2023 hedefleri önemli bir vizyon

Volkan AKI
Volkan AKI İŞ'TEN SOHBETLER volkan.aki@dunya.com

Ulusal ve Uluslararası düzeyde fikir önderi konumundaki isimleri 16 yıldır bir araya getiren Forum İstanbul, bu yılki konseptini “Dünyada ve Türkiye’de Değişim, Dönüşüm ve Gelecek” olarak belirlemiş... Geçtiğimiz hafta Forum İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Canevi ve konferansın 2003 yılından beri destekçisi Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ile bu yılki konferansın tanıtım toplantısında bir araya gelip geleceği ve biraz da bugüne kadar yapılanları konuştuk. Bu konferansın en önemli misyonlarından biri her yıl Türkiye’nin 2023 hedeflerine kuvvetli şekilde vurgu yapılması, TİM’in de bunu kararlıkla yansıtması. Konferansın çıkış amaçlarından biri de bu....

2023 bir vizyon hedefi

Gündem yoğunluğu içinde 2023 hedefl erini pek konuşmuyoruz ama toplantıdaki konuşmalarda hem Yavuz Canevi hem de Mehmet Büyükekşi’nin vurguladığı en önemli konu aslında Türkiye için 2023 hedefinin bir vizyon ve adeta bir çıpa görevi görüyor olması... Çünkü Türkiye’nin kendini geliştirmesi, ihracatını, büyümesini, dünya ticaretinden aldığı payın ilerleyerek belirli düzeyleri koruması önemli. 2023 hedefl eri de aslında rakamlardan çok Türkiye’nin bu hedefl erini oluşturan, konumunu belirleyen oranlardan oluşuyor. O yüzden gidilen yol da çok önemli...

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Dünyada ekonomilerin performansları değişiyor. Siyasi koşullar farklılaşıyor. Sadece Türkiye’den bakmayalım, bu yolculuk Türkiye için önemli. Dünya ticaretinde de rakamlar değişiyor. Petrol fiyatları, İngiltere’nin AB’den çıkışı, örneğin tüm dünya ticaretini çok etkiledi” vurgusu yapıyordu... Büyükekşi hedefl er konusunda da şöyle konuşuyor: “Biz 2023 yılında dünya ticaretinden yüzde 1.5’luk bir pay almayı hedefl emiştik. Bu o günler için 500 milyar dolarlık bir rakama denk geliyordu. Ancak büyüklükler değişebilir. Bugün biz yüzde 0.9 gibi bir rakama ulaştık ki 2018’de bu yüzde 1 civarında olacak. Bu durumda hedefin de arkasındayız...”

Yurtdışı mağazacılık önemli

Mehmet Büyükekşi’nin özellikle vurguladığı bir konu ise Türkiye’nin markalarının yurtdışı mağaza sayılarının artıyor olması. Büyükekşi, “Bu sürdürülebilir ihracat ve istikrar açısından önemli. Yurtdışında İran, Dubai, New York gibi pek çok dünya kentinde Türk Ticaret Merkezleri kuruyoruz. Sektörel bazda çalışacak bu merkezlerin önümüzdeki dönemde etkili sonuçlar alacağını düşünüyoruz” diyor. Gelinen noktada Yavuz Canevi sadece rakamlara değil, gidilen yolun çok önemli olduğunu vurguluyor. Bu noktada Türkiye’nin dünya ticareti, üretimi, ihracatı içinde konumunu koruyup geliştirmesi aslında en önemli vizyon olarak ortaya çıkıyor.

İşlerin hızlanmasını bekliyoruz

Mehmet Büyükekşi, referandumun ardından Türkiye’nin daha hızlı yol alacağını düşündüğünü de özellikle vurguluyor. Buna en önemli örneği ihracatçılara yeşil pasaportun verilmesi olarak gösteriyordu. Yıllardır gündemdeki konunun çözümlendiğini söylüyor. Tek sıkıntıyı da şu şekilde ifade ediyor: “Karar almada hızlı davranırken bunların hayata geçirilmesinde biraz zaman kaybediyoruz. Ancak artık özellikle bakanlıklar arasındaki iletişimin artmasıyla, bu konuların daha kolay çözüleceğini düşünüyoruz.”

Forum İstanbul’da neler konuşulacak?

“Türkiye Geleceğini Yeniden Tasarlıyor” ana temasıyla, 4-5 Mayıs 2017 tarihlerinde İstanbul Swissotel The Bosphorus’da 16.’sı düzenlenecek Forum İstanbul’un açılışında onur konuğu olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir konuşma yapması bekleniyor. Açılış konuşmalarını TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ile Forum İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Canevi’nin gerçekleştirecekleri konferansın ikinci gün açılışını ise Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek yapacak. Forum İstanbul 2017’nin diğer konuşmacıları arasında Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji Bakanı Berat Albayrak, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir, TCMB Başkanı Murat Çetinkaya ve Türkiye Varlık Fonu Başkanı Mehmet Bostan’ın yanı sıra Avrupa’nın akil adamları arasında gösterilen eski İsveç Başbakanı Carl Bildt ve Al Sharq Forum’un kurucusu Wadah Khanfar da yer alacak. Konu başlıklarından bazıları ise şöyle olacak:

“Dünyada ve Türkiye’de Yeni Dönem”, “Türkiye Geleceğini Tasarlaken İhracatta Atılım Yılı”, “Sanayide ve Ekonomide Dijital Dönüşüm”, “Gelecekte Yaşam ve Fırsatlar”, “Türkiye’nin Mali İhtiyaçları İçin Yeni Yollar ve Türkiye Varlık Fonu”, “Finansal Sistemlerin Geleceği Nasıl Olacak?”, “Stratejik Sektörlerden Enerji’de Yol Haritası.”

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar