Alis harikalar diyarında

Serhat GÜRLEYEN
Serhat GÜRLEYEN GENİŞ AÇI sgurleyen@isyatirim.com.tr

Küresel piyasalar ABD ekonomisinde büyümenin hızlanmasına karşı enfl asyonun tehdit edici şekilde yükselmediği ‘Alis harikalar diyarında’ dünyasını fiyatlamaya devam ediyor. Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam rakamları bardağın dolu tarafını görmek isteyenleri destekliyor.

ABD ekonomisi ocak ayında 227 bin istihdam yaratarak 177 binlik beklentiden çok daha güçlü performans gösterdi. Ancak %0,5 olarak beklenen aylık ücret artışının %0,1’e gerilemesi Fed’in faiz artışı beklentilerini öteleyerek piyasalarda yeni bir iyimserlik dalgası yarattı.

Wall Street’teki yükselişi sadece güçlü ekonomi, düşük faiz ve zayıf dolar üçlüsü ile açıklamak doğru olmaz. Başkan Trump’ın bankaların faaliyetlerini sınırlandıran Dodd-Frank uygulamasını daraltılması için düğmeye basması ve ABD ile İran arasında gerginleşen ilişkiler yüzünden artan enerji hisseleri de piyasalardaki yükselişi destekledi.

Küresel risk iştahındaki düzelmeye ve gelişmekte olan piyasalara para girişinin artmasına paralel Meksika pesosu ve Türk lirası geçen hafta en çok değer kazanan para birimleri oldu. Trump’ın zaferi sonrası en çok değer kaybeden yatırım araçları arasında yer alan Meksika pesosu, Başkan Trump’ın Meksika sınırına duvar yapılması ve ithalata %20 vergi konması talimatına rağmen Cuma günü %1 yükselerek 20 Ocak’tan beri değer artışını %6’ya taşıdı. Yıllık enflasyonu %9,2’ye taşıyan Ocak ayı enflasyon rakamlarına rağmen Türk lirası Cuma günü %1,2 yükselerek hafta başından beri yatırımcılara %4,5 kazandırdı. Kredi derecelendirme kurumu Fitch’in Türkiye’nin notunu yatırım yapılamaz seviyeye çekmesine ve ekonomik büyümede sert iniş sinyallerine rağmen Türk lirası son 20 ayın en iyi haftalık performansını sağladı.

Üç hafta önce “Türk lirası 2017’nin pembe flamingosu olabilir” yazımızda küresel risk iştahının güçlü seyrettiği “Alis harikalar diyarında” senaryosunda Türk lirasının hızlı değer kazanabileceğini vurgulamıştık. Bu nedenle doların yükselişi karşısında paniğe kapılan yatırımcılara sakin olmalarını ve beklemelerini öğütlüyorduk.

Şimdi tam tersini söylüyoruz. Döviz borcu olan ve ileride ödeme yapacak kurumlar Türk lirasının değer kazanmasını gelecekteki yükümlülüklerini karşılamak için kullanmalı. Alis harikalar diyarında uzun süre kalamaz. En azından ben uzun süre iyimserliğimi koruyamıyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Petrol şoku sonrası… 23 Eylül 2019
Ağlatma beni Arjantin… 02 Eylül 2019
Emin liman aranıyor… 26 Ağustos 2019