Koç’un rakibini Aziz Yıldırım aldı

RMK Tersanesi’nin 6 Milli Savaş Gemisi ihalesindeki tek rakibi Dearsan Tersanesi’nin yüzde 51’lik kısmı Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım’ın oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Murat ERDOĞAN

Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın 16 adet ‘Yeni Tip Karakol Botu’ ihalesini kazanan ve 10 gemiyi teslim eden Dearsan Tersanesi’nin üst yönetiminde büyük ortak değişti. Baki Gökbayrak ve Metin Eşrefoğlu’nun büyük ortak oldukları Dearsan Tersanesi’nde hisse satışları gerçekleşti. Hisselerin büyük kısmını satın alan Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, tersanenin yüzde 51’lik payına sahip oldu. Hisselerin toplam 30 milyon dolara satıldığı ve devir işlemlerinin tamamlandığı belirtildi. Baki Gökbayrak’ın tüm hisselerini satarak ortaklıktan ayrıldığı açıklandı.

Eylül ayında 11. ve Şubat 2014’te 12. gemiyi Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim etmeyi planyan Dearsan Tersanesi geçtiğimiz aylarda, MİLGEM ihalesinde Koç Holding ile yarışmıştı fakat ihaleyi Koç’un tersanesi RMK’ya kaptırmıştı. RMK Marine ihaleyi kazanmak için ciddi fiyat kırarak 1 milyar 150 milyon euro ile ihaleyi kazanmıştı. Fakat RMK’nın da bu ihaleyi kaybedeceğine kesin gözüyle bakılıyor. MİLGEM ihalesine çağrılmayan tersanelerin şikâyeti nedeniyle soruşturma başlatan Başbakanlık Teftiş Kurulu’nun ihalenin bu haliyle kamu zararı yaratacağı tespitinde bulunduğu ifade ediliyor.

Ağustos ayı sonunda yapılması planlanan Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK) toplantısında, Dearsan ile birlikte diğer tersanelerin de MİLGEM için yeniden ihaleye davet edileceğine inanılıyor.

Türkmenistan’ın gemilerini yapıyor

Tuzla’da bulunan Dearsan Tersanesi, Türmenistan’da kurduğu tersanede de askeri gemi inşasına yöneldi. Tersanenin kurulmasının ardından Türkmenistan hükümeti ile 8 adet Yeni Tip Karakol  Botu ve 10 adet sahil güvenlik botu ve bir tane de deniz otobüsünün inşası için sözleşme yaptı. Tersane projelerin çoğunu teslim etti.

Türk Tipi Hücum Botu ihalesine girecek
Savaş gemisi ihracatı için Kuzey Afrika ülkeleriyle görüşmelerini sürdüren Dearsan Tersanesi, şu sıralar Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın altısı opsiyonlu 10 adet Türk Tipi Hücum Botu’ projesine hazırlanıyor. Geçen ay ‘Bilgi İstek Dokümanı’ yayımlanan ihaleye başvurularak 30 Eylül 2013’te son bulacak.