12 yıla tanık olmanın mutluluğu

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK kitap@dunya.com

“Elime doğdu” denir ya… Böylesi çok kıymetli olur. Kültür-sanat dünyasında 40 yılı bulunca benim de bu iki sözcüğü kullandığım epey etkinlik birikti. Hemen aklıma gelen bir iki tanesi Metropolis kazıları, Uluslararası Mersin Müzik Festivali, TÜYAP Kitap Fuarı… Liste uzayıp gidecek, ben hemen konumuza gireyim, kıymetlilerimden birisi de Doğuş Grubu kurucu ortaklığıyla 2005 yılından beri düzenlenen Uluslararası D-Marin Klasik Müzik Festivali. Yarın başlıyor. İlk yılından bu yana izlediğim, yazdığım bir etkinlik…

Geçtiğimiz yıldan itibaren sanatsal programlama ve planlamasını Pozitif Live’ın üstlendiği Uluslararası D-Marin Klasik Müzik Festivali’nin müzikal kalitesi kanıtlanmış bir gerçek. Bir de şu var ki ben, onu sosyal sorumluluk projesi yönüyle de seviyorum. Çünkü bilet gelirlerinin tamamı, her yıl çeşitli vakıf ve derneklere bağış olarak aktarılıyor.

Bu bakış açısı çerçevesinde dünyaca ünlü orkestra ve sanatçıların yer aldığı festivalin bilet fiyatları, klasik müziğe ilgi duyan herkesin rahatlıkla katılımını sağlamak için makul seviyelerde tutuluyor.

Bilet gelirleriyle bugüne kadar yürütülen çalışmalar şöyle:

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'yle birlikte yürütülen proje kapsamında Türkiye genelinde 20 Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi'ne enstrüman bağışı çalışması.

Tohum Otizm Vakfı ile gerçekleştirilen iş birliği çerçevesinde, bilet geliri ile vakfın özel eğitim kurumunda öğrenim gören çocukların eğitim materyallerinin sağlanması ve otizm alanında uzmanlaşacak öğretmenlerin eğitimine katkı.

Engelli çocukların annelerine mesleki beceri kazandırmaya yönelik eğitimlerde kullanılmak üzere Bodrum Sağlık Vakfı'na bağış çalışması.

Bu sene de İdil Biret’ten Fazıl Say’a, Lionel Bringuier yönetimindeki Zürih Tonhalle Orkestrası’ndan Vladimir Ashkenazy şefliğindeki Londra Oda Orkestrası’na 8 gün sürecek çok renkli bir müzikal program var. 

Ben, bu köşede festivalin konserler dışındaki kimi etkinliklerine değinmek istiyorum:

Festival, bu sene d.ream Akademi tarafından düzenlenecek yemek atölyelerinde lezzet meraklılarını buluşturacak. d.ream Akademi şefleri bölgeye özel yöresel ürünlerin ön planda olduğu mönüyü atölye katılımcıları için sunacaklar. Ege uygarlıklarındaki düşünce okullarına benzer bir içerik gözeten Gümüşlük Akademisi’nin bahçesinde yaz mevsimine uygun; hem hafif hem de pratik lezzetlerin hazırlanacağı atölye çalışması sonrasında tadımlar, gün batarken yapılacak. (21-22 Ağustos/18.00)

Festival, Gaia Gallery İstanbul desteğiyle bir karma sergiye ev sahipliği yapacak. Serginin sanatçıları Hande Şekerciler, Gönül Nuhoğlu ve Arda Yalkın, asırlar boyunca duygularını müziğe dönüştüren insanoğluna farklı sanat disiplinleri ve teknikleri ile ulaşacaklar. İlhamını Ege'nin günümüz insanına fısıldayan mitolojik hikâyelerinden alan “Marsiyas’ın Çağrısı” sergisi 20-28 Ağustos tarihleri arasında Gümüşlük Eklisia Kilisesi’nde görülebilecek. 

Türkiye’de 14 yıldır yaşayan “Masal Terapi” kitabının yazarı Judith Liberman festivale masalsı bir anlatımla dokunacak. 2 gece boyunca müziğe, müzisyenlere, bestecilere ilham veren masalları, konserler sonrası The Blue Point Beach Club’ta anlatacak (24-25 Ağustos 23.30).

Devlet sanatçımız İdil Biret’in etkileyici hayatının hem kendisinden hem de en yakınlarından dinleneceği Eytan İpeker’in yönettiği 2015 tarihli belgesel, 21 Ağustos 22.30’da Cinemarine Açık Hava Sineması’nda perdeye yansıyacak. Ardından İdil Biret ile bir söyleşi yapılacak.

Evet, festival bu sene bütün Bodrum’a yayılacak. Etkinlik kapsamındaki tüm müzikal ve kültürel etkinlikler, abonelerimizin bugün DÜNYA ile birlikte ücretsiz olarak alacakları (yarın bayilerde) Ekstra’da gün gün yer alıyor.

Bense bugün İstanbul’da böyle bir gelişime yıl yıl tanık olmanın mutluluğunu yaşıyorum… 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar