Karar kimseyi memnun etmedi

Anayasa Mahkemesi'nin kısmen iptal kararına hükümet ve muhalefet tepki gösterdi. Ergin, "Çoğulcu bir yapı iptal edilip, çoğunlukçu bir yapı öngörüldü" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- Anayasa Mahkemesi'nin kısmi iptal kararı ne hükümeti ne de muhalefeti memnun etti. HSYK ve YARSAV da karara tepkili.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Anayasa Mahkemesinin verdiği kararla, çoğulcu bir yapıyı iptal edip, çoğunlukçu bir yapıyı öngördüğünü söyledi. Ergin "Bu haliyle referanduma gidecek yetenekte bir pakettir. Referandumda bir sorun yoktur" diye konuştu.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ KISMEN İPTAL

CHP TEPKİLİ: YARGI SİYASALLAŞIYOR

Ergin: Bu haliyle referanduma gidecek yetenekte bir paket

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Anayasa Mahkemesinin verdiği kararla, "çoğulcu bir yapıyı iptal edip, çoğunlukçu bir yapıyı öngördüğünü" söyledi.

Anayasa Mahkemesinin, Anayasanın 148. maddesini ihlal ettiğini, kendisini yasama organının yerine koyduğunu ifade eden Ergin, ancak her şeye rağmen Anayasa Mahkemesi sürecinin bittiğini söyledi.

Ergin, "Bu haliyle referanduma gidecek yetenekte bir pakettir. Referandumda bir sorun yoktur" diye konuştu.

Anayasa Mahkemesinin kararında "İptal edilen maddenin bulunmadığını" kaydeden Ergin, "başkalaştırılan" maddelerin olduğunu ifade etti. Bakan Ergin, iki maddenin referandum dışı kalıp kalmadığına ilişkin soruya, "Olur mu öyle şey? İki madde niye referandum dışı kalsın..." karşılığını verdi.

HSYK Başkanvekili Özbek:  Beklentilerimize tam yanıt vermiyor

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili Kadir Özbek, "Bizim beklentilerimize, bizim Anayasa'ya aykırı gördüğümüz noktalar itibariyle ileri sürdüğümüz hususlara, tam yanıt veren bir iptal değil" dedi.

Özbek, Anayasa Mahkemesi'nin Anayasa değişikliğine ilişkin aldığı kararı değerlendirdi.

Yüksek Mahkemenin gerekçeli kararı yayınlanmadan net tespitlerde bulunmanın doğru olmayacağını ifade eden Özbek, "Bir hukukçu olarak Anayasa Mahkemesi'nin kararına saygılı olmak zorundayız. Bizim beklentilerimize, bizim Anayasa'ya aykırı gördüğümüz noktalar itibariyle ileri sürdüğümüz hususlara tam yanıt veren bir iptal değil" diye konuştu.

YARSAV: Beklentilerimizi karşılamadı

YARSAV Başkanı Emine Ülker Tarhan, Anayasa Mahkemesi'nin Anayasa Değişikliği Paketi’nin iptali ve yürürlüğünün durdurulmasına ilişkin davada verdiği kararın beklentilerini karşılamadığını ifade etti. Tarhan, “Henüz süreç devam ediyor. Daha önümüzde referandum süreci var. YARSAV olarak bizim mücadelemiz sürecek” dedi.

Tarhan, AYM’nin 5982 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanuna ilişkin iptal davasında, Anayasa Mahkemesi ve HSYK ile ilgili bazı maddelerin kısmen iptaline yönelik kararını değerlendirdi.

Tarhan, YARSAV olarak mücadelelerini sürdüreceklerini ifade ederek şöyle konuştu: Karar, beklentimizi karşılamıyor. Bizim görüşlerimiz belli.

Değişikliğin, Anayasa’ya aykırı olduğunu düşünüyorduk. Ve iptal edileceğini umuyorduk. Söz konusu 2 madde de hukuk devletine aykırıdır. Verilen karar dediğim gibi beklentimizi karşılamıyor. Güçler birliğine aykırılık devam ediyor. Özellikle HSYK’nın yapısındaki değişiklikle Adalet Bakanı ve Müsteşarı kilit rol oynuyor. Bu kabul edilemez. Sonuçta mahkemenin kararına saygılıyız. Fakat mücadelemiz bitmiş değil. Mücadelemiz bitmiş değil. Umutsuz değiliz. Umudumuzu kaybetmedik.

Çelik: Anayasa Mahkemesi ikinci kez yetkisini aştı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Anayasa Mahkemesi'nin Anayasa Değişikliğine ilişkin aldığı kararı değerlendirirken, "Anayasa Mahkemesi, Türkiye'de ikinci kez maalesef yetkisini aşmıştır. Anayasa ve yasalardan almadığı bir yetki kullanmıştır" dedi.

Kılıç: Anayasa yapma yetkisine açık bir müdahale

AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç, Anayasa Mahkemesinin, Anayasa değişikliğiyle ilgili kararına ilişkin, "Mahkemenin başvuruyu kabulü ve esasa ilişkin inceleme yapmasını Anayasa'nın, Anayasa değişikliklerine ilişkin hükümleri bakımından aykırılık olarak görüyorum" dedi.

Suat Kılıç, Yüksek Mahkemenin, bu kararla "TBMM'nin millet adına Anayasa yapma yetkisine açık bir müdahalede bulunduğu" görüşünü savunarak, şunları söyledi:

"Oysa Anayasa yapma yetkisi ya asli kurucu iktidar sıfatıyla Türk milletine aittir ya da millet adına bu yetkiyi, tali kurucu iktidar sıfatıyla TBMM Genel Kurulu kullanır. Verilmiş olan kararın, her yönüyle Türk demokrasisine hayırlı olmasını dilemekle birlikte, mahkemenin başvuruyu kabulü ve esasa ilişkin inceleme yapmasını Anayasa'nın, Anayasa değişikliklerine ilişkin hükümleri bakımından aykırılık olarak görüyorum."

İnce: Beni şahıs olarak tatmin etmedi

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, Anayasa Mahkemesinin, anayasa değişikliği paketine ilişkin kararına ilişkin, "Sorunumuz o 2 maddeyle ilgilidir, 2 madde referanduma gitmeyecekse, hayırlı uğurlu olsun" dedi.

CHP milletvekilleri, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın anayasa değişikliğinin iptali istemine ilişkin başvuruyla ilgili kararı açıklamasını Meclis kulisindeki televizyondan izlediler.

Paçacı: Yetki aşımında bulundular

MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı, Anayasa Mahkemesi'nin, 5982 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanuna ilişkin iptal davasında, Anayasa Mahkemesi ve HSYK ile ilgili bazı maddelerin kısmen iptaline karar vermesi ile ilgili olarak, mahkemenin yetki aşımında bulunduğunu söyledi.

Paçacı, değişiklik paketinin zaten tartışmalı olduğunu ve sadece "AK Parti'nin anayasası gibi durduğunu", ancak buna rağmen kararı referandumda halkın verebilmesi için CHP'ye iptal başvurusunda destek vermediklerini belirtti.

Anayasa Mahkemesi'nin görev ve yetkilerinin Anayasa'da belirtilmiş olduğunu anımsatan Paçacı, mahkemenin değişiklikleri sadece şekil yönünden inceleyebileceğini kaydetti.

Kurtulmuş: Senato gibi görev yaptığı tescillendi

Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, "Anayasa Mahkemesi, bir kere daha kendisinin TBMM üzerinde, senato gibi görev yaptığını tescilledi" dedi.

Kurtulmuş, Anayasa Mahkemesi'nin 5982 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanuna ilişkin iptal davasında, Anayasa Mahkemesi ve HSYK ile ilgili bazı maddelerin kısmen iptaline karar vermesi ile ilgili olarak,  mahkemenin henüz yasalaşmamış hükümleri iptal ettiğini söyledi.

Cindoruk: Yeni bir Anayasa Mahkemesi ve HSYK oluşması önlendi

emokrat Parti Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, "Anayasa Mahkemesi, ortaya koyduğu iptallerle yeni bir Anayasa Mahkemesi ve yeni bir HSYK oluşmasını önlemiştir" dedi.

Cindoruk, Anayasa Mahkemesinin Anayasa değişikliği paketine ilişkin kısmi iptal kararı ile ilgili olarak mahkeme kararının ciddi bir teknik incelemeye tabi tutulması gerektiğini söyledi.

"Anayasa Mahkemesi, ortaya koyduğu iptallerle yeni bir Anayasa Mahkemesi ve yeni bir HSYK oluşmasını önlemiştir" diye konuşan Cindoruk, "İktidarın HSYK ve Anayasa Mahkemesi'nde yapmak istediği değişiklikler imkansız hale gelmiştir" görüşünü dile getirdi.

Mahkemenin, raportörün görüşünü reddettiğine dikkati çeken Cindoruk, "Bu kararla raportörün Anayasa Mahkemesi'nde barınması imkansız hale geldi" şeklinde konuştu.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ KISMEN İPTAL

 

Bu konularda ilginizi çekebilir