Vodafone KOBİ seferberliği başlattı

Vodafone, 4.5G teknolojisinde yerli üretimi desteklemek üzere KOBİ'lerle işbirliği yapacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Nisan ayında ilk yılını dolduracak 4.5G teknolojisinde yerli üretimin desteklenmesi için harekete geçen Vodafone, 4.5G yatırımlarında tedarik zincirine katılabilecek Türkiye’de üretim yapan KOBİ’lerle etkin iletişim kurmak ve işbirliği yapmak üzere seferberlik başlattı.

4.5G yerli yatırımlarını artırmak isteyen Vodafone, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) desteğiyle hayata geçirdiği KOBİ seferberliği ile tüm Türkiye’yi kapsayacak geniş bir ekosistem oluşturmayı amaçlıyor.

Türkiye bilişim üssü olmalı

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel konuyla ilgili açıklamasında, Türkiye'nin dijitalleşmeye odaklanması gerektiğini ifade ederek  “Hükümetimizin 2023 yılı için belirlediği hedef bilişim sektör hacmine ulaşabilmek için sektörü sadece Türkiye içinde değil, aynı zamanda diğer ülkelere hizmet verebilecek bir bilişim üssü olarak konumlandırmak gerekiyor. Bugün burada başlattığımız seferberlik ile de 4.5G yatırımlarımızda tedarik zincirimize katılabilecek Türkiye’de üretim yapan KOBİ’lerle etkin iletişim kurmak ve işbirliği yapmak, onların potansiyellerini hayata geçirmek ve bu potansiyeli yurtdışına da taşımak istiyoruz. Bir memleket meselesi olarak gördüğümüz KOBİ seferberliği ile 4.5G yerli yatırımlarımızı KOBİ’ler ile el ele vererek artırmak istiyoruz. Bu seferberlikle sürdürülebilir bir yerli KOBİ ekosistemi yaratmayı hedefliyoruz” dedi.

Sisteme katılım şartları

Vodafone’un öncülüğünde oluşturulacak yerli KOBİ ekosistemine katılmak için üç temel kriteri karşılamak gerekiyor. Buna göre, ilk şart KOBİ olmak. KOBİ, 250 kişiden az yıllık çalışan istihdam eden, yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 40 milyon Türk Lirası’nı aşmayan ekonomik girişim olarak tanımlanıyor. İkinci etapta, işletmecilerin 4.5G Yetki Belgelerinde yer alan yükümlülükler nedeniyle firmalardan ürün/sistem geliştirdiğini göstermeleri bekleniyor. Bunun için kullanılabilecek belgeler arasında, mevcutta üretimi ve satışı yapılan ürünler, Faydalı Model Belgesi, Patent Belgesi, TÜBİTAK Proje Destek Yazısı, üniversitelerin ilgili bölümlerinden proje onay belgesi, üniversitelerin AR-GE alanlarında faaliyet göstermek için onay/uygunluk belgesi yer alıyor. Son olarak, Ticaret Sicil Gazetesi’nde işletmeye ilişkin “Amaç ve Konu” bölümünde ürün/sistem geliştirmek amacıyla kurulduğunu ifade eden bir ibare olması talep ediliyor.

Hangi kategorilerde alım yapılacak?

Vodafone, 4.5G yatırımları için KOBİ’lerden “bilgi teknolojileri ve operasyonel destek sistemleri”, “RF cihazları, tekrarlayıcı, anten”, “RF sarf malzemeleri”, “enerji altyapı ekipmanları” ve “bilgi teknolojileri ve operasyonel destek sistemleri” olmak üzere 5 kategoride ürün temin edecek. Ürünlerin yerli malı belgesine sahip olması tercih sebebi olacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir