29 trilyon dolarlık yeşil yatırım küresel ekonomiyi canlandırır

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) geçtiğimiz hafta yeni bir rapor yayınladı. Berlin Enerjide Dönüşüm Diyaloğu vesilesiyle açıklanan Enerji Dönüşümü Perspektifl eri: Düşük Karbonlu Enerjiye Geçiş İçin Gerekli Olan Yatırım İhtiyaçları isimli rapora göre, küresel enerji üretiminden kaynaklanan karbon dioksit emisyonları 2050 yılına kadar yüzde 70 oranında azaltılabilir ve net ekonomik fayda elde eden bir biçimde 2060 yılına kadar aşamalı olarak sıfırlanabilir.

Enerji sisteminin karbonsuzlaştırılması için gerekli olan enerji yatırımı, 2050’ye kadar 29 trilyon dolar boyutuna ulaşıyor. Bu harcama azımsanmayacak kadar büyük bir rakam, ama küresel GSYİH’nın yalnızca yüzde 0.4’üne denk geliyor. IRENA’nın makroekonomik analizine göre, bu tür bir yatırım, diğer destekleyici politikalar ile birlikte ekonominin de canlanmasını sağlayacak. Nasıl mı? Bu yatırım;

■ 2050 yılında küresel GSYİH’yı yüzde 0.8 oranında artıracak,

■ Yenilenebilir enerji sektöründe sağlayacağı istihdam ile fosil yakıt sektöründe yaşanacak iş kayıplarını çok rahat telafi edebilecek, ayrıca enerji verimliliği faaliyetleriyle de istihdam yaratacak

■ Azalan hava kirliliği sayesinde ortaya çıkacak önemli çevre ve sağlık faydalarıyla insan sağlığını iyileştirecek.

Gidilecek uzun bir yol var

Bugün, yenilenebilir enerji, küresel enerji üretiminin yüzde 24’ünü ve birincil enerji arzının yüzde 16’sını teşkil ediyor. Rapora göre, karbonsuzlaştırmanın gerçekleştirilebilmesi için yenilenebilirlerin 2050 yılına kadar elektrik üretiminin yüzde 80’ini ve toplam birincil enerji arzının yüzde 65’ini oluşturması gerekiyor.

Yenilenebilir enerjinin, özellikle güneş ve rüzgardaki sürekli ve hızlı büyümeye bağlı olarak ve yeterli şebeke ve yeni işletim uygulamalarıyla beraber, 2050 yılında enerji üretimin başlıca kaynağı olması gerekiyor. Buna ek olarak, binalar, sanayi ve ulaşım sektörünün daha çok biyoenerji ve güneş enerjisine dayalı ısıtma ve yenilenebilir kaynaklardan elde edilen elektriğe ihtiyacı var. Elektrikli arabaların da 2050 yılında otomobil piyasasına hakim olmaları gerekiyor.

IRENA Genel Direktörü Adnan Z. Amin, “Odaklanmamız gereken nokta, sera gazı emisyonlarının neredeyse üçte ikisinin kaynağı olan küresel enerji sisteminin karbonsuzlaştırılmasıdır” diyor ve ekliyor: “Artık, enerji dönüşümünün ekonomik açıdan faydalı olduğu iddiası her zamankinden daha güçlü. Günümüzde, tüm dünyada yeni kurulan yenilenebilir enerji tesisleri fosil yakıtlı enerji tesislerinde üretilenden daha az maliyete elektrik üretecekler. Karbonsuzlaştırma 2050 yılına kadar sürdürülebilir kalkınmayı teşvik edebilir ve yenilenebilir enerji sektöründe istihdam yaratabilir.”

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar