Katar'daki savunma fuarına Türkiye damgasını vurdu

Katar’ın Başkenti Doha’da düzenlenen DIMDEX fuarında Türkiye, 25 şirket ve SSM standıyla en büyük katılımcılardan oldu. SSM Müsteşarı Bayar, Katar ile savunma işbirliğini derinleştireceklerini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MEHMET KAYA 

DOHA - Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, Türkiye’nin dünya savunma sanayiindeki yerinin güçlü biçimde değişmeye başladığını söyledi. Türkiye ile Katar arasındaki denizcilik alanındaki projelerin geliştirileceği kaydedildi. Katar’ın Başkenti Doha’da düzenlenen Uluslararası Denizcilik Savunma Fuarı DIMDEX başladı. Türkiye’nin en büyük katılımcılarından biri olduğu fuarda, 25 Türk şirketi ve SSM stand açtı. Fuar nedeniyle Doha’da bulunan Bayar, Katar’ın Türkiye’den hızlı hücumbot alımlarına Yonca Onuk’a yeni sipariş vermesinin gündemde olduğunu, yine sahil güvenlik botları için ARES Denizcilik ile görüşmelerin sürdüğünü  belirtti.

Bayar, Katar ile kontratların 120 milyon dolar seviyesinde bulunduğunu açıkladı. Katar’ın yeni kurulan savunma bakanlığının temel görevlerinden birinin  savunma sanayiinin güçlendirilmesi olduğunu belirten Bayar, Türkiye ile bu alanda ilişkilerin derinleştirilmesini istediklerini açıkladıklarını belirtti.

TAI’nin TSK’ya teslim aşamasında bulunan saldırı helikopteri ATAK’ın TSK’ya teslimi öncesi ihracatının söz konusu olup olmayacağı sorularına ise Murad Bayar, 4-5 ülkenin ciddi olarak bu helikopterle ilgilendiğini, 9 adetlik erken duhul acil teslimatın yapılma aşamasında olduğunu kaydetti. Murad Bayar, 59 helikopterlik bir üretim hattının açık olacağı bu süreçte, helikopter sipariş eden ülke olursa onlara hızlı tesim konusunda bir avantaj dönemi yaşanacağını belirterek, bundan maksimum seviyede yararlanmak istediklerini aktardı.

Suudilerin katılımı düşük

DIMDEX fuarı Suudi Arabistan ve BAE ile yaşanan siyasi sorunlar nedeniyle geçmişe kıyasla daha az katılımcıyla başladı. Murad Bayar, Türkiye’nin Katar ile iyi ilişkilerinin diğer ülkelerle ilişkilerine olası etkisiyle ilgili bir soruya, “Bu geçici bir dönem. Bütün bölge ülkeleriyle ilişkilerimiz iyi. Siyasi konular ve geçici olacaktır” dedi.

Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği Latif Aral Aliş de, Katar’a yapılan ihracatın 2013’ün tamamında 9,5 milyon dolar, 2014’ün ilk iki ayında ise 18 milyon dolar seviyesinde bulunduğunu kaydetti. Aliş, Türkiye’nin halen ihracatının kg başına birim fiyatı ortalamasının 1,5 dolar olduğunu, savunma sanayiinde bu ortalamanın 26 dolara çıktığını belirterek, “Havacılığa geldiğinizde ise bu 150-200 dolarlara çıkıyor. Bu çok önemli bir yapı” dedi.

DÜNYA’nın sorularını yanıtlayan ASELSAN Deniz Sistemleri Direktörü Suat Bengür, Katar’ın da kullandığı Yonca Onuk hızlı hücumbotlarda da kullanılan uzaktan kumandalı silah sistemlerinin, çeşitli ülkelere ihraç edildiğini ve ihraç sayısının Türkiye içindeki satışların sayısını geçtiğini kaydetti.

HAVELSAN Genel Müdürü Sadık Yamaç da Katar için helikopter simülasyonu geliştirilmesi projesinde son aşamada bulunduklarını ve yakında teslim etmeyi umduklarını açıkladı.Yamaç, C-130 nakliye uçakları, F-16 simülatörleriyle ilgili de görüşmelerin sürdüğünü belirtti. Yamaç, HAVELSAN’ın simülatörler konusunda dünyanın sayılı şirketleri arasına girmekistediğini kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir