı yok. Durumu iyiye giden Jones ile ilgili kararı Slaven Bilic verecek. Hafta arası kupada ter döken Bursaspor’da ise Ethem Pülgir ve Ozan İpek dışında eksik futbolcu bulunmuyor. Muhtemelen ciddi seyirci desteği altında oynanacak bu maçta, gol sayısının üç ya da daha fazla olabileceğini düşünüyorum. Daum, Galatasaray deplasmanında olduğu gibi “eli belinde” bir hücum hattı sahaya sürerse, yeşil-beyazlıların bu maçtan puan almaları epey zorlaşır.

Çaykur Rizespor – Gaziantepspor 
15 haftadır kazanamayan ve Rıza Çalımbay’ın istifası sonrası teknik adam arayışlarına devam eden Karadeniz temsilcisinde Hurşut Meriç ve Engin Baytar sakat. Konuk takımda Orhan Gülle ve Muhammet Demir’in tedavilerine devam ediliyor. Açıkçası bu maçın sonucu Çaykur Rizespor’un takımı emanet edeceği hoca ile de yakından ilintili. Ağırlığını hissettirecek bir hoca maç gününe kadar göreve getirilirse, futbolculardan bambaşka performanslar da izleyebiliriz. Bu takdirde Rizespor’un sürpriz bir sonuca imza atması da olası. Ancak bugünden ve eldeki verilerle yapılacak bir analizde Gaziantepspor’un maçtan puanla dönebileceği görülüyor.

Kayserispor – Gençlerbirliği 
Ligde zor durumdaki takımlardan birisi de Kayserispor. Sereno ve Mert Nobre cezaları nedeniyle maçta görev alamayacaklar. Simic ve Sefa Yılmaz’ın sakatlıkları sürüyor. Gençlerbirliği’nde ise cezalı Petrovic ile sakat futbolcular Serkan Kurtuluş ve Ferhat Görgülü bu maçta forma giyemeyecekler. İç sahadaki 10 maçında yalnızca 1 kez kazanan ve 5 gol atabilen sarı-kırmızılı takımın işi hiç kolay olmayacak. Başkent temsilcisi genel anlamda deplasmanlarda sıkıntı yaşasa da Mehmet Özdilek ile birlikte daha sonuca yönelik bir futbola geçiş yapmıştı. Önceliği savunma güvenliğine veren iki takımın randevusunda karşılıklı gol izleme ihtimalimizi düşük görüyorum.

KDÇ Karabükspor – Trabzonspor 
Ligin formda ekiplerinden Karabükspor, son 7 maçında topladığı 16 puan ile dikkatleri üzerine çekmişti. Takımda Hakan Özmert dışında sakat oyuncu bulunmazken, cezalı Uğur Uçar forma giyemeyecek. Mustafa Reşit Akçay’ın istifası sonrası teknik adam arayışlarını sürdüren Trabzonspor’da ise Malouda, Bamba ve Colman’ın sakatlıkları bulunuyor. Bu sezon dış sahada oldukça başarısız sonuçlara imza atan Trabzonspor’un maçta nasıl bir anlayışla oynayacağı şimdilik belirsiz. Her iki ekibin de kontratağa yatkın takımlar oluşu maçın kilitlenme ihtimalini arttırsa da mevcut form durumları itibariyle ev sahibi Karabükspor’u biraz daha öne çıkarmak gerek.

Akhisar Bld. Spor – K.Erciyesspor 
Trabzonspor deplasmanındaki futboluyla alkış alan Akhisar Bld. Spor, kupa randevusu sonrası evinde Erciyesspor’u ağırlıyor. Yeşil-siyahlılarda Kenan Özer cezalı. Sonko’nun da iyileşmesiyle Ege temsilcisinin başkaca bir eksiği kalmadı. Deplasmanlarda maça tutunma konusunda sıkıntı yaşayan Erciyesspor’da ise Mehmet Akgün ve Kerim Avcı’nın hafif sakatlıkları bulunuyor. Maç başında muhtemelen Erciyesspor’un “önce gol yememeye dayalı” futbolunu izleyeceğiz ancak ilk gol sonrası maçın hareketlenmesini bekliyorum. Dolayısıyla gollü bir maç izleme şansımız var. 3 puan için öne çıkan taraf ev sahibi Akhisar Bld. Spor.

Eskişehirspor – Sivasspor 
İki takım kupa maçının ardından bu kez ligde karşılaşıyorlar. Ev sahibinde Diego ve Kayacan’ın sakatlıkları bulunuyor. Durumu nispeten iyi olan Hürriyet’in maçta forma giymesi bekleniyor. Sahasında oynadığı son karşılaşmada Fenerbahçe’yi mağlup etmesine rağmen dış sahada problemli gördüğüm konuk takımda ise kaleci Korcan’ın tedavisine devam ediliyor. İç sahada oynadığı 9 maçın sadece 1 tanesini kaybeden Eskişehirspor, son dönemdeki istikrarsız görüntüsüne rağmen bu maçtan puan çıkaracak kaliteye sahip. Sivasspor’un hücum performansı bu maçın kalitesini belirleyen etkenlerden biri olacak.

MAÇ PROGRAMI

14 Şubat 2014 Cuma
20.00 Çaykur Rizespor – Gaziantepspor 

15 Şubat 2014 Cumartesi
16.00    Kayserispor – Gençlerbirliği 
19.00    KDÇ Karabükspor – Trabzonspor 

16 Şubat 2014 Pazar
14.00    Akhisar Bld. Spor – K.Erciyesspor
14.00    Beşiktaş – Bursaspor 
19.00    Fenerbahçe – Kasımpaşa 

17 Şubat 2014 Pazartesi
19.00    Torku Konyaspor – SB Elazığspor
20.00    MP Antalyaspor – Galatasaray 
20.00    Eskişehirspor – Sivasspor 

HAFTAYA BAKIŞ

Cezalılar
Sarı Kart Cezalıları: Radosav Petrovic (Gençlerbirliği), Uğur Uçar (KDÇ Karabükspor), Kenan Özer (Akhisar Bld. Spor), Caner Erkin (Fenerbahçe), Aurelien Chedjou (Galatasaray), Çağlar Birinci (SB Elazığspor), Emre Güngör (MP Antalyaspor)
Kırmızı Kart Cezalıları: Henrique Sereno (Kayserispor), Mert Nobre (Kayserispor), Egemen Korkmaz (Fenerbahçe), Serdar Kurtuluş (Beşiktaş)

HAFTANIN KARŞILAŞMASI

Fenerbahçe – Kasımpaşa 
Tarih: 16.02.2014 Saat: 19.00
Stat: Şükrü Saracoğlu Stadı 
Maç günü hava: Açık, 12°C

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016