Koç Grubu, yeni bir işe girme hazırlığında

“Kendi know how’ına sahip olduğumuz veya yabancı ortağımızın olmadığı yepyeni bir işe girmemiz lazım” diyen Mustafa Koç, bu konuda çalıştıklarını açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DURBAN - Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, topluluk olarak büyük çaplı yeni bir işe gireceklerinin işaretini verdi. Koç “Kendi know how’ına sahip olduğumuz veya yabancı ortağımızın olmadığı yepyeni bir işe girmemiz lazım. Paradigmaları değiştirmek açısından bizim de bu tip girişimlere açık olmamız lazım, bununla ilgili de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ancak şimdi söylersek sürpriz olmaz” dedi.

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç, ana iş dallarının dışında, başka iş dallarına da odaklanacak bir yaklaşıma açık olduklarını söyledi. Koç, “Paradigmaları yıkmak lazım” dedi. Mustafa Koç, Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı ve Arçelik A.Ş Genel Müdürü Levent Çakıroğlu ve Dış İlişkiler ve Kurumsal İletişim Direktörü Oya Ünlü Kızıl, Arçelik A.Ş.’nin Güney Afrika’daki markası Defy’ın ziyareti sırasında ekonomi gazetecileriyle bir sohbet toplantısı düzenledi. Sohbette, Arçelik’in küresel marka algısı üzerine açılan konu Türkiye’den diğer büyük grupların dünyadaki etkinlikleri, büyük satın almalar, örnek olarak da Ülker markasını da bünyesinde barındıran Yıldız Holding’in İngiliz bisküvi devi United Biscuits’i almasına uzandı. 

“Küresel oyunda topluluk olarak henüz istediğimiz yerde değiliz” diyen Mustafa Koç, United Biscuits işlemine gönderme yaptı ve “Ülker’in yaptığı muazzam bir iş. Bunu bir fon ile ortak alıp sonra devralmak… Açıkçası bu kadar dışarıyla ilintiliyiz. Her şeyi takip ediyoruz. Ama ben sonradan baktım. United Biscuits’in bu kadar yaygın olduğunu bilmiyordum. Ülker Grubu nokta atışı yapmış. Zaten Murat (Ülker) Bey’e mektup yazıp tebrik ettim” dedi. Ardından da Koç Topluluğu olarak bu çapta büyük ve yeni bir işe gireceklerinin işaretlerini şu sözlerle verdi: 

“Kendi know how’ına sahip olduğumuz veya yabancı ortağımızın olmadığı yepyeni bir işe girmemiz lazım. Paradigmaları değiştirmek açısından bizim de bu tip girişimlere açık olmamız lazım bununla ilgili de çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” 

‘Sürpriz, söylersek büyüsü bozulur’ 

Mustafa Koç’un anlattıklarına göre bu paradigma değişikliğinin, Koç’un ana iş kolu olan otomotiv olması mümkün değil. Beyaz eşya, bankacılık, enerji mümkün olmayabilir. Çünkü o da holdingin ana iş dallarından… Bu sektörlerin dışındaki başka iş dallarına da odaklanabilecek yaklaşımlara açık olduklarını söyleyen Mustafa Koç, “Olmak istediğimiz yere; çıtayı yüksek yere koyuyoruz” dedi ve ekledi: “Uzakdoğu’nun müjdesini daha sonra vereceğiz.” 

Mustafa Koç, gazetecilerin, “2015 için nasıl bir sürprizden söz ediyorsunuz?” sorusuna, “Adı üstünde sürpriz. Şimdi söylersek sürpriz olmaz, büyüsü bozulur” yanıtını verdi. 

Koç Topluluğu, bu yıl önemli yatırımlar açıkladı. Otomotiv sektöründe Ford Otosan ve TOFAŞ’ın dev yatırımları ile TÜPRAŞ’ın Türk sanayisindeki en büyük yatırımı bunlardan birkaçı… Mustafa Koç, yurtiçindeki bu yatırım hamlesinin ardından küresel şirket olma olma yolunda ağırlığın biraz daha dışarıya kayabileceğini söyledi. 

‘Yapı Kredi’nin performansından çok memnunum’ 

Koç Topluluğu’nun bankacılık alanındaki iştiraki Yapı Kredi’nin mali performansından son derece memnun olduklarını söyleyen Mustafa Koç, “Çok ciddi bir varlık bizim için. Marka, kredi kartları pazarı, çalışma sistemi, verimlilik, getiri ve piyasası değeri açısından çok iyi bir yerde. İtalyan ortağımız (Unicredit) ile de fevkalade iyi gidiyoruz. İtalyanlar da Türkiye’nin ne kadar önemli bir Pazar olduğunun çok iyi farkındalar azami önem gösteriyorlar” dedi. 

Piketty'nin 'Servet Vergisi' önerisine yanıt: Bir gömleğimiz kaldı

21. Yüzyılda Kapital kitabıyla ünlenen Thomas Piketty’nin birkaç gün önce Türkiye’de verdiği konferansta da dile getirdiği, “Gelir eşitsizliğini ortadan kaldırmak için servet vergisi alınmalı” önerisi Mustafa Koç ile gazetecilerin sohbetinde de konuşuldu. Koç bu konuda esprili bir şekilde, “Daha ne vereceğiz. Bir gömleğimiz kaldı" dedikten sonra ekledi: "Kayıtsız ekonomiyi kayıt altına aldıktan sonra bunu tekrar konuşmak lazım.”

 

‘Ferit Şahenk’i kutluyorum’ 

Ferit Şahenk’in patronu olduğu Doğuş Grubu’nun iştiraki Garanti Bankası hisselerinin İspanyol ortağa satışı hakkında da yorumda bulunan Mustafa Koç, “Bana göre hisse satışını tam zamanında yaptılar. Kendilerini candan kutluyorum. Adım adım, gayet iyi planlanmış bir süreçti. Bence de çok iyi şekilde finalize ettiler” diye konuştu.

'İşsizlikte enteresan bir çelişki var'

Makro ekonomi cephesinde işsizlik rakamlarını da değerlendiren Mustafa Koç bu konuda mesleki eğitime dikkat çekti. Koç Holding’in Dış İlişkiler ve Kurumsal İletişim Direktörü Oya Ünlü Kızıl, bu noktada Koç Holding’in sosyal sorumluluk projesi olan Meslek Lisesi Memleket Meselesi (MLMM) projesine vurgu yaparak “İş dünyası ve okul arasındaki modeli geliştirdik. Bunu TÜSİAD ve ticaret sanayi odaları aracılığıyla tüm iş dünyasına yaymayı çalıştık. Çok önemli reformlar yapıldı mesleki eğitimde ancak fikrin değişmesi zaman alabiliyor” dedi. Ardından söze giren Mustafa Koç ise ilginç bir noktaya değinerek “İşsizliğin yükselmesi sosyal açıdan da tehdit. Öbür taraftan formen bulamıyorsunuz fabrikalara. Enteresan bir çelişki” diye konuştu.

‘İstikrara giriyoruz ama kutuplaşma mahsurlu’

Türkiye ekonomisindeki görünümle ilgili görüşlerini de paylaşan Koç, bu noktada 2015 seçimlerine gönderme yaptı ve “Bardağın dolu tarafına bakacak olursak, bu kadar çalkantılı bir dönemden sonra ekonomide kesintiye uğramadık. Bu seçimden sonra Türkiye’de büyük ihtimalle 4 sene bir daha seçim olmayacak. O bakımdan daha istikrarlı bir döneme gireceğimize inanıyorum” dedi. Türkiye’de kalkınmanın en büyük tehditlerinden birinin kutuplaşma olduğu konusunda TÜSİAD Başkanı Haluk Dinçer’le aynı görüşleri paylaştığını da belirten Mustafa Koç şunları söyledi: “Kutuplaşmayı hala çok mahsurlu görüyorum. Bence artık biraz önümüze bakıp işlerimize odaklanıp hayatımızı idame ettirmemiz lazım. Bu kutuplaşma çekişme kimseye bir şey getirmiyor.”

'Kuzey Irak, bizden petrol alın, diyor'

Irak’ta merkezi hükümet ile Kürt yönetiminin petrol satışı konusunda anlaşması, Türkiye’yi, özellikle de Tüpraş’ı yakından ilgilendiriyor. Birkaç gün önce Tüpraş’ın, Irak petrol şirketi Somo’dan petrol alımına başlayacağı açıklanmıştı. Mustafa Koç da konuyla ilgili şu bilgileri verdi: “Somo’dan yaklaşık 4 milyon ton kadar petrol alıyoruz. İran’dan da bir o kadar alıyoruz. Şimdi Kuzey Irak, ‘Bizden de alın’ diyor haklı olarak. Aralarında bir anlaşma sağlandığı zaman biz değerlendireceğiz. Lojistik olarak çok kolay. Şimdiye kadar aralarındaki anlaşmazlıktan dolayı Somo ile ilişkilerimizi tehlikeye atmamak için girişmedik.”

‘Futboldan hicap duyuyorum’

Futbol tutkusu bilinen Mustafa Koç, bugünlerde eski tadı alamamaktan şikayetçi. Koç, “Futboldan hicap duyuyorum. Ötesi yok. İki kızım da koyu Fenerbahçeli. Formaları giyip cumartesi-pazar maç günleri Kalamış marinanın maç öncesi ritüeline gider, stada girerdik. Tüm bunları bıraktık. Televizyonu açıp maçları izlemiyorum” dedi. Mustafa Koç, gazetecilerin, “Ali Koç da böyle mi hissediyor?” sorusuna da, “Onun da düşüncelerinin çok farklı olduğunu düşünmüyorum” yanıtını verdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir