Kar yağışı buğdaya yaradı

Yeni yılın ilk günlerini olumsuz hava koşullarıyla karşılayan Türkiye'de kar yağışı, bazı tarla ürünlerine zararı olsa da buğday verimine fayda sağladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 Yeni yılın ilk günlerini olumsuz hava koşullarıyla karşılayan Türkiye'de kar yağışının, bazı tarla ürünlerine zararı olsa da buğday verimine fayda sağladığı bildirildi. 

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamada, yeni yıla önemli ölçüde kar yağışıyla girildiğini, bazı bölgelerde tarım ürünlerinin aşırı kar yağışından dolayı zarar gördüğünü söyledi.  

Bayraktar, 7-9 Ocak arasında don olayıyla karşı karşıya kalındığını anımsatarak, özellikle zeytin ağaçlarının dallarının karı taşıyamadıkları için kırıldığını, naylon seralardaki çökmeler nedeniyle ürünlerde zarar oluştuğunu belirtti.  

Antalya çevresinde ise aşırı yağış ve fırtına sebebiyle seraların etkilendiğini dile getiren Bayraktar, sevindikleri tek konunun, zamanında yağan karın buğdaya faydası olduğunu ifade etti.  

Geçen yıl yeterince kar yağışı olmadığından buğday rekoltesinin 19 milyon tonlarda kaldığına işaret eden Bayraktar, şöyle konuştu: 

 "Bu sene kar yağışı özellikle buğday bölgelerinde verimi artıracak. Orada bir sıkıntımız yok. İnşallah buğday ekonomisi artacak. Dolayısıyla 'Ekmek sıkıntısı çekeceğiz mi' diye söylentiler bundan sonra olmayacak. Bu arada doğal afetlerden zarar gören üreticilerimizin tarlaya veya bahçelere girebilmesi için, üretimini sürdürülebilir kılabilmesi için devletten yardım istiyoruz. Bu aydan itibaren iklim şartları iyi gider, yağışlar da normalin üzerinde olursa rekolte kaybı azalır. Son günlerdeki yağışlar endişelerimizi gidermiş olmakla önümüzdeki aylardaki yağışlar rekolteyi belirleyecektir." 

Rekolte beklentisi yükseldi  

Yağışların zamanında olmasıyla buğdayda rekolte beklentilerinin geçen yıla oranla arttığına işaret eden Bayraktar, "Önceki yıl her şey istediğimiz gibi gitmiş ve rekolte 22 milyon 50 bin tonun üzerinde olmuştu ancak 2014 yılındaki olumsuzluklardan sonra bu rekolte 19 milyon tona kadar düşmüştü. Bu yıl yağışların istediğimiz gibi gitmesiyle 2015 rekoltesinin 22 milyon tonun üzerinde olacağını tahmin ediyoruz" dedi.  

"Yeni don afetiyle karşı karşıya kalabiliriz"  

Bayraktar, geçen mart ayındaki zirai donun başta fındık olmak üzere birçok ürüne zarar verdiğini belirterek, şunları kaydetti: 

"Belki önümüzdeki aylarda da yeni don felaketleriyle karşı karşıya kalabiliriz. Geçen mart ayında bir don felaketi fındıkta büyük zararlara sebebiyet verdi. Önemli olan üreticilerimizin bu noktada borçlarının yeniden yapılandırılması. Çünkü 2014 yılında zarar gören üreticilerimizin borç yapılandırma tarihi 31 Aralık'ta bitti. Ocak ayından itibaren zarar gören üreticilerimiz için yeni bir kararnameye ihtiyaç var. Böyle bir kararnamenin çıkartılması için de hükümet nezdinde girişimlerde bulunacağız." 

Don ve kuraklığın ekonomiye etkisi  

Şemsi Bayraktar, 2014 yılında birçok tarım ürününde don ve kuraklıktan kaynaklı verim düşüşü olduğunu, bunun da ekonomiyi olumsuz etkilediğini vurgulayarak, "Çiftçilerimiz de bundan doğrudan etkilendi. Özellikle Karadeniz Bölgesi'nin ekonomisi fındık. Fındığı buradan çekip aldığınızda ekonomik faaliyet duruyor. İnsanlar fındığın dışında iş alanları bulamadığı takdirde ekonomimiz bir anda çöküyor" ifadesini kullandı.  

Bu konularda ilginizi çekebilir