Sampa'da hedef 500 milyon $ ihracat

116 ülkeye ihracat yapan Sampa, 2023 ihracat hedefinin binde birini tek başına gerçekleştirecek. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Altuncu, Avrupa'nın ardından ABD markaları için de üretim yaptıklarını ve bölgeden sipariş almaya başladıklarını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ERCAN ÜSLÜ

SAMSUN - Sampa Otomotiv, ihracatta vites yükseltti. 116 ülkeye ürün gönderen, savunma sanayii ve OEM pazarlarına girmeyi planlayan şirket, Türkiye’nin 2023 hedeflerinin binde birinden fazlasını tek başlarına gerçekleştirmeye talip. Sampa, 2023 yılında 500 milyon dolar ihracat hedefliyor. 

Sampa Otomotiv, ihracatta atağa kalkıyor. Samsun Merkez Organize Sanayi Bölgesi’nde 80 bin metrekarelik alanda faaliyet gösteren şirket, 10 milyon dolarlık Ar-Ge Merkezi ve 3 bin 300 adetlik makine parkuru ile faaliyetlerini sürdürüyor. Binin üzerinde kişiye istihdam sağlayan Sampa, her yıl elde ettiği yüzde 35’lik büyüme oranıyla, yurtdışındaki pazarlarda gücünü artırmayı planlıyor. Şirket, savunma sanayii ve OEM pazarlarına ürün üretmeyi hedefliyor. 30 binin üzerinde ürün yelpazesiyle, üretim, tedarik ve satış hizmetleri sunan firma, motordan süspansiyona, kabinden elektrik sistemlerine kadar ticari araçlardaki 18 farklı gurubun tamamında 15 bin 358 çeşit ile üretim yapıyor. Şirket, aynı zamanda 15 binin üzerinde parçanın da tedarikçiliğini yapıyor.

“2023 için stratejik yol haritası hazırladık” 

İhracat çalışmalarına odaklandıklarını vurgulayan Sampa Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Altuncu, geçen yıl 93 milyon 459 bin 767 dolarlık ciro elde ettiklerini söyledi. Bu yıl 155 milyon dolarlık ihracat hedeflediklerinin altını çizen Sabuncu, 2023 yılında 500 milyon dolarlık ihracata ulaşmayı amaçladıklarının ve böylece Türkiye’nin 2023 hedefinin binde birinden fazlasını tek başlarına gerçekleştirmeyi hedeflediklerinin altını çizdi. Bu hedefleri doğrultusunda stratejik yolharitasını oluşturduklarını açıklayan Altuncu, bu kapsamda savunma sanayii ve orijinal ürün üreticisi (OEM) pazarına önümüzdeki yıla kadar giriş yapmayı planladıklarını söyledi. Son derece gelişmiş Ar-Ge ve test merkezinin bulunduğunu söyleyen Altuncu, bu kapsamda dünyada kendileri gibi başka bir “aftermarket” firmasının bulunmadığını savundu. 

Sahip oldukları gelişmiş entegre üretim tesisini savunma sanayi yararına kullanabilecekleri işbirlikleri geliştirmek istediklerini vurgulayan Altuncu, “Tüm kalite sertifikalarına sahibiz. OEM için de üretime hazırız. Savunma sanayii ürünlerinin üretimi için çok ideal bir altyapımız ve yetkinliğimiz var. Bu endüstriyi kısa sürede tetkik edip adapte olmak ve dev işbirlikleri ve proje ortaklıkları geliştirmek istiyoruz” dedi. 

“Amerika ve Avustralya’da destan yazabiliriz” 

Avrupa menşeli ağır vasıtalara uyumlu yedek parça ürettiklerini anlatan Altuncu, kısa bir süre önce de Amerikan markalarına uyumlu parça üretmeye ve yüklü siparişler almaya başladıklarını söyledi. “Daha iyi kalite ve uygun fiyatlar sunsanız bile, daha fazla çeşit sunamazsanız kimse sizi uzun vadede tercih etmez” açıklamasını yapan Altuncu, “Amerikan araçları için çeşit yapmak çok zor . Ama bu pazarın ölçekleri çok büyük. Pazardaki mevcut yedek parça kaliteleri de çok düşük. Sampa, kalitesiyle tüm Amerika kıtasında ve Avustralya’da destan yazabilir. Bu iş çok emek ve çalışma istiyor. Aama atılım konusunda öncü olduğumuz için bunun da üstesinden geleceğimize inanıyoruz” diye konuştu.

Şirket, global fonların yakın takibinde

Global fonların ve yatırım şirketlerinin Sampa’yı yakından takip ettiklerini dile getiren Yönetim Kurulu Başkanı Altuncu, hedeflenen yeni pazarlar ve planlanan yatırımlar göz önünde bulundurulduğunda iki yıl içerisinde halka arzın söz konusu olabileceğini açıkladı. Turquality Marka Destek Programı’ndan asıl Turquality üyeliğine başvurma hazırlığında olduklarını belirten Altuncu, BAE, Almanya, Rusya, Kazakistan, Nijerya, Güney Afrika, ABD, Çin ve İrlanda’da ofisleri ve depolarının bulunduğunu aktardı. Altuncu, Sampa Otomotiv’in 1994 yılından bu yana ağır vasıta yedek parça sektöründe yakaladığı başarılarını savunma sanayiine ve yeni girdikleri Amerika pazarına aktaracaklarını sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir