Katarlılar, tahılını ve sebzesini Türkiye’de yetiştirmek istiyor

Önce Commercial Bank Katar Masters Golf Turnuvası’nda golf oynayan, ardından Katar hükümetinin üst düzey yetkilileri ile görüşen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na Katarlılardan ilginç bir teklif geldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ECE CEYHUN

DOHA - Katar yaşadığı gıda üretimi sıkıntısını Türkiye’de üretim yaparak aşmak istiyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na ‘Tahılımızı, sebzemizi Türkiye’de üretelim’ teklifini getiren Katarlılar Türkiye’de pek çok sektörde proje geliştirmek istiyor. 

Alternatifbank’ta (ABank) Anadolu Grubu ile ortak olan Katarlı Commercial Bank of Qatar’ın sponsoru olduğu Commercial Bank Katar Masters Golf Turnuvası’nda Bakan Çavuşoğlu önce golf oynadı sonra resmi temaslarda bulundu. Bakan Çavuşoğlu’nun toplantılar nedeniyle turnuvayı yarıda bırakması ise takım arkadaşlarını üzdü. Turnuvayı izleyenler “Sayın Bakan oyunu yarıda bırakmasaydı en az bir iki tane daha olumlu vuruş yapar biz de dördüncü olur kupa alırdık. Sayın Bakan'ın erken bırakması Alex’in oyundan çıkıp oyuna girememesi gibi bir durumdu. Yine de 40 takım arasında 6’ncı olduk” yorumunu yaptı.

Çavuşoğlu, turnuvanın ardından Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Thani, Başbakan Şeyh Abdullah bin Nasser Al Thani tarafından kabul edilirken Katar Dışişleri Bakanı Khalid bin Mohammed Al Attiyah’la da bir araya geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Katarlı yetkililerinin kendisine Türkiye’nin çeşitli bölgelerin arazi kiralayarak ülkelerinin gıda ve hayvancılık ürün ihtiyaçlarını karşılamak istediklerini söyledi. Resmi temaslarının ardından Türkiye’nin Doha’daki Büyükelçiliğinde verilen resepsiyonda sorularımızı yanıtlayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, iki ülke arasında potansiyel işbirliği olanaklarının ele alındığını belirtti. 

Türklerle üretmek istiyorlar Çavuşoğlu, iki ülkenin dış ticaret hacminin daha fazla artırılması için komisyon kuracaklarını ifade ederek bu komisyonun da iş geliştirme potansiyeli olan alanları belirleyeceğini anlattı. Çavuşoğlu, “Katar, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde tarım üretimi yapmak istiyor. Tahıl olacak yerde tahıl, sebze olacak yerde sebze üretimi yapmak niyetindeler. Arazileri kiralamak istiyorlar. Ama kiraladıktan sonra da üretimi Türk firmaları ile birlikte yapmak istiyorlar. Bir de hayvancılık alanında çeşitli düşünceleri var. Katar’da tarım ürünleri sıkıntısı var” dedi. 

Digitürk ile de ilgileniyorlar 

Çavuşoğlu, Katarlıların Türkiye’de medyaya da ilgilerinin devam ettiğini El Cezire Türkiye’nin kurulumunun devam ettiğini ve Digitürk’e olan ilgilerinin de sürdüğünü kaydetti. 

Özilhan’dan golf sahası istedi

Çavuşoğlu’na Doha’daki resepsiyonda Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan plaket verdi. Çavuşoğlu plaketi alırken Özilhan’a “Tuncay Bey burada golfe önem verdik ama Türkiye’de de sizden en az 2 golf sahası bekliyoruz” dedi. Özilhan da “İnşallah Sayın Bakanım” şeklinde yanıt verdi.

G-20 zirvesinde Obama ile Antalya’da golf oynayacağız 

51 ‘paralel’ fahri konsolosluk yenilenmedi Mısır ve Suriye politikasında Katar ile aynı fikirdeyiz ABD Başkanı Barack Obama ile her görüştüklerinde golf üzerine sohbet ettiklerini söyleyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “G-20 zirvesini Antalya’da yapıyoruz inşallah lütfederse Obama ile golf oynayacağız. Oynayalım diye ben teklif ettim” dedi. En son Galler’de yapılan zirvede de golf konuştuklarını ve şakalaştıklarını da ifade eden Bakan Çavuşoğlu, “Zaten biz Antalyalı olduğumuz için golf sporunu geliştirmemiz lazım” diye konuştu. Türkiye’de golfun yeni gelişen bir spor olduğunu ve Antalya’da 16 tane golf sahası bulunduğunu kaydeden Çavuşoğlu, Turizm Bakanlığı’nın Alanya’da 7 saha daha yapacağını da belirtti. Çavuşoğlu, ihalelerin yakın zamanda açılmasının planlandığını belirtti. Çavuşoğlu, “Manavgat bölgesinde de çalışmalar yapıyoruz. Ama Ege Bölgesi dahil İstanbul’dan Alanya’ya kadar hatta Karadeniz’in belli bölgelerinde Türkiye’nin 100 tane golf sahası olması lazım” açıklamasında bulundu. Çavuşoğlu “Normal bir turist 1.000 dolar harcıyorsa golf için gelen 2.500 euro harcıyor. Geçen sene uluslararası haber ajansı AP Türkiye ile ilgili 6 tane fotoğraf yayınladı bunların 5’i negatifti. Sadece biri pozitifti. O da Tiger Woods’un Boğaz Köprüsü’ndeki vuruşuydu” dedi. 

51 ‘paralel’ fahri konsolosluk yenilenmedi

DÜNYA gazetesinin gündeme getirdiği 51 fahri konsolosun belgelerinin yenilenmediği haberinin hatırlatılması üzerine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Paralel yapıya bağlı fahri konsoloslukları yenilemiyoruz” dedi. Çavuşoğlu, MİT’ten gelen raporlar üzerine bu yenilemeyi yapmadıklarını da ifade etti ve şöyle konuştu: “Bu insanlar Türkiye’nin lehine çalışmıyorlar. Hem fahri konsolos adı altında bazı hakları elde edeceksin, ondan sonra Türkiye’nin aleyhine çalışacaksın. Bu kabul edebileceğimiz bir şey değildir. Bunu dost ülkelere de söylüyoruz. Türkiye’yi yıkmak için çalışan, Türkiye’nin imajını bozmaya çalışan ve Türkiye hakkında yanlış haberler yayan, iftiralar atanların fahri konsolos olmasına müsaade etmeyiz. Bu kadar net. Dışişleri Bakanlığı olarak biz üzerimize düşen ne varsa yapmaya devam edeceğiz.” 

Mısır ve Suriye politikasında Katar ile aynı fikirdeyiz

Mevlüt Çavuşoğlu’na kamuoyunda oluşan Mısır, Suriye ve Libya konusunda fikir ayrılığı oluştuğu algısını hatırlattığımızda ise “Aynı çizgideyiz. Hiçbir ayrışma yok. Mısır’da da, Suriye’de de, Libya’da da istediğimiz aynı. Sorunun çözülmesini istiyoruz. Libya’da ateşkes istiyoruz. İki taraf müzakere etsin diyoruz. Suriye’de de terör örgütleriyle mücadele etmek gerekiyor. Siyasi dönüşüm sağlanmadan istikrar gelmiyor. Mısır’ın güçlü olmasını istiyoruz. Mısır bugün başkalarının yardımlarıyla ayakta duruyor. Biri yardım etmeyi bıraksa çökecek. Biz, Mısır’ın parasını istemiyoruz ki. Gizli ajandamız yok. Biz onların iyi olmasını isteriz. Gördüğünüz yanlışları da söylemeniz lazım” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir