Altın güçlenmek istiyor

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş nazli.mis@troypm.com

Geçtiğimiz haftaya boğa piyasasının etkisinde başlayan altın, hafta sonuna yaklaştıkça vites yükseltti ve 1274 dolar/ons’a kadar uzandı. Bu seviyelerde tutunmakta zorlansa da seansı 1266 dolar/ons' dan kapatarak haftalık bazda hanesine yüzde 1.26'lık bir kar yazdı. Gümüş ise yüzde 0.74 bir artıda kalırken, platin yüzde 0.2, paladyum ise yüzde 3 değer kaybetti.

Altın geçen haftaya 1251 dolar/ons seviyesinden giriş yaptı. 3 haftadır ayı piyasasının etkisinden kurtulamayan altın haftanın ilk gününü oldukça dar ve yatay bir bantta geçirdi ancak günün sonunda yüzde 0.3’lük bir kazançla haftaya başladı. Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer’in faiz artırımıyla ilgili gerekliliklerin parametrelerini ortaya koyması, haftanın ilk gününde gerçekleşen en önemli gelişmelerden biriydi. Fed’ in faiz kararını belirlemekte dikkat ettiği önemli verilerden olan enflasyon ve istihdam verilerinden bu hafta ABD Ticaret Bakanlığı tarafından enflasyon verisi açıklandı. ABD Ticaret Bakanlığı’nın TÜFE'de 0,3’lık bir artış olduğunu açıklamasıyla birlikte Fed’in beklentisiyle paralellik göstermesi faiz artırımına göz kırptı. Hafta ortasında; ABD Ticaret Bakanlığının açıkladığı inşaat izinlerinde yüzde 6.3 lük bir artış olmasına karşılık inşaat başlangıçları verilerinde yüzde 9’luk bir gerileme gözlendi. Aynı zamanda ABD’nin ham petrol stokları için 2.7 milyon varillik bir stok artışı beklenirken tersi olarak 5.2 milyon varillik bir azalma görüldü. Bu stok azalışı direkt olarak altının da eline koz verdi ve 1273 dolar/ons seviyesine ulaşmasını sağladı. Perşembe gününe kadar yükseliş trendini sürdüren altın ABD’den gelen İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvurularında sadece 13 binlik bir artış olması ve aynı zamanda Philadelphia Fed İmalat Endeksi’ndeki yüzde 9.7’lik yükselişle aşağı doğru yöneldi. Haftanın son işlem gününde ise veri akışı anlamında sesiz bir gün olması sebebiyle altın günü oldukça dar bir bantta geçirdi ve 1266 dolar/ons ‘tan yüzde 1.26 getiriyle haftayı kapattı.

Önümüzdeki hafta ABD 3. çeyrek büyüme rakamları açıklanacak ve altına yön vermek konusunda belirleyici olacaktır. Aynı zamanda Trump-Clinton arasnda gerçekleşen üçüncü ve son münazaranın(debate) galibi de Bayan Clinton olmuş gibi gözüküyor. Anket sonuçlarında açık ara önde götüren Clinton; dolara da güç kaynağı oluyor. 8 Kasım'a kadar önde götürür mü? Bilinmez ama seçim için son haftalara girilirken tansiyon arttıkça sarı metal de güç kazanabilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018