Kıbrıs'ta tarihi 4'lü zirve

Kıbrıs 4 ülke işadamlarının katıldığı tarihi zirveye ev sahipliği yaptı. Türkiye, Yunanistan, Güney Kıbrıs ve KKTC'li işadamları 'Yeşil Hat'ta buluşarak Ada'nın ortak geleceğini masaya yatırdı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KIBRIS - Kıbrıs, ada ekonomisi açısından tarihi önem taşıyan bir "zirve"ye ev sahipliği yaptı. Toplantıya, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Yunanistan Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği Başkanı Constantine Michalos, Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros ve Kıbrıs Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Phidias Pilides ile  beraberlerindeki işadamları katıldı.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, zirvede yaptığı konuşmada tarihi bir ana şahitlik ettiklerini vurgulayarak, "İlk defa iki Kıbrıs toplumundan, Yunanistan'dan ve Türkiye'den odalar Kıbrıs konusunu konuşmak için biraraya geliyor. Sadece bu bile Kıbrıs görüşmelerinden ne kadar umutlu olduğumuzun bir göstergesi" diye konuştu.

TOBB'dan tam destek

Kıbrıs Ticaret ve Sanayi Odası'na ve Kıbrıs Türk Ticaret Odası'na katkıları için teşekkür eden Hisarcıklıoğlu, Yunan Odalar Birliği Başkanı Mihalos ile birlikte bu sürece ellerinden gelen desteği vereceklerini söyledi. Hisarcıklıoğlu, "Burada olmak benim için büyük bir gurur kaynağı. Umarım bugün attığımız bu adım, iş dünyası arasında oyunun kurallarını değiştiren bir diyalog mekanizmasının oluşmasını sağlar. TOBB olarak bu süreci sonuna kadar destekliyoruz" diye konuştu.

Ortak deklarasyon

Zirve sonunda, 14 Eylül 2014'te İstanbul'da, toplantının ikincisinin yapılması kararlaştırılırken, ortak bir deklarosyon yayımlandı. Deklarasyonda sürece katkı yapma konusunda tarafların katkısına vurgu yapılırken, çözümsüzlüğün devamının tüm taraflar için olumsuz sonuçlar doğuracağı ifade edildi. Ortak deklarasyonda şu görüşlere yer verildi:

"Odalar, Kıbrıs sorununa son vermeyi hedefleyen kapsamlı çözüm müzakereleri öncesinde imzalanan 11 Şubat 2014 tarihli Ortak Metni desteklemektedirler. Çözümün, ada ekonomisine önemli faydalar sağlayacağı, Kıbrıslı Türklerle Kıbrıslı Rumların refah ve zenginliğini artıracağına inanmaktadırlar. Odalar ayrıca, kapsamlı çözümün, tüm bölgeye özellikle demokratik değerler, insan hakları ve temel özgürlüklerin hakim olduğu, refah içinde ortak bir geleceğin sağlandığı genişlemiş bir Avrupa Birliği içinde Kıbrıs, Yunanistan ve Türkiye'nin de yer alacağı coğrafyaya da önemli yararlar sağlayacağına inanmaktadırlar.

Odalar özellikle de olumlu bir atmosferin yaratılması ve güven artıran önlemlerin uygulanmasına katkı yapmakla kalmayıp, ekonomik ve ticari işbirliğinin önünün açılmasına katkı sağlayabilirler. Önümüzde Kıbrıs sorununu doğru bir şekilde çözmek için büyük bir fırsat vardır ve Odalar bu fırsatın kaçırılmaması için ellerinden geleni yapacaklardır."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir