Ağustosta sanayi üretimi

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Sanayi üretim endeksi, sanayideki üretimin değişimini gösteriyor.

Temmuz ayında sanayi üretiminde yüzde 8.4 gerileme olmuştu. Ağustos ayında ise yüzde 2.8 oranında bir artış gerçekleşti.

Önemli olan ocak-ağustos döneminde 8 aylık dönemde sanayi üretiminin ne kadar arttığıdır.
2015 yılının ilk 8 aylık döneminde ortalama sanayi üretimi artışı yüzde 3.0 iken, bu yılın aynı döneminde sanayi üretimindeki artış yüzde 2.5’a geriledi.

Sanayi üretimindeki gerileme büyümede yavaşlama demektir. Çünkü sanayi üretimi büyümenin lokomotifidir. Sanayi üretimi artınca, ticaret, ulaştırma ve finans kesiminde de büyüme artar.

Türkiye İstatistik Kurumu, sanayi üretimindeki değişimi takvim ve mevsim etkilerinden arındırarak da değerlendiriyor. Bir ay içinde çalışılan gün sayısının değişimi ve belli üretim dallarında mevsime göre değişim dikkate alınarak, aylar arasında daha sağlıklı karşılaştırmaya imkan hazırlanıyor. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, ağustosta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2.2, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise ağustosta temmuza göre yüzde 9.4 arttı.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış endekse göre ağustosta bir önceki aya göre imalat sanayinde yüzde 10.8, artış var.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi gruplarında bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 32.6 ile dayanıklı tüketim malı imalatında gerçekleşti.

Mobilya imalatında yüzde 29, elektrikli teçhizat imalatında yüzde 25 artış gerçekleşti.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018