Karaman'da maden kazası

Karaman'ın Ermenek İlçesi'ne bağlı Pamuklu Köyü yakınlarındaki kömür ocağında ocaktaki suyun galeriyi basması sonucu 20 işçi mahsur kaldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Karaman’da bir kömür ocağında su kaynağının patlaması sonucu meydana gelen baskında 18-20 işçi yerin 350 metre altında mahsur kaldı.

Karaman Valisi Murat Koca, Ermenek ilçesine bağlı Güneyyurt beldesindeki bir kömür ocağında işçilerin mahsur kalmasıyla ilgili, "Olay, yeraltındaki biriken suyun galeriyi işgal etmesi. Mevcut çalışılan galerinin bir kısmını işgal etmesi. Şu anda 20 işçimiz çalışılan bölümde var. Diğer galeride olanlarda sıkıntı yok. 40'ın üzerinde arkadaş vardı. Onlar çıktı. Şu anda 20 arkadaşımız yeraltında. 25 arkadaşımız dışarda diyebiliriz. Şu anda bildiğimiz bu. Hem AFAD hem de Taşkömürü İşletmeleri ekip sevk etti" dedi.

İlçeye bağlı Güneyyurt beldesinde faaliyet gösteren özel sektöre ait ocakta meydana gelen olayın ardından çok sayıda itfaiye, arama kurtarma ve sağlık ekibinin bölgeye sevk edildiği belirtildi.

Göçük altındaki  işçilerin isimleri belirlendi

Karaman Valisi Murat Koca, Ermenek ilçesinde maden işçilerinin mahsur kalmasına ilişkin, göçük altındaki galeride biriken suyun tahliye çalışmalarının sürdüğünü belirterek, "Göçük altında 18-20 işçi olduğunu tahmin ediyoruz. Bunların isimleri belli" dedi.

Vali Murat Koca, ocaktaki galeride ciddi su birikintisi olduğunu söyledi.

Koca, "Galerideki suyun tahliye çalışmaları sürüyor. Göçük altında 18-20 işçi olduğunu tahmin ediyoruz. Bunların isimleri belli. AFAD ve Türkiye Taşkömürü Kurumu ekipleri de yolda" diye konuştu.

Taner Yıldız ve Lütfi Elvan Konya'ya gidecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan kaza yaşanan maden ocağında incelemelerde bulunmak üzere Konya'ya gidecek.

Bakanlık yetkililerinden alınan bilgiye göre, Yıldız ve Elvan, maden kazası haberinin alınmasının ardından uçakla Konya'ya hareket edecek. Bakanlar daha sonra kara yoluyla Karaman Ermenek'te bulunan maden ocağına geçerek incelemelerde bulunacak.

AFAD Başkanı operasyonu yönetmek için bölgeye hareket etti

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, Karaman'da maden işçilerinin mahsur kaldığı ocağa giderek arama ve kurtarma operasyonunu yönetecek.

Alınan bilgiye göre, AFAD maden kazasının ardından ilk ihbarla birlikte Konya ve Karaman'daki ekiplerini bölgeye sevk etti. AFAD ve AFAD'ın yönlendirdiği ekiplerle birlikte yaklaşık 70 kişi madende arama ve kurtarma çalışmalarına başladı.

AFAD Başkanı Fuat Oktay'ın da arama ve kurtarma operasyonunu yönetmek için bölgeye hareket ettiği öğrenildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi "AHTAPOT"u bölgeye gönderiyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi de Karaman'da maden işçilerinin mahsur kaldığı ocağa, su tahliye aracı "AHTAPOT"u gönderiyor.

Belediyeden yapılan yazılı açıklamaya göre, Karaman'daki maden ocağında görev alacak AHTAPOT, 10 kilometre mesafeye saatte 540 bin litre su tahliye edebiliyor.

Maden ocağında meydana gelen su baskınındaki tahliye çalışmalarında 5 personel görev yapacak.

TTK'dan 20 kişilik kurtarma ekibi yola çıktı

Türkiye Taşkömürü Kurumundan (TTK) 20 kişilik ekip, Karaman'ın Ermenek ilçesindeki bir maden ocağında su baskını nedeniyle mahsur kalan işçilerin kurtarılma çalışmalarına katılmak üzere yola çıktı.

TTK İş Güvenliği ve Eğitim Daire Başkan Vekili ve ekip başı Ahmet Sarıalioğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, talimat üzerine kuruma bağlı Kozlu Müessese Müdürlüğünden ekip hazırladıklarını, 7 mühendis ve 13 madenci olarak bölgeye hareket ettiklerini söyledi.

Ağırlıklı olarak Soma'da görev yapan tecrübeli personelle Ermenek'e gittiklerini anlatan Sarıalioğlu, "Kurumdaki herkes bu konuda tecrübeli. Zonguldak Havalimanı'ndan bizi uçak alacak. Konya'ya inmemizin ardından da iki helikopterle olay yerine uçacağız" dedi.

Erdoğan tüm imkanların seferber edilmesini istedi

Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da Karaman Valisi Murat Koca ile telefonda görüşerek bilgi aldığı ve mahsur kalan işçilerin kurtarılması için tüm imkanların seferber edilmesini istediği bildirildi.

Davutoğlu bilgi aldı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Karaman Valisi Murat Koca'dan, Ermenek'te maden ocağında yaşanan kazayla ilgili bilgi aldı.

Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, Başbakan Davutoğlu, AK Parti Genel Merkezi'nden, Ermenek'teki maden ocağındaki kazayla ilgili gelişmeleri takip ediyor.

Davutoğlu'nun, Bakan Yıldız ile Vali Koca'yı telefonla aradığı, kazayla ilgili bilgi aldığı öğrenildi.

Bu arada, dün kurulduğu açıklanan Başbakanlık Acil Koordinasyon Merkezi'nin de kazayla ilgili çalışma başlattığı belirtildi.

Diğer taraftan, Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Özer Kontoğlu'nun olay yerine ulaştığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız ile Başbakanlık Müsteşarı Kemal Madenoğlu'nun da bölgeye hareket ettiği bildirildi.

Başsavcılık soruşturma başlattı

Ermenek ilçesinde kömür ocağında maden işçilerinin mahsur kalmasına ilişkin, Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı.

Öte yandan, olayın ardından bölgeye ulaşan Ermenek Kaymakamı Eyüp Güngör ve Emniyet Müdürü Hüseyin Ekici, maden ocağındaki çalışmaları yerinde inceliyor.

Maden- İş Genel Başkan Yardımcısı Yiğit: Suyun kısa sürede çekilme ihtimali çok düşük

Türkiye Maden İşçileri Sendikası (Maden-İş) Genel Başkan Yardımcısı Mahir Yiğit, Ermenek'te kömür ocağında işçilerin mahsur kalmasına ilişkin,"Son bilgilere göre kömür ocağında mahsur 23 işçi var. Galerideki suyun kısa sürede çekilme ihtimali çok düşük. Birkaç saatte boşaltılma olasılığı da düşük. Olay yerine gelen işçilerin aileleri perişan durumda. Yakınlarının ocaktan çıkarılmasını bekliyorlar, feryat figan ediyorlar. Allah yardımcıları olsun. En kısa sürede mahsur kalan işçilerimizin sağ salim kurtulmasını temenni ediyoruz." dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir