16’ıncı “Forum İstanbul’ 4 Mayıs’ta toplanıyor

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Bu yıl 4-5 Mayıs tarihlerinde İstanbul’da 16'ncısı düzenlenecek olan Forum İstanbul toplantılarında , dünyada ve "Türkiye’de Yeni Dönem", "İhracatta Atılım Yılı", "Sanayi ve Ekonomide Dijital Dönüşüm", "Gelecekte Yaşam-Akıllı Şehirler", "Finansal Sistemlerin Geleceği Nasıl Olacak?", "Enerjide Yol Haritası", "Savunma’da Stratejik Yenilikler Neler Olmalı?" konuları ele alınacak.

Konferansın açılışına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onur konuğu olarak katılması bekleniyor. Konferansa Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji Bakanı Berat Albayrak, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir, TCMB Başkanı Murat Çetinkaya ve Türkiye Varlık Fonu Başkanı Mehmet Bostan’ın yanı sıra İsveç eski Başbakanı Carl Bildt ve Al Sharq Forum’un kurucusu Wadah Khanfar da katılacak.

Forum İstanbul, "Hedef 2023" başlığı altında Cumhuriyet'in 100'üncü yılı için yeni bir vizyon oluşturma arayışındaki çalışma grubunun adıdır.
Şeref Özgencil'in yayımladığı "Finans Dünyası" dergisinin şemsiyesi altında bir araya gelen, Ankara'dan İstanbul'a göçmüş eski kamu çalışanları, İstanbul'daki akademisyenler, önde gelen işadamları bu forumu oluşturdu.

Vahap Munyar, Forum İstanbul’un kuruluşunu şöyle anlatır: "Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nde (TÜSİAD) dönemin Genel Sekreteri Güngör Uras’la çalıştığı günlerden tanıdığım, sonraları konferans işinin önde gelen ismi olan Şeref Özgencil, 2001 krizinin en zorlu günlerinde bir grup bürokrat ve fikir önderini topladı:

- Forum İstanbul adlı bir organizasyon oluşturmak istiyorum. Bu isim altında konferanslar dizisi yapsak.
Merkez Bankası’nın eski başkanlarından Yavuz Canevi, işin daha iyi şekillenmesini sağlayan bir hedef gösterdi.

- Madem konferanslarla ülkemize katkıda bulunmak istiyoruz. Gelin bunun adını “Hedef 2023” koyalım. Buradakiler de dahil krizi konuşurken, Cumhuriyetimizin 100’üncü yılına dönük hedefler oluşturalım. Böylece kriz ortamında ülkemize moral da aşılarız.

Bunun üzerine Şeref Özgencil, işin tam adını koydu:

- Forum İstanbul, Hedef 2023...

Hemen “Forum İstanbul, Hedef 2023” için yönetim kurulu oluşturuldu. Gülsan İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Gül’den meslek büyüğümüz Osman Saffet Arolat’a, Merkez Bankası eski başkanlarından Gazi Erçel’den Güngör Uras’a, Prof. İlter Turan’a kadar birçok kişi ilk yönetimde yer aldı. Zamanla bu yönetim kurulu genişledi. O günlerde Şeref Özgencil, bir şeyi ihmal etmedi. “Forum İstanbul, Hedef 2023”ü tescil ettirdi. Yani tam kriz ortamında herkes burnunun ucunu bile görmekte zorlanırken, o benzer konferanslar düzenleyeceklere karşı kendi önlemini almıştı.

“Forum İstanbul, Hedef 2023” ana başlıklı konferansının ilki 2002 ilkbaharında yapıldı.

- Hedef, Cumhuriyet'in 100’üncü yılını konuşmak olunca da Yavuz Canevi ile Şeref Özgencil, Ankara’nın yolunu tuttu, Çankaya Köşkü’nde dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in huzuruna çıktı. Kolay kolay açılışlara, konferanslara katılmayan Sezer, ortaya konulan vizyonu görünce kabul etti:

-İlk konferansınızın açılışını memnuniyetle yaparım.

2003 ilkbaharında dönemin Başbakanı Bülent Ecevit, 2004’ten itibaren de Başbakan Tayyip Erdoğan, “Forum İstanbul, Hedef 2023”ün açılış oturumlarında bulundu.
Forumun amacı, Türkiye’nin sosyal ve ekonomik gelişmesini hızlandıracak çalışmalar gerçekleştirmek. Bu amaca dönük olarak yılda bir defa büyük forum düzenleniyor.
İki gün süren bu forumda, önceden belirlenen ana konuda Türkiye’ye davet edilen yabancı uzmanlar ve yerli katılımcılar, önceden belirlenen konularda görüş ve önerilerini açıklıyor.

Toplantılarda eleştiri yerine vizyon ve çözüm önerileri üzerinde duruluyor. Toplantıların amacı, eleştiren konumundan yapıcı olmaya geçmek. Bunu geniş bir katılımla gerçekleştirmek. 2023 yılına doğru Türk halkının beklentilerini, isteklerini doğru platformlarda ortaya koymak. Düşünerek, konuşarak, tartışarak Türkiye’nin geleceğini planlamak. Türkiye’ye ve Türk halkının gelişim ve mutluluğuna ve Türkiye ekonomisine ‘birlikte’ sahip çıkmak.

Türkiye şartlarında bu tür bir çalışmayı 16 yıl sürdürmek, hem de düşmeyen, tersine daha da yükselen bir bilgi ve ilgi ile sürdürmek çok önemli.

Bunda Forum İstanbul şemsiyesi altında toplanan entelektüellerin, akademisyenlerin büyük rolü var ama, projeyi başarı ile yürüten Şeref Özgencil’i kutlamak gerekir. Bu yıldan itibaren proje sorumluluğunu Avukat Özlem Özgencil Orhon üstlenmiş durumda.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018