AK Parti’deki değişimle başlayacak yeni dönem...

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Referandum sonrası siyaset sahnesinde yeni değerlendirmeler ve adımlar gündeme geldi.

Referandum oylaması sonrası AK parti üyeliği konusu gündeme gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın partisine üyeliği ve olağanüstü kongre kararı bugün AK Parti MYK ve MKYK’sının toplanılarında ele alınıp karara bağlanacak.. Erdoğan ‘ın üyeliğe daveti bugün yapılacak ve salı günü Ak Parti’ye yeniden üye olacak. Bunun yanı sıra alınacak olağantstü kurultay kararıyla, Erdoğan’ın parti genel başkanlığı görevini üsleneceği kurultay mayıs ayında gerçekleşecek.

Bu gelişmeye bağlı olarak hem parti üst yönetiminde yenilenme ve değişim yaşanacak, hem de Hükümette özellikle ekonomi alanında ağırlıklı yenilenme ve değişim gündeme gelecek. AK Parti’de bu değişim olurken, referandum döneminde partiye destek veren MHP’nin yeni dönemde iktidarla işbirliğinin ne olabileceği de tartışılıyor. Yeni hükümette MHP’li üç üyenin yer alabileceği ve böylece iktidar ortağı olacağı iddia ediliyor.

Muhalefet kanadında CHP ise referandum sonuçlarına itirazda bulunacağı kurumları araştırıyor. Danıştay ve Anayasa Mahkemesi'nden sonuç alamayacakları ortaya çıktı. Parti yönetimi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvuru için çok yönlü bir başvuru malzemesi hazırlığını yürütüyor. CHP’nin AİHM’e kurumsal başvurusu öncesi, İzmir Milletvekili Musa Çam bireysel olarak referandumun iptali için başvuruda bulundu. Çam, YSK’nın mühürsüz oy pusulamalarını kabul eden kararıyla “gayrimeşru ve halk iradesini yansıtmayan bir şekilde sonuçlandığını” bu nedenle iptalini talep itti.

Son dönemde Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin Türkiye’yi 2004’te çıkarttığı, “Denetim sürecine” yeniden alması da dış politikamız açısından önemli bir gelişme oldu.
Yeni dönemde bir yandan CHP’nin AİHM’e iptal başvurulmarının sonuçlarını bekleyeceğiz, bir yandan da Erdoğan’ın yeniden partisinin başına geçmesiyle parti yönetiminde ve hükümetteki değişikliklerin ne tür sonuçlar vereceğine tanık olacağız.

Bütün bu gelişmeler referandum sonrası iktidarda ve muhalefetteki gelişmelere bağlı olarak yeni bir dönemin başlayacağını gösteriyor.

Bakalım bekleyelim yeni dönemde AK Parti yönetiminde ve hükümetteki değişimler nasıl olacak... Siyasette yeni dengeler nasıl oluşacak... İş dünyasının “Ekonomi gündemin ilk sırasına yerlişsin” talebi ne oranda sonuç verecek...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar