Orhangazi'den 100 ülkeye turşu ihracatı

Bursa'nın Orhangazi ilçesinde kurulu şirketin Yönetim Kurulu Üyesi Tüfekçioğlu, 2000'li yılların başından itibaren dünyada bilinen bir fast food zinciri ile anlaşmaları gereği, hamburgerlerin içine konan turşuyu birçok ülkeye verdiklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bursa'nın Orhangazi ilçesinin kırsal mahallelerinden olan Gemiç'te kurulu bir firma, ABD, Almanya, Fransa, İtalya ve İngiltere'nin de aralarında bulunduğu 100 civarında ülkeye turşu ihraç ediyor.

Firmanın ortaklarından Mustafa Turgay Tüfekçioğlu, 1984'te kurulan fabrikalarında, 20 bini kapalı 90 bin metrekare alanda üretim yaptıklarını söyledi.

Firmanın aile şirketi olarak kurulduğunu anlatan Tüfekçioğlu, "1980'li yıllar Türkiye'nin ihracat hamlesinin başladığı yıllardı. Geleneksel Türk sofrasında her zaman önemli bir yeri olan turşu ve zeytin, ya büyüklerimizden öğrendiğimiz tariflerle evlerde ya da genellikle ilkel ve sağlıksız koşullarda çalışan küçük işletmelerde üretiliyordu. Bilinçli tüketicinin geleneksel lezzete sahip turşuyu, sağlıklı ve kaliteli bir şekilde tüketme ihtiyacı giderek artıyordu. Biz de firma olarak bu talebi yerine getirmek amacıyla Bursa'nın Orhangazi ilçesi yakınındaki Gedelek köyünde 2 bin metrekarelik bir alanda, aile şirketi olarak üretime başladık." dedi.

Hamburger devine doğranmış salatalık

Türkiye'de standart, pastörize edilmiş kavanoz turşuyu 1984 yılında ürettiklerini dile getiren Tüfekçioğlu, şöyle devam etti:

"Daha sonra Alman damak tadında ilk tatlı turşu imalatını gerçekleştirdik. 1990'lı yıllarda yabancı sermaye ortağımız oldu. İç piyasaya ve dış piyasaya satışlarımız yoğunlaştı. Amerika, Avrupa başta olmak üzere Azerbaycan, Ortadoğu, Arap ülkelerine ihracata başladık. İki tür üretimimiz var. Birincisi geleneksel annelerimizin yaptığı turşuları genelde İran, Arap ülkeleri ve Yunanistan'a veriyoruz. İkincisi ise 1950'li yıllardan itibaren tatlı turşu olarak bilinen doğrudan sebzenin kavanozun içinde pastörize olduğu turşuyu üretiyoruz. 2000'li yılların başından itibaren ise dünyada bilinen bir fast food zinciri ile anlaşmamız gereği doğranmış salatalık, hamburgerlerin içine konan turşuyu birçok ülkeye veriyoruz. Onlarca ülkede şubesi bulunan bu dünya markası fast food zinciri neredeyse biz de oradayız."

Firma olarak yılda 16-18 bin ton sebze aldıklarını ifade eden Tüfekçioğlu, hamburger turşusuyla beraber 100 civarında ülkeye farklı ürünler ihraç ettiklerini söyledi.

Tüfekçioğlu, yılda ortalama 8 bin ton salatalık turşusu üretip ihraç ettiklerini belirterek, bunun 6 bin tonunu doğranmış olarak hamburger firmasına verdiklerini aktardı.

Gıda sektörüne olan talebin asla azalmadığını ve aksine arttığını vurgulayan Tüfekçioğlu, "İhracat modern tesisle oluyor, şimdi Türkiye çok değişti. Biz sanayinin istediği her yeniliği teknolojiyi yurt dışından getirmeye çalışıyoruz. Sebzeler alındıktan sonra burada işleniyor. Buraya giren ham madde mal haline gelene kadar bir misli artıyor. Dolayısıyla bir gelen iki olarak çıkıyor. Biz de Marmara Bölgesi'nin sebze imkanı ve güneşinden yararlanarak işlerimizi sürdürüyoruz." diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir