Akdeniz havzası Mersin’de buluştu

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK kitap@dunya.com

Uluslararası Müzik Festivali nedeniyle 15 sene önce gitmeye başladığım Mersin, her geçen yıl tanıştığım insanlarıyla, gezdiğim mekânlarıyla, gittiğim çevre ilçeleriyle ve antik geçmişiyle biraz daha hayatıma girdi. Bugün, kendimi fahri Mersin hemşehrisi gibi hissediyorsam, onların büyük payı var. Daha ayrıntılandırıp madde madde bile söyleyebilirim:

Mersin’de yılın 300 günü güneşli; zaten antik dönemde “Güneş Şehri” anlamına gelen “Solipompeopolis” adını taşıyormuş..

321 kilometre uzunluğunda kıyısı bulunuyor.

Antik Dönemde Kilikya olarak bilinen Mersin’in tarihi Yeni Taş Çağı’na kadar uzanıyor. Hitit, Roma, Bizans ve Osmanlı uygarlıklarından kalan tarihi ve arkeolojik birçok esere ev sahipliği yapıyor. Büyük İskender, Aziz Paul, Kleopatra, Aya Tekla, Danyal Peygamber bu bölgede yaşamış. Üç semavi dinin kutsal yapıları burada. İnanç turizmi için önemli bir destinasyon.

Aya Tekla Kilisesi, Yedi Uyurlar Mağarası (Eshab-ı Kehf), Kızkalesi, St. Paul Kilisesi, Uzuncaburç kalıntıları, Adamkayalar, Kanlıdivane, Yumuktepe Höyüğü, Soli, Anemurium, Olba, Kalenderis antik kentleri hemen aklıma gelen 10 küsur yer Mersin ve civarında ziyaret ettiğinizde hayranlık duyacağınız.

Mersin, konuklarına Göksu Nehri’nde rafting, Kuş Cenneti’nde gözlem, Toros Dağları’nda yürüyüş, tarihi yapıların arasında yüzme, alışılmışın dışında tatları deneme ve modern alışveriş merkezlerinin keyfini çıkarma gibi çok sayıda seçeneği de bir arada sunuyor..

Mersin, Türkiye’nin en eski ticaret ve sanayi odalarından birisine sahip. 1886 yılında kurulan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Türkiye’nin en eski 10 odası arasında yer almakta. Ulusal ve uluslararası düzeyde düzenlediği etkinliklerde 130 yıllık bir birikime sahip olan MTSO, birikimini bugünlerde süren Akdeniz Turizm Forumu MEDITOUR vesilesi ile tüm Akdeniz havzası ile paylaşıyor.

Ve ben de bu nedenle bir kez daha Mersin’de olmanın, Mersin’i hissetmenin keyfini yaşıyorum. Akdeniz Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği’nin (ASCAME) iki yılda bir düzenlenen bir organizasyonu MEDITOUR ve ev sahibi bu sene Mersin…

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ile Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan’ın da katıldıkları etkinlik, tüm kurum ve kuruluşlarıyla kent dayanışmasının en güzel örneklerinden biri. MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, MEDITOUR’un önemine dikkat çekerek “Akdeniz havzasının en önemli turizm forumu olan bu organizasyon, tanıtımın ötesinde, gerek ülkemiz gerekse Mersin’imiz için güçlü bir imaj çalışması. Hedefimiz, üye 23 ülke içinde Mersin’in turizm imajını ve algısını ortaya koymaktır.” diyor. Bu tür uluslararası etkinliklerle ülkenin normalleşme sürecine katkı verdiklerini vurgulayan Aşut, dünyaya, ülkenin ve kentin gücünü, huzurunu, demokrasisini göstermek istediklerini vurguluyor.

Etkinlikler çarşamba günü başladı, bugün sona eriyor. Bu kapsamda turizm bakanları “Yükselen Destinasyon Olarak Akdeniz”i tartıştılar, sektörel birlik liderleri “Akdeniz’de İşbirliğini Artırmanın Yolları”nı aradılar; panellerde turizm, özellikle yaş ağırlıklı tartışıldı, “Akdeniz’de Gençlerin Turizm Sektörüne Bakış Açısı” irdelendi.

Organizasyonun son günü olan bugün 10.30’da “Akdeniz’de İnanç ve Kültür Turizmi’nin Tarihi Altyapısı & Kültürel Rota Yönetimi” başlıklı panel var. Diğer etkinlikler gibi Divan Otel’de gerçekleştirilecek. MEDITOUR Sonuç Bildirisi ise 14.30’da Tarsus’ta St. Paul Kilisesi’nde okunacak…

Bu arada etkinlik kapsamında açılan Oğuz Nusret Bilik’in “Summer60+” sergisi Divan Otel’de bugün sona eriyor. Organizasyon süresince yerel değerlerin tanıtımı da hedefleniyor. Bu bağlamda gerçekleştirilen Lutfi Altunsu (kuşlar), Mehmet Miras (carettalar), Mustafa Ercan’ın (kelebekler) “Mersin’in Doğal Değerleri” fotoğraf sergisi ise Marina’da 9 Ekim’e kadar gezilebilecek.

Katılımcılara verilen küçük hediyelerin Mersin’den tercih edilmesine de özen gösterilmiş. Organizasyon süresince ihtiyaç duyulan hizmetlerin tamamı yine Mersin’den alınmış. Bu sayede başta kentteki reklam ajansları, reklam malzemesi üreticileri, turizm acenteleri, oteller ve restoranlar olmak üzere birçok sektör temsilcisinin tatil dışı sezonda biraz olsun hareketlenmesi hedeflenmiş.

Bu açık hava müzesi kentin hak ettiklerine bir an önce kavuşması için MEDITOUR’un da bir vesile olması dileğiyle...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar