26 milyon 672 bin; bu sayıyı bir kenara iyi not edin!

Alaattin AKTAŞ
Alaattin AKTAŞ EKO ANALİZ ala.aktas@gmail.com

TÜİK'in dün açıkladığı verilere göre ocak ayındaki toplam işgücü 30 milyon 688 bin kişidir.

Bu işgücünün 26 milyon 672 bini istihdam edilmekte, yani çalışmaktadır.

Ocak ayı itibariyle işsiz sayısı 4 milyona dayanmıştır; sayı 3 milyon 985 bin kişidir.

İşsizlik oranı da son yedi yılın en yüksek düzeyine çıkarak yüzde 13 olmuştur.

İşsizlik oranında daha önce yüzde 13'lük düzey, yüzde 13.6 ile 2010 yılının ocak, yüzde 13.5 ile yine aynı yılın şubat ayında aşılmıştı. Ama bir kez daha vurgulamakta yarar var; 2008-2009 dönemi küresel kriz yaşanan bir dönemdi ve bu krizin tortusu 2010'a da sarkmıştı. Bu yüzden 2010'un ilk iki ayında da yüksek işsizlik oranlarıyla karşılaşılmıştı.

26 milyon 672 binin önemi

TÜİK'in ocak ayı verisi olarak açıkladığı ve bizim de biraz önce özetini aktardığımız sayılar; aralık, ocak ve şubatın ortalamasını gösteriyor. İstihdamla ilgili bütün veriler böyle oluşturuluyor. Daha önce aralık verisi olarak açıklanan sayılar da kasım, aralık ve ocak aylarının ortalamasını gösteriyordu.

Yani biz ya aralık ayının ortalamasını biliyoruz ya ocak ayının. 31 Aralık ya da 1 Ocak sayılarını bilme şansına sahip değiliz. Aralık ve ocak verisi olarak açıklanan sayıların ortalamasını almak da pek doğru bir yaklaşım olmaz.

Neyse ki istihdama ilişkin sayılarda aralıktan ocak ayına geçişte neredeyse hiç fark yok. İstihdam aralıkta 26 milyon 669 bindi, ocakta 26 milyon 672 bin.

Dolayısıyla 26 milyon 672 bin kişilik istihdamı yılbaşındaki istihdam olarak alabiliriz.

Gelelim bu sayının üstünde neden böylesine önemle durduğumuza... Tahmin edileceği gibi bu istihdam düzeyi, "istihdam seferberliği" için baz oluşturan sayıdır.

400 bin mi, 700 bin mi?

Kimi yetkililer çıkıyor üç ayda 400 bin dolayında ek istihdam yaratıldığından söz ediyor, kimileri çıkıyor aynı dönem için ek istihdamı 700 bin kişi olarak açıklıyor... Hani sayılar arasında yüzde 10, bilemediniz yüzde 20 fark olsa neyse de, yüzde 75'lik fark olması biraz tuhaf kaçıyor.

İlk üç ay zaten geride kaldı; bu dönemde istihdam seferberliği ile 400 bin istihdam mı sağladık, 700 bin mi, bunu bile bilmiyoruz.

Normal artış zaten 450 bin dolayında

İstihdamın yılın ilk üç ayında artış göstermiş olması çok şaşılacak bir durum da değil üstelik. 2005- 2016 dönemini kapsayın son 12 yılın ilk çeyreğindeki ortalama istihdam artışı zaten 450 bin dolayında. Tam sayıyı verirsek, ilk çeyrekteki artış, bu 12 yıl ortalamasında 465 bin kişi.

Bu veriler ışığında şunu söylemek gerekiyor: Eğer ilk çeyrekteki toplam istihdam 400 bin kadar artmışsa, bu normal artıştan bile az. Yok eğer bu 400 bin, normal artış olan 450 binin üstüne eklenecek bir istihdamsa, o durumda ilk çeyrekte istihdamın 850 bin dolayında arttığını görmemiz gerekir.

Hele hele ilk çeyrekte istihdam seferberliğiyle 700 bin kadar ek bir istihdam sağlanmışsa, toplam artış 1.2 milyona yaklaşacak demektir.

İlk çeyrekteki istihdamın nasıl seyrettiğini görmek için iki ay kadar beklememiz gerekiyor. TÜİK, mart ayı verilerini haziran ayında açıkladığında seferberliğin istihdama nasıl bir katkı verdiğini görmüş olacağız.

...Ve yüzde 13'ü gördük!
Tarih 16 Kasım 2016... TÜİK ağustos ayının işsizlik oranını açıklamış.

 "İşsizlik yaz ortasında yüzde 11'i aştı, kışın vay halimize"  başlıklı bir değerlendirme yapmış ve bu  değerlendirmenin sonuna da ocakta yüzde 13'ü  görebileceğimize ilişkin tahminimizi eklemişiz: Gördük,  ocakta yüzde 13'lük işsizlik oranını gördük! Ocaktan  sonraki dönemde işsizliğin gerilediğini de göreceğiz, ki  bu da çok normal zaten... Dolayısıyla ocaktan sonraki  bu gerilemeden kimse kendine pay çıkarmamalı, çünkü  bu gerileme tümüyle mevsimsel etkenlere bağlı ve her  yıl yaşanan bir durum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar