'Alçaklara kar yağıyor üşümedin mi?'

Dr. Uğur TANDOĞAN
Dr. Uğur TANDOĞAN NOT DEFTERİ tandogan2007@gmail.com

Çok aranan bir nitelik

Son zamanlarda iş ilanlarında baş köşeye oturan, çalışanlarda çok aranan bir nitelik var: “Stratejik Düşünmek”. Bu nitelik, sadece bizde aranan bir nitelik de değil. Örneğin, Management Research Group, 2013 yılında 140 ülke ve 60 bin yöneticiyi kapsayan bir araştırma yapmış. Bu araştırmada liderlikte stratejik yaklaşım, etkinlik algılanmasında diğer faktörlere göre 10 kez daha önemli görülmüş. Takip eden araştırmada, organizasyonlarının lider geliştirme programlarından sorumlu 10.000 yönetici ile çalışılmış.

Organizasyonlarının gelecekteki başarısı için en kritik liderlik davranışının ne olduğu sorulmuş. Cevapların %97’si “Stratejik düşünce” demiş.

Stratejik düşünmek

Stratejik düşünmek, uzun dönemli hedef koymak ve tüm eylemleri bu hedefe varmak üzerine kurgulamak ve uygulamaya koymak demektir.

Stratejik düşünmek, uzun dönemli düşünmektir. Konulan hedef, hemen el altında değildir. Bu nedenle, atacağınız her adımın, sizin uzun vadede koyduğunuz hedefe ulaşıp ulaşmayacağınıza ne kadar etkisi olduğunun hesabını yapacaksınız demektir.

Stratejik düşünmek, derin düşünmek, çok yönlü düşünmek demektir. Konulan hedefe giden yolda size etki yapacak her faktörü hesaba katmaktır. Eylemlerinizin uzun vadedeki menzilinize ulaşmadaki etkisini düşünmektir. Bunların üstesinden gelmek de derin düşünmek gerektirir. “Ben yaptım” oldu biçimindeki, “Ben anlamam abi; kodum mu oturturum” türündeki davranışlar stratejik düşünenlerin mahallesinde görülmez.

Stratejik düşünenlerin nitelikleri

1) Geleceğe odaklı

Stratejik düşünür, sadece günlük işlerle uğraşmaz, ileriye bakar. Gelecekte ortaya çıkabilecek oluşumları, değişimleri öngörür. Bu ortaya çıkacak oluşumların ve değişimlerin yaratacağı fırsatları ve de tehlikeleri kollar.

2)Meraklı

Stratejik düşünen, hedefe doğru ilerlerken çevresinde olup bitenlerden haberdar olması gerekir. Değişen koşulları görebilmeli, ona göre yelkenlerini ve rotasını ayarlayabilmeli. Bunu yapabilmesi için de gözlerinin açık olması, değişimleri öğrenebilmesi, algılayabilmesi gerekir. Bunun da reçetesinde, merak yazar. Stratejik düşünen, meraklıdır. Birimindeki, kurumundaki, sektöründeki ve dünyadaki değişimlere karşı merak penceresini kapatmaz.

3) Risk alabilen

Herkesin güreş tuttuğu pazarlarda başarılı olmanın yolu, yenilikten geçer, farklılıktan geçer. Stratejik düşünür geçmişin ve günün yöntemlerine bağlı kalmaz . “Şimdi yeni şeyler söylemek lazım” diyerek yeni şeyler dener ve bunun için de risk alır.

4) Öncelik koyabilen

Zaman dahil, tüm kaynaklar hep kısıtlıdır. Bu kısıtlı kaynakları en optimal biçimde kullananlar bu yaşamda başarılı olabilir. Stratejik düşünen, bu nedenle önceliklerini doğru koyabilen kişidir

5) Atik-tetik, çevik

Stratejik düşünen hedefe kilitlenir ve yol alır. Ancak bu süre zarfında çevre koşulları değişebilir. Bu durumda değerlendirmesini yapıp, koyduğu hedefe giden yolda gerekli düzeltmeleri yapabilmelidir. Değişimlere anında cevap verebilmelidir.

6) Uzun soluklu öğrenci

Ömür biter, öğrenme bitmez. Doğru hedefi koymaktan, çevre koşullarını kavramaya kadar her şey bilgiden geçer. Stratejik düşünen kişi, öğrenme obezidir, doymak bilmez. Her şeyden, herkesten, her fırsattan yararlanır, öğrenir.

7) Yaratıcı

Yeni sorunlar, eski yöntemlerle her zaman çözülmeyebilir. Stratejik düşünen kişi sorunlara yeni yöntemlerle yanaşır. Bu yeni yöntemleri yaratır.

Sonuç

Eğer sürdürülebilir, uzun soluklu bir başarı istiyorsanız, yaşama uzun soluklu bakmalısınız. Bunun için ister iş hayatında olsun, ister özel hayatta ve de devlet yönetiminde stratejik düşünmelisiniz. Atacağınız her adımın, söyleyeceğiniz her sözün neleri etkileyeceğini hesaplayarak hareket etmeniz gerekir. Yoksa bir köşede, “Alçaklara kar yağıyor, üşümedin mi? Sen bu işin sonunu düşünmedin mi?” türküsünü söyler durursunuz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Sülale boyu nepotizm 24 Ekim 2019
Müşteriden misafire 12 Eylül 2019