KOP, 4 bölge kentinin kalkınması için çalışıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


Konya'dan / Yıldız DOĞRUER YEMİŞ
yildiz.dogruer@dunya.com

 

Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi (KOP İdaresi), Aksaray, Karaman, Konya ve Niğde  illerinden oluşan KOP Bölgesi'nin kalkınmasını hızlandırmak amacıyla 8 Haziran 2011'de kuruldu.
KOP İdaresi'nin yasal görevi bölge kalkınması için bir KOP Eylem Planı hazırlamak ve bu  planın  kamu kurum-kuruluşları tarafından Bölge'de yürütülen yatırım projelerinde uygulanmasını koordine ederek, izleme ve değerlendirme yapmak.
Merkezi Konya'da bulunan  KOP İdaresi'nin sloganı 'Kalkınma Ortak Paydamız'.  KOP Bölgesi'ndeki 4 kentte 50 ilçe, 263 belde ve bin 2 köy var. KOP Bölgesi, 65 bin kilometrekare alanı ile Türkiye'nin yaklaşık yüzde 8,5'ini,  3 milyon nüfusu ile de Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 4'ünü oluşturuyor.
KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, yaptığı toplantılarda  KOP İdaresi'nin kamuoyunda sulama ve tarımsal projeleri yürütecek bir kurum gibi algılandığını belirterek, bu algıyı  değiştirmek için çalışmalar yaptıklarını söyledi.
KOP'un bölgenin kalkınmasını temin edecek tüm alanlarda gerekli çalışmaları ve planlamaları yapmakla yükümlü olduğunu vurgulayan Babaoğlu, mevcut şartlarda sahip olduğu arazilerin en fazla yüzde 30'u sulama potansiyeline sahip olan bölgede tarımın tek kalkınma aracı olmayacağını, diğer sektörlerde de altyapı ve yönlendirme faaliyetlerinin gerekli olduğunu düşünüyor.
KOP İdaresi; Bölgenin üretim kapasitesini ve rekabet gücünü artıracak, gelir dağılımında iyileşme sağlayacak, genç ve dinamik nüfus potansiyelini optimum düzeyde ve yerinde değerlendirecek, istihdamı artıracak, Bölge insanının yaşam kalitesini yükseltecek, ekonomik ve sosyal eşitsizlikten zarar gören dezavantajlı kesimlere fırsatlar sunacak, sivil toplumu güçlendirecek ve sosyal sorumluluk bilincini yerleştirecek projelerle bölgede bir çok sektörde etkinlik gösterecek.
2013 yılında KOP Bölgesinde; Sosyal Yapı Araştırması, Sivil Toplum Örgütlerinin Kurumsal Kapasitelerinin Güçlendirilmesi Projesi, Ekonomik Varlıklar Envanter Araştırması, Kültür Varlıkları Envanteri Araştırması, Hukuki Vaka ve Davalar Envanteri Araştırması, Niğde-Aksaray Alt Gelişme Planı, Bitkisel ve Hayvansal Üretim Araştırma Projesi, Kuru Tarım Araştırma ve Uygulama Projesi, Etkin Tarımsal Su ve Enerji Kullanımı Koordinasyon Eğitimi ve Uygulaması Projesi, Arazi Toplulaştırma Farkındalık Eğitimleri Projesi ve 2012 Nisan ayından bu yana devam eden KOP Eylem Planı Hazırlık Çalışmaları'nın gerçekleştirilmesi gibi birçok proje için çalışmalar sürdürülecek.
Planlanan bu projelerde sonuca ulaşıldığında kültür-turizm, ulaştırma, enerji ve teknoloji konularında yeni stratejilerin uygulanması ile KOP bölgesinin cazibe merkezi olması ve öncü duruma getirilmesi sağlanabilir.