2017’de piyasaları jeostratejik gelişmeler şekillendirecek

Yeşim SARIŞEN
Yeşim SARIŞEN YAPI KREDİ YATIRIM

Piyasalarda siyasi gelişmeler ve maliye politikalarına yönelik beklentiler ön planda kalmaya devam ediyor. Trump’ın politikalarına yönelik haber akışı önemini koruyor. Trump’ın birkaç hafta içerisinde vergi paketine yönelik açıklamalar yapacağı beklentisi ile reflasyon teması tekrar ön plana geçti. Hisse senetlerinde yükselişler etkili olurken, dolar ve faizlerde toparlanma oldu.

2015 zirvesini test eden MSCI Dünya Endeksi yılbaşından bu yana yüzde 3,6 civarı, emtia fiyatlarındaki yükselişlerin etkisiyle 2016 zirvesini test eden MSCI EM Endeksi yüzde 7,8 civarı artıda işlem görüyor.

Diğer taraftan Avrupa’da artan siyasi tansiyon ve Yunanistan’ın borç probleminin soru işareti yarattığını da hatırlatalım. Bu nedenle Fransa, İtalya ve İspanya’da faizler yükseliş eğiliminde.

Yurtiçi piyasalarda ise referandum konusu, Suriye’deki gelişmeler, Rusya, yeni ABD yönetimi ile ilişkiler ve TCMB para politikası önemli konu başlıkları olmaya devam ediyor. Gelişmekte olan ülke piyasalarına olan ilginin devam etmesi TL varlıklara destek oluyor. BIST-100’ün de MSCI gelişmekte olan ülke hisse endeksine göre ileriye dönük F/K iskontosu yüzde 37’den yüzde 28’e, daralmış durumda. Türkiye 5 yıllık CDS spreadi ise 50 baz puan geriledi.

Bu hafta Yellen’ın açıklamaları ve ABD TÜFE verisi, piyasaları şekillendirecek ana makro konular. Piyasalarda Mart ayı faiz artışı beklentileri geriledi. Bu doğrultuda bu hafta FED Başkanı Yellen’ın 14-15 Şubat Kongre sunumunda vereceği mesajlar önemli olabilir. Yellen’ın konuşmasında FED’in 2017 yılı için üç faiz artışı beklentilerinin korunup korunmayacağına dair sinyaller aranacak.

Diğer yandan Almanya’da dördüncü çeyrek büyüme ve Zew anketi, İngiltere ve Çin’de enflasyon verileri de takip ediliyor. Yurtiçinde ise cari açık verisi bekleniyor.

2017 yılında piyasaları jeostratejik gelişmelerin ve doların seyrinin etkileyeceğini düşünüyoruz. Küresel piyasalarda kısa vadede varlık volatiliteleri yükselmeye başlayabilir. Bu da küresel riskli varlıklar genelinde düzeltme sürecine sebep olabilir. Birinci çeyrek riskli varlıkların dip yapabileceği bir dönem olabilir. Bu düzeltmenin ardından reflasyonist beklentiler ile riskli varlıklarda olumlu trendlerin devam etmesini bekliyoruz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar