“336 garanti oyu aşağıya çekmeye çalışıyorlar”

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Gözler, Meclis’e gelecek AK Parti’nin “başkanlık içeren” anayasa değişikliği teklifinin gerekli oyu alıp, konunun “referanduma” götürülüp götürülemeyeceğine çevrilmiş durumda. Siyasal dedikodular ve spekülasyonları artıran durum da bu.

Kimilerine göre AK Parti Meclis’teki oylamada milletvekillerini kontrol altında tutarak 316 oy garantiye alacak. MHP’den de en az 20 oy gelecek ve konuyu referanduma götürecek 330 oy garanti altına alınmış durumda. Başbakan ve Bahçeli’nin birlikte yaptıkları geçen haftaki açıklamayı da iki parti arasında uzlaşmanın bir göstergesi olarak değerlendiriyorlar.

Kimilerine göre ise iki parti arasında tam mutabakat henüz sağlanabilmiş değil. Araların üç konudaki anlaşmazlıklar için görüşmeler sürüyor. Böyle olduğu için konu Meclis’e AK Parti’nin anayasa değişiklik önerisi olarak gelebiliyor. AK Parti MHP arasında uzun görüşmeler tam anlaşma sağlanamadığı için böyle davranılıyor.

Geçen hafta bu konudaki, haberler ve dedikodular konusunda AK Parti’liler beni doğru bilgi için Cemil Çiçek’e yönlendirmişlerdi. Çiçek’de açıklıkla kendilerine atfedilen muhalefet ve yeni parti kurma söylemlerinin doğru olmadığını, “Tek Türkiye partisi olarak nitelediği AK Parti’ye zarar verecek tutuma girmeyeceklerini” söylemişti.

O yazımın yayınlanması sonrasında bazı AK Parti’lilerin, “Sen esas İstanbul örgütüne bak. Hareket asıl orada olabilir” uyarısıyla karşılaştım.

Bugüne kadar sağlıklı değerlendirmeler yaptığına inandığım, bir dönem partide genel başkan yardımcılığı yaptıktan sonra, şimdi İstanbul milletvekili olan dostumu aradım.

Doğrudan, “Sen esas İstanbul örgütündeki harekete bak” şeklindeki değerlendirmeleri ve Meclis’teki oylamanın ne olabileceğini kendisine sordum.

Cevabı net ve açıktı. Söylediklerini size de aktarayım:

“Parti içersinde Sayın Gül çevresinde bir muhalefet oluştuğunu söyleyenler Meclis’teki oylamada oyları 330 altına düşürme gayreti içersinde olanlar. Bizim 316 oyumuz var. MHP’den en az 20 garanti oy söz konusu. Aslında daha da yüksek, ama en az öyle desek bile 336 garanti oy var. Bence CHP içindende birkaç olumlu oy gelebilir. Onun için bu söylentiler çıkarılıyor. Yayılmaya çalışılıyor. Şu anda Sayın Cumhurbaşkanımız parti içersinde en güçlü döneminde. Bu dönemde kimse muhalefet hareketi başlatamaz. İstanbul örgütü de sapasağlam Cumhurbaşkanımızın arkasında...”

Bu bilgiyi alınca “Gizli oylama tam olarak kontrol altına alınabilir mi?” sorusunu bazı siyasetçilere sordum. O konuda aldığım yanıt şöyle oldu.

“Dana önceki oylamalarda kullanılmayan pulun grup başkan vekiline verilmesiyle kontrol sağlanıyordu. Bir anlamda gizlilik ortadan kaldırılabiliyordu. Ama bu kez zarfa hiçbir pulu koymayıp, zarfı boş atarak, kullanmaları gereken olumlu oyu da kendilerinde bırakarak, 330 olumlu oya ulaşılmasını önleyecek AK Parti muhalif milletvekilleri de olabilir. Muhalefeti ancak öyle yapabilirler” yanıtını aldım.

Gördüğüm kadarıyla AK Parti MHP ile süren görüşmelerinde konu Meclis’e gelmeden tam bir uzlaşma sağlarlarsa 330’un aşılması garanti olacak. Pürüzler sürerse oylamada kazaya uğrayıp 330 altında kalması söz konusu olabilecek ki o da 2017’de referandum sandığı yerine, erken seçim sandığını gündeme getirecek. Tabii bu gelişmelerden hangisi gerçekleşirse gerçekleşsin 2017’de halkın önüne bir sandık geleceği için, tedirginlik ve belirsizlik sürecek.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar