Altın 3 haftanın zirvesinden döndü

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş nazli.mis@troypm.com

Altın geçtiğimiz hafta, doların değer kaybetmesi ve 10 yıllıkların tercih edilmesiyle ivme kazanırken, Trump’ın Obamacare sağlık sigortasının iptaline dair çalışmalarıyla 1253 dolar/ons’u aştı. Trump’ın pes ederek sigorta tasarısını oylamadan geri çekmesi, altında ani satışa neden oldu. Maden, haftayı 1242.14 dolar/ons’tan kapatarak yüzde 1.30 oranında mütevazi kazanç elde ederken, diğer kıymetlilerden paladyum yüzde 5.26’lık getirisiyle öne çıktı.

Altın haftaya 1229.30 dolar/ons seviyesinden giriş yaparak ilk gün 5 dolar kazandı. Salı günü Sabah seansında Japon Yeni’nin dolar karşısındaki hızlı değer kaybı, altında satış olarak kendini gösterdi. Altın haftanın en kötü işlem fiyatı olan 1227 dolar/ons’tan Euro ile birlikte yüzünü yukarı döndü ve ABD seansında altın hızlı bir hareketle 1240 dolar/ons üzerine yükseldi. Rakibi dolar ise 6 haftanın en kötü seviyesini 1.0820 ile kaydederken 10 yıl vadeli kağıtlar ve Avrupa piyasasında işlem gören hisse senetlerinin değer kaybetmesi altının elini güçlendirdi. Hafta ortasında altın oldukça dar bantta kalsa da yukarı yönde hareket etti. ABD’den açıklanan 2. El konut satışlarında beklentileri karşılayamayan verilerin yanında, aylık fiziki stok rakamlarında artış gözlenmesi, dolar negatif gelişmeler olarak kaydedilirken altın elini güçlendirmiş oldu. Perşembe günü Trump ’ın seçim vaatlerinden biri olan sağlık sigortasının kaldırılmasına dair meclisteki görüşme öncesi, sarı metal güç kazanarak son haftaların en iyi fiyatı olan 1253 dolar/ ons’a kadar uzandı. Kar satışlarıyla 10 dolarlık gevşeme yaşayan altın, Cuma günü Avrupa seansıyla birlikte yükselişe geçti ve tekrar 1252 dolar/ ons’a ulaştı. Seans sonuna doğru Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Trump yeterli desteği bulamayan yeni sağlık sigortası tasarısını geri çektiğini açıkladı. Altın sert satışla 1242 dolar/ons seviyesine kadar geri çekilerek haftayı bu seviyeden yüzde 1.3 getiriyle tamamlamış oldu. Gümüş yüzde 2.52 ve platin yüzde 0.37 kazandırdı. Dolar, 1.0786 parite ile yüzde 0.19 değer kaybetti.

Altın için son dönemde tetikleyici olan güç, Trump’ın ekonomi politikalarındaki belirsizlik ve diğer enstrümanlar üzerinde yarattığı baskıdır. Trump, piyasalara çok hızlı giriş bir giriş yaptı ancak yeni vize düzenlemesi ve yeni sağlık sigortası yasası konularındaki vaatlerini yerine getiremeyerek daha 2. ayında prestij kaybı yaşamış oldu. Cuma günkü ani düşüş, Pazartesi seansında yerini alıma bırakacaktır. Bu hafta için beklentimiz, dolar ve kağıt piyasasının güç kaybetmesi ve altının sahneyi alması yönünde. Ancak altının gün içi seansında 1250 dolar/ons’u aşması yeterli değil; kapanış itibariyle bu seviyenin kırılması gerekli.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018