Çocuk kategorisine girdi, 180 milyon TL ciro elde etti

Ozmo ile Türkiye'ye çocuk atıştırmalık kategorisini getiren Şölen, bu kategoride 180 milyon TL'lik ciroya ulaştı. Bu yıl söz konusu alanda %50 büyüyeceklerini söyleyen Şölen CEO’su Elif Çoban, Ozmo’yu 15'inci yılında dünya markası yapacaklarını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YENER KARADENİZ-İSTANBUL

Çikolata ve çikolatalı ürünler sektöründe Biscolata, Luppo, Milango gibi markalarıyla faaliyet gösteren Şölen, 15 yıl önce Ozmo ile oluşturduğu çocuk atıştırmalık kategorisinde 180 milyon TL’lik ciroya ulaştı. Söz konusu marka ile Azerbaycan gibi çevre ülkelerde jenerik marka haline geldiklerini anlatan Şölen CEO’su Elif Çoban, bu yıl satışları yüzde 50 artıracaklarını söyledi. Ozmo’nun 15’inci yılı dolayısıyla düzenlenen toplantıda konuşan Elif Çoban, 15’inci yıllarında Ozmo’yu uluslararası bir marka yapmak için çalışacaklarını söyledi. Ozmo Türkiye’deki ilk çocuk markası. Elif Çoban’ın verdiği bilgiye göre 260 milyon TL’lik pazarında yüzde 19’luk payla lideri. Ozmo’yu ilk oluşturdukları dönem çevre ülkelerde çocuk sayısıın fazla olmasına rağmen bu kategoride sadece tek bir marka bulunduğunu belirten Çoban, Ozmo ile ihracata da aynı yıl başladıklarını söyledi. Çoban, “Disney ile çalışan bir ajans ile çalıştık. Ozo ve Ozli karakterleri ile tanıtıma başladık. Fark yaratma stratejimizi burada da uyguladık. Bu ürün dünyada elle yapılıyordu ve biz ilk kez makine ile yapmaya başladık. 2006’da çizgi film ile tanıtım kampanyasına başladık ve aynı yıl yüzde 25 pazar payına ulaştık” dedi. 

Her yıl yüzde 52 büyüdü 

Şu an Ozmo yakın coğrafyada jenerik marka konumunda ve 26 ülkede birinci ya da ikinci durumda kendi kategorisinde. Ozmo markası altında külah çikolatadan çubuk çikolataya, sürpriz yumurtadan taneli çikolataya kadar 10’dan fazla ürün yer alıyor. Bu ürünler ile Şölen 180 milyon TL’lik ciro elde etmiş 2014’te. Bu rakam toplam cironun yüzdee 20’sine tekabül ediyor. Bu yıl yüzde 50 artış beklediklerini anlatan Elif Çoban, sözlerine şöyle devam etti: “Ozmo, Şölen’in marka yaratma heyecan ve becerisinin en iyi örneklerinden birisi. Ozmo, son 5 yılda ortalama yüzde 52 büyüme ile 180 milyon TL ciroya ulaştı. 59 ülkeye ihraç ettiğimiz Ozmo’yu çocuk çikolata pazarında bir dünya markası yapmayı hayal ediyoruz.” Ozmo’nun 15. yılında çocuklar arasında yapılan araştırma sonucunda logosu ile Ozo ve Ozli karakterlerini de yeniledi.

% 30’luk pazar payını elinin tersiyle itti

Elif Çoban ürün sağlığı ve hijyeni konusunda çok titiz olduklarını söyledi. Çoban, bunu şu örnek ile anlattı: “Bir gün ‘satışı paylaşacak bir projemiz var’ diyerek geldiler. Lolipopları renkli yaparsak satışlar patlar dediler. Şu an yüzde 19 pazar payına sahibiz ama bunu yapsaydık şu an bu pay yüzde 30’ları aşmıştı. Annelerin boyalı ürün istemediklerini gördük ve bunun için bu fi kri hayata geçirmedik.” Şölen, önümüzdeki aylarda yeni bir ürün daha yapacak. Dünyada ne AB ne de ABD’nin gıda güvenliği konusunda yeterli olmadığını söyleyen Elif Çoban, bu konuda sadece Japonya’nın hassas olduğunu söyledi. Buradan bir teknoloji ihraç edeceklerini ifade eden Çoban, “İçinde katkı maddesi kullanmadan ürünün yumuşaklığını koruyan bir malzeme yapacağız. Kek ürünlerinde olacak. Dünyada en iyi neyse o ambalajı kullanacağız” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir