'Kırım ilhak edilmedi bu halkın iradesidir'

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan ederek Rusya'ya bağlanan Kırım'ın ilhak edildiği yönündeki suçlamaları reddetti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MOSKOVA - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan ederek Rusya'ya bağlanan Kırım'ın ilhak edildiği yönündeki suçlamaları reddetti. 

Kırım ziyareti kapsamında, Rusya Parlamentosu'nun alt kanadı Duma'da sandalyesi bulunan parti liderleriyle bir araya gelen Putin, Kırım'ın kendi tarihi ve değerleriyle Rusya için birleştirici rol oynayacağını söyledi.

Putin, "Kırım ilhak edilmedi, bu halkın iradesidir. Kırım'da yaşayan insanlar kendi gelecekleri hakkında fikirlerini söyledi. Herhangi bir yasa dışı faaliyetten bahsetmek saçma. Biz sadece insanlara ne istediğini sorduk, bu demokrasi değilse nedir? Suçlamaların içi boş ve temelsiz" ifadelerini kullandı. 

 Kırım'ın Rusça, Ukraynaca ve Tatarca olmak üzere üç resmi dili olduğu anımsatan Putin, bu üç dilin de eşit haklara sahip olduğunun altını çizdi.

Putin, Rusya'nın her bölgesi için devlet bütçesinden para ayrıldığını kaydederken, Kırım'ın da böyle değerlendirilmesini istedi. 

Öte yandan Putin, Rusya'ya karşı alınan yaptırım kararlarını değerlendirerek Kremlin'in karşı yaptırımlarının yerli üretimin teşvik edilmesine yardımcı olacağını savundu. 

Putin, yabancı yatırımcıların Rusya'da kendini güvende hissetmesi için gereken teşvik ve politikaların devam ettirilmesi gerektiğini ifade etti. Putin ayrıca, ülkesinin BRICS'ın döviz rezerv havuzuna 30 milyar dolar göndereceği bilgisini paylaştı. 

Rus lider Putin dün Kırım'a gitmiş  ve Güvenlik Konseyi üyeleriyle toplantı yapmıştı. Putin'in ziyareti kapsamında, Sivastopol’un altyapı sorunlarının çözülmesi ve turizm merkezi haline gelmesi için bazı şirket yöneticileriyle görüşüp, şehir hastanesi ile limanı ziyaret etmesi bekleniyor.