'Kaya gazı rezervleri aktive edilirse cari açık sorunu çözülür'

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Türkiye'deki kaya gazı rezervlerinin ortaya çıkarılmasıyla cari açık sorununun çözüleceğini ifade etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL  - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Trakya'da ve Güney Doğu Anadolu'da kaya gazı rezervleri olduğu iddia ediliyor. Eğer Türkiye önümüzdeki dönemde kaya gazı rezervlerini aktive edebilirse bizim cari açık noktasında en önemli sorunumuz çözülecektir" dedi. 

Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) tarafından düzenlenen Yerel Zincirler Buluşuyor 2014 Konferansı ve Fuarı'nda konuşan Hisarcıklıoğlu, perakende sektörünün, 2002'den 2012'ye kadar olan dönemde 76 milyar dolardan 229 milyar dolara gelerek 3 katına ulaştığını söyledi. 

Hisarcıklıoğlu, perakende sektörünün ekonomideki payının 2023 hedefleri doğrultusunda 559 milyar dolara geleceğine işaret ederek, perakende sektörünün Türkiye'nin lokomotif sektörü olduğunun altını çizdi. 

Sektörün, Türkiye büyümesine ortalamanın üstünde katkı sağladığını aktaran Hisarcıklıoğlu, "Son 10 yıldaki toplam büyümenin yüzde 15'ini perakende ve toplam ticaret sağladı. Son 2 yılda perakendecilerin cirosu yüzde 18 artarken yerel zincirlerin cirosundaki artış yüzde 32. Neredeyse perakende sektörünün 2 misli üstünde. Ekonominin öncü göstergesi sizlersiniz. Eğer bugün ekonomi iyiye mi gidiyor, kötüye mi gidiyor bakmak isterseniz perakende sektörünün gidişine bakmanız yeterli olur" diye konuştu.  

Hisarcıklıoğlu, 2002 ile 2007 arasında bütün dünyada paranın varlığında artış gözlemlendiğini ve 2008 Ağustos'ta paranın fazlasının zarar olduğunun öğrenildiğini vurgulayarak, "Para bol olmasına rağmen dünyada 2 yıl süren kriz yaşandı. Sonrasında dünya ekonomileri bir karantina dönemine girdi. Bu döneme girilmesiyle beraber merkez bankaları parayı kısmaya başladı. 2014 yılına gelindiğinde artık küresel piyasalarda para dolaşımının azaldığını keşfettik. Bu size şunu gösteriyor; önümüzdeki dönemde işlerinizi büyütürken borçlanmada dikkatli olun. Çünkü para eskisi gibi bol olmayacağı için eskisi gibi uygun şartlarda borçlanabilme şansınız olmayacak" ifadelerini kullandı. 

'Kaya gazı rezervleri aktive edilirse cari açık sorunu çözülür' 

ABD, Avrupa Birliği ve Asya-Pasifik ülkeleri olmak üzere dünya ekonomisinin üçte ikisinin tek bir pazarda toplanacağına dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin bu pazarda olması gerektiğini, bu pazarlar birleştiğinde tüm dünyada iş yapmanın standartlarının da değişeceğini dile getirdi.  

Hisarcıklıoğlu, bugüne kadar dünya enerjisinin çoğunlukla petrol ve doğalgazdan elde ettiğini anımsatarak, şunları kaydetti: 

"Petrol ve doğalgaz bizde yoktu, olan ülkelerde de zenginlik meydana getirdi. Fakat şimdi dünya yeni bir enerji kaynağı elde etti; o da kaya gazı. Şu anda dünyadaki en büyük rezervlerden bir tanesi ABD'de bulunuyor. ABD 10 liraya mal ettiği enerjiyi 3 liraya mal edecek. Trakya'da ve Güney Doğu Anadolu'da kaya gazı rezervleri olduğu iddia ediliyor. Eğer Türkiye önümüzdeki dönemde kaya gazı rezervlerini aktive edebilirse bizim cari açık noktasında en önemli sorunumuz çözülecektir. Bu noktada yatırımcıların, petrol ve doğalgazda zengin gördüğümüz ülkelerde yatırım yaparken dikkatli olması lazım." 

'Şehirlerin en önemli rekabet alanı perakende sektörü olacak' 

Dünya nüfusunun zenginleştiğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, orta sınıfın gelişmesiyle ülkelerin değil şehirlerin rekabet ettiği bir döneme girileceğini söyledi. En büyük 600 şehirde yaşayan nüfusun 1,5 milyar ve bunların ekonomideki hakimiyetinin 30 trilyon dolar olduğu bilgisini de paylaşan Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: 

"10 yıl sonra bu şehirlerde yaşayan nüfus 2 milyara çıkacak. Yani tam 500 milyon artacak ve bunların ekonomideki katkısı da 64 trilyon dolar olacak. Onun için bu sektörün önü açık, bu sektörde yatırım yapan, büyüyen kardeşlerimin daha çok yiyecekleri ekmek var. Şehirlerin en önemli rekabet alanı perakende sektörü olacak." 

Bu konularda ilginizi çekebilir