KKDF kesintilerinde ceza ve değişen zaman aşımı

Hasan AKDOĞAN
Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET hakdogan@akddenetim.com

Yüzde 6 oranında Kaynak Kullanım Destekleme Fonu (KKDF) kesintisi matrahını, kabul kredili, vadeli akreditif ve mal mukabili ödeme şekline göre yapılan vadeli ithalatta kredi tutarı oluşturuyor. 

Bilindiği gibi, Gümrük Vergisi, kıymet esasına göre alındığı durumlarda eşyanın CIF bedel üzerinden alınıyor. KKDF'de ise böyle bir zorunluluk yok. Eşyanın teslim şekline göre, FOB ise FOB bedel, CIF ise CIF bedel üzerinden vadeli ithalatta kredi tutarına KKDF kesintisi uygulanıyor. Bu açıdan gümrük vergilerinden farklılık gösteriyor. Ancak, KKDF kesintisi ithalatta KDV’nin matrahını oluşturduğundan ithalatta alınan vergilerle de bağlantısı bulunuyor. 

KKDF kesintilerinde ceza uygulaması konusunda son düzenlemeler 2014/6852 sayılı Vadeli İthalatta Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu Kesintilerinin Takip ve Tahsili Hakkında Kararla yapılmış bulunuyor. 
Buna göre; 
1- Beyanname kapsamı eşyaya ilişkin KKDF, yükümlü tarafından hesaplanarak beyannamede beyan edilmesi gerekiyor. 
2- KKDF’den istisna veya muafiyet sağlanmışsa konuya ilişkin hangi yasal düzenleme beyannameye yazılması gerekiyor. 
3- Ödeme şekli itibariyle KKDF’ye tabi olmakla birlikte KKDF beyan edilmeyen beyannamelere ilişkin muayene memuru tarafından muayene işlemleri sırasında KKDF mevzuatı uyarınca muafiyet veya istisna olup olmadığı kontrol ediliyor. 
4- Beyanname kapsamı eşya bedelinin gümrük yükümlülüğünün başladığı tarihten önce ihracatçının yurt dışı hesabına transfer edildiğine ilişkin Döviz Satım Belgesi, Türk Parası Transfer Belgesi veya ithalat bedelinin döviz tevdiat hesabından ihracatçının yurtdışındaki hesabına ödendiğine dair bankaca verilen bir yazı ile gümrük idarelerine tevsik edilmesi halinde KKDF kesintisi yapılmıyor. 

Vadeli ithalatta değişiklikten önce, bankalar, özel finans kurumları ve finansman şirketleri tarafından tahakkuk ve tahsil edilen KKDF kesintileri 16.10.2014 tarihinden itibaren gümrük idarelerince takip ve tahsil ediliyor. Bu yeni düzenleme ile KKDF Kesintileri gümrük idarelerince tahsil edilen bir fon haline geldiğinden, Vergi Usul Kanunu hükümlerinden çıkmış Gümrük Kanunu’ndaki usullere göre tahsil edilmeye başlanmıştır. Bu durum, kaynak kullanımını destekleme fonu kesintilerinde vadeli ithalatta eskiden beş yıl olan zaman aşımını üç yıla düşürülmüş oluyor. 

Ceza konusunda 4684 sayılı Yasa’da bir hüküm bulunmuyor. Bakanlar Kurulu’na da bir yetki verilmediği anlaşılıyor. %6’lık oranı ile Devlet açısından gümrük vergilerinin çoğundan daha fazla gelir getirirken, firmalar açısından da büyük bir maliyet unsuru oluşturuyor. 

KKDF kesintisinin ödenmesi gerekirken eksik ödendiği ya da hiç ödenmediği durumlarda ceza yaptırımı uygulanmak isteniyorsa bunun muhakkak bir yasal dayanağının olması gerekiyor. 

KKKDF kesintisinin, 4684 sayılı Kanun ile yürürlükten kaldırılmasına karşın aynı kanunun geçici 3. maddesi hükmüne göre halen tahsilinin devam ettiği de dikkate alındığında, kesintinin; başta ceza uygulaması olmak üzere, tüm yönleriyle yeniden gözden geçirilmesi idarenin görevi olarak görünüyor. Bu konuda detaylı bilgi almak isteyenler Gümrük Dünyası dergisinde Başmüfettiş Sefa Yayla’nın makalesine başvurabilirler.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar