Kazakistan 21.1 milyar metreküp gaz üretti

Kazakistan yılın ilk yarısında 21.1 milyar metreküp gaz üretti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ASTANA  - Kazakistan Petrol ve Gaz Bakanı Uzakbay Karabalin, ülkesinin bu yılın ilk yarısında 21.1 milyar metreküp gaz ürettiğini açıkladı. 

Bakan Karabalin, başkent Astana'daki Cumhurbaşkanlığı Merkezi İletişim Servisi'nde düzenlediği basın toplantısında, 2014 yılının ilk yarısını değerlendirdi. 

Kazakistan'ın 2014'ün ilk yarısındaki gaz üretiminin, geçen yılın aynı dönemine göre değişmediğini, bu dönemde 21,1 milyar metreküp gaz üretildiğini belirten Karabalin, kuru gaz üretiminin 14 milyar metreküp, sıvı gaz üretimininse 1 milyon 16 bin ton olarak gerçekleştiğini kaydetti. 

Kazakistan içindeki doğalgaz tüketiminde büyük oranda artış olduğunu aktaran Karabalin, yılın ilk yarısındaki gaz tüketiminin 2013 yılının aynı dönemine göre yüzde 120 artarak 6,9 milyar metreküpe çıktığını, bunun ülke genelinde uygulanan enerjide gaza geçiş programının başarısını gösterdiğini söyledi. 

 Kazakistan'da enerji tüketimi 

Elektrik üretimi ve ısınma ihtiyacının yüzde 90'ını kömür bazlı birleşik ısı ve güç santrallerinden elde eden Kazakistan'da doğalgaz tüketimi 2013 yılında 10,9 milyar metreküpe ulaştı. 

Hava kirliliğinin kabul edilebilir sınırları zorladığı Kazakistan'da, ilk çevreci nükleer santralin Aktau bölgesinde 2018'de inşa edileceği duyurulmuştu. Diğer yandan Kazakistan hükümetince bu ay sonunda onaylanan enerjide gaza geçilmesi programı çerçevesinde 3,6 milyar dolar harcanacak. 

Tahsis edilen kaynakla hali hazırda 9 vilayetin gaz erişimine sahip olduğu Kazakistan'da 28 bin ila 57 bin kilometreye varan uzunlukta boru hatları inşa edilecek. Yüzölçüm olarak dünyanın dokuzuncu büyük ülkesi olan Kazakistan'da enerjide gaza geçilmesi programı birlikte ülkedeki 14 vilayetinin tümünde doğalgaza geçilmesi amaçlanıyor. 

Ülke genelindeki şu andaki gaza erişimin yüzde 32 olduğu Kazakistan'da bu oranın 2030 yılı için yüzde 56'ya yükselerek yıllık gaz tüketiminin 18 milyar metreküpe çıkması bekleniyor. 

Gaz rezervleri 

ABD Dışişleri Bakanlığı Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) verilerine göre, dünyada en fazla doğalgaz rezervine sahip 14. ülke olan Kazakistan'daki doğalgaz yataklarının büyük çoğunluğu ülkenin batısında yer alıyor. 

Ülke genelinde doğalgaz yataklarının yüzde 77'ü dört ana sahada bulunuyor. Bu sahalar ve oranları ise yüzde 46 ile Hazar havzasına yakın Karachaganak, yüzde 12 ile Tengiz, yüzde 12 ile Kashagan ve yüzde 7 ile Rusya'nın Astrahan eyaleti ile Kazakistan'ın Atırav eyaleti arasında kalan Imashevskoye bölgesi şeklinde sıralanıyor. 

Kazak makamları geçen yıl 40 milyar metreküp olarak gerçekleşen gaz üretiminin 2030 yılında 60 milyar metreküpe ulaşacağını tahmin ediyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir